Nogomet

Zrinjski je favorit protiv slovenskog predstavnika koji Europu nije izborio na zelenom travnjaku

Mario Borko • četvrtak, 25.07.2024.
Zrinjski je favorit protiv slovenskog predstavnika koji Europu nije izborio na zelenom travnjaku
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Plemići svoj europski put započinju u drugom pretkolu Konferencijske lige. Prošle sezone su postali prvi klub iz BIH koji se dokopao grupne faze europskog natjecanja, a sada to žele ponovit. Suparnik će im večeras pod Bijelim Brijegom biti slovenski Bravo...

Osmerostruki osvajač Premijer lige BIH, Zrinjski Mostar prošle je sezone ispisao povijest tamošnjeg nogometa i izborio skupine Konferencijske lige. Nikada klub iz BIH nije igrao u grupnoj fazi europskog natjecanja, a Plemići će i ove sezone, iako s nešto manjim šansama, pokušati napraviti isto. Kvalifikacije za Konferencijsku ligu za Zrinjski kreću danas, a protivnik je slovenski Bravo.

Igraj na Zrinjski Mostar - Bravo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zrinjski je nakon dva uzastopna naslova prošle sezone završio drugi, a titula je pripala Borcu iz Banja Luke. Plemići su platili danak igranja u Europi, ali pobjeda protiv AZ Alkmaara i remi s Aston Villom ući će u anale.

Željko Petrović naslijedio je na klupi Krunoslava Rendulića, ali i on je na kraju sezone morao otići. Mario Ivanković drugi je puta dobio priliku voditi Zrinjski. Bio je privremeno rješenje između Rendulića i Petrovića, a sada je dobio ljetne pripreme i priliku da pokaže što zna.

Zrinjski nije imao velik broj odlazaka, a klubu su pristupili Petar Mamić, Anes Rušević, Ivan Posavec, Frano Mlinar, Mato Stanić i Fran Topić. Klub se pojačao i želi napasti dvostruku krunu i izboriti Europu.

Prošle sezone Zrinjski je kao prvak BIH, Europu izborio uz dva poraza. Izgubio je u drugom pretkolu Lige prvaka od Slovan Bratislave i play-offu Europske lige od LASK-a, ali već sam ulazak u play-off osigurao je grupnu fazu Konferencijske lige.

Ovoga puta Plemići nemaju pravo na kiks. Na pripremama su odigrali pet utakmica, ostvarili polovičan uspjeh od dvije pobjede, dva poraza i jednog remija. Poraženi su od Lokomotive i albanskog Vllaznia, a pobijedili su ukrajinsku Zorju i Željezničar. Protiv Slaven Belupa odigrali su neriješeno.

Bravo je prošlu sezonu završio kao četvrti u slovenskom prvenstvu s čak 14 bodova zaostatka za trećeplasiranim gradskim rivalom, Olimpijom. Šiškarji su priliku da debitiraju u Europi dobili zahvaljujući tome što osvajačica kupa Rogaška nije dobila licencu.

Slovenski prvoligaš nije se pretjerano pojačao, a pripreme su mu bile skraćene jer je u sezonu kretao već od prvog pretkola Konferencijske lige. Prijateljske utakmice pred sezonu bile su obećavajuće. Pobjede protiv beogradskog Partizana i Spartak Trnave te remi s mađarskim MTK Budimpeštom.

Connah's Quay Nomads bio je prva prepreka, a nakon prve utakmice činilo se da će Bravo brzo ispasti iz Europe. Velšani su u Ljubljani slavili s 0:1, ali uzvratu je najprije golom u 88. minuti Nemanja Jakšić omogućio produžetak, a potom je Matej Poplatnik u 116. donio povijesnu pobjedu i prolazak.

Bravo je na startu prvenstva tijesno poražen od Celja s 2:1, a ovoga puta sreća je u završnici okrenula leđa momčadi Aleša Arnola jer je bez boda ostala u 89. minuti.

Što su rekli

Mario Ivanković, trener Zrinjskog: "Pratimo ekipu Brava otkako smo saznali da je naš protivnik. Svjesni smo da su dobra ekipa, brza, mlada. Igraju kontre, polukontre, tako smo se i pripremali. Imamo svoje kvalitete i znamo što želimo. Najvažnije je da dobro uđemo u utakmicu uz podršku naših navijača. Sutra će praktično početi igrači koji su bili tu i prošle godine, tako da idemo s provjerenim snagama. Atmosfera je dobra, nadam se da smo odradili dobar posao i da ćemo imati najbolja izdanja u ovom dvomeču."

Aleš Arnol, trener Brava: Pred nama je pravi europski izazov. Zrinjski ima bogato iskustvo igranja u kvalifikacijama, a prošle sezone su igrali i grupnu fazu. Radi se o vrlo iskusnoj ekipi i po godinama i po broju međunarodnih utakmica koje imaju u nogama. U Mostar odlazimo s velikim poštovanjem prema našem protivniku, ali i sa željom da sprovedemo naš plan.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Mostar, Stadion pod Bijelim Brijegom, 21:00

Sudac: Lionel Tschudi (Švicarska)

Prošli dvoboji

Ovo je prvi puta da se Zrinjski i Bravo sastaju. Plemići imaju polovičan uspjeh protiv slovenskih predstavnika. 2017. su ispali od Maribora, a 2020. su pobijedili Olimpiju.

Prognoza

Zrinjski je favorit i ganja pobjedu s kojom bi si olakšao posao u uzvratu. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!