Ostali sportovi

Dvije najuspješnije reprezentacije u povijesti sastaju se u drugom kolu skupine smrti

Mario Borko • nedjelja, 28.07.2024.
Dvije najuspješnije reprezentacije u povijesti sastaju se u drugom kolu skupine smrti
Foto: EPA

Danas od 21:00 na rasporedu je drugo kolo ženskog olimpijskog turnira u nogometu. U velikom klasiku sastaju se SAD i Njemačka. Obje reprezentacije su pobijedile u prvom kolu i novom pobjedom žele osigurati svoje mjesto u četvrtfinalu...

Do sad je na olimpijskim igrama u ženskom nogometu, od njegovog uvođenja 1996. u Atlanti, podijeljena 21 medalja, a deset ih je kombinirano pripalo SAD-u (6) i Njemačkoj (4). Ove dvije reprezentacije najuspješnije su nogometne nacije, a na OI u Parizu smještene su zajedno u grupi B. Večeras od 21:00 ljubitelji nogometa u Marseilleu moći će uživati u pravom klasiku.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

SAD je godinama bio ispred svih reprezentacija, ali u posljednje vrijeme ta je dominacija prekinuta. Amerikanke su do sad nastupile na svih sedam igara, a samo 2016. nisu osvojile medalju. 2021. u Tokiju su osvojile broncu, a na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu prvi su puta ostale bez medalje.

Na klupu je dovedena dugogodišnja trenerica Chelseaja Emma Hayes. SAD je postavljen za drugog favorita turnira, a na startu je s glatkih 3:0 pobijedio Zambiju. Amerikanke su pitanje pobjednika riješile već u 25. minuti. Lindsey Horan je upisala dvije asistencije, Mallory Swanson je zabila dva gola, a Trinity Rodman postigla je jedan.

Amerikanke su osvojile Gold Cup u ožujku pobijedivši na putu do zlata Kanadu i Brazil, a ždrijeb u Parizu je bio najgori mogući. Osim što su smještene u skupini smrti s Njemačkom i Australijom, u četvrtfinalu će pobjednice u skupini B igrati protiv drugoplasirane ekipe u skupini C, a to će biti prve favoritkinje Španjolke ili Brazilke.

Njemačka je sila i u muškom i u ženskom nogometu, ali posljednjih godina u obje konkurencije nije blizu samog vrha. Njemice medalju sa svjetskog prvenstva čekaju od 2007., a nakon olimpijskog zlata u Riju 2016. nisu se kvalificirale na Igre u Tokiju. Ipak, u Parizu je Njemačka četvrti favorit, a koliko je to realno pokazat će test protiv SAD-a.

73-godišnji Horst Hrubesch doveden je na klupu kao garancija uspjeha. Iskusni Nijemac odveo je mušku reprezentaciju do olimpijskog srebra 2016., a sa ženskom je odmah polučio rezultat u Ligi nacija gdje su Njemice završile kao treće.

U prvom kolu Njemačka je u potpunosti nadigrala četvrtu reprezentaciju s prošlog Svjetskog prvenstva Australiju. Marina Hegering zabila je vodeći pogodak u 24. minuti, a Njemice su pobjedu osigurala u 64. preko Lee Schuller i Jule Brand. Njemačka je od 2003. samo jednom pobijedila SAD, a uspije li danas u tome pretvorit će se u glavnog favorita.

Mjesto, vrijeme, sudac

Marseille, Orange Velodrome, 21:00

Sudac: Yael Falcon Perez (Argentina)

Prošli dvoboj

Posljednji susret SAD i Njemačka odigrale su u studenom 2022. godine. U razmaku od dva dana odigrane su dvije utakmice, u prvoj su s 2:1 slavile Njemice, a u drugoj je rezultat bio identičan, ali je išao na stranu Amerikanki.

Povijesno rivalstvo u pravilu je završavalo u korist SAD-a. Njemačka je na posljednju pobjedu čekala 19 godina, a u međuvremenu je 2006. na Algarve kupu slavila na jedanaesterce.

Prognoza

SAD je favorit, ali Njemice na valu uvjerljive pobjede protiv Australije mogu iznenaditi. test

FOTO: EPA/MARK EVANS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!