Automoto

Prelagan bolid: Russell diskvalificiran, Hamiltonu pobjeda

HINA, Petar Jenjić • nedjelja, 28.07.2024.
Prelagan bolid: Russell diskvalificiran, Hamiltonu pobjeda
Foto: EPA

Lewis Hamilton naknadno je potvrđen kao pobjednik Velike nagrade Belgije. Njegov momčadski kolega George Russell diskvalificiran je jer mu je bolid bio ispod dopuštene težine...

Vozač Mercedesa George Russell diskvalificiran je i izgubio je pobjedu na Velikoj nagradi Belgije u nedjelju, nakon što je otkriveno kako je njegov bolid prelagan, pa je pobjeda pripala njegovom momčadskom kolegi Lewisu Hamiltonu koji je bio drugi.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Britanac George Russell u Mercedesu ostvario je pobjedu u 14. utrci sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1. Međutim, dva sata nakon utrke, 26-godišnji Britanac je diskvalificiran nakon što je izmjereno kako je težina njegova bolida bila 1.5 kg manja od dopuštene.

Kako su priopćili organizatori, težina Mercedesovog trkaćeg automobila sa startnim brojem 63 na obveznom vaganju nakon utrke iznosila je 796.5 kg, dok je pravilnikom donja granica 798 kg. Zbog kilograma i pol Russell je ostao bez treće pobjede u karijeri.

"Tijekom saslušanja predstavnici momčadi potvrdili su da je mjerenje ispravno i da su sve potrebne procedure izvedene ispravno", objavila je FIA u svom priopćenju.

Na prvo mjesto je promoviran Hamilton koji je utrku završio na drugoj poziciji. Bivši sedmerostruki svjetski prvak je tako stigao do 105. trijumfa u karijeri.

Australac Oscar Piastri (McLaren) sada je drugi, dok je Monegažanin Charles Leclerc (Ferrari) napredovao je na treće mjesto. Vodeći u poretku i branitelj naslova Nizozemac Max Verstappen (Red Bull) na koncu je četvrti.

Verstappen sada vodi sa 277 bodova, na drugom mjestu je Norris sa 199 bodova, dok je treći Leclerc sa 177 bodova. U poretku konstruktora vodi Red Bull sa 408 bodova, na drugom mjestu je McLaren sa 366 bodova, a treće mjesto drži Ferrari sa 345 bodova. test

FOTO: EPA/DARRON CUMMINGS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!