Ostali sportovi

Amerikanke 'razbile' Njemice, Kanađanke s oduzetih šest bodova i dalje u igri za prolaz

HINA, Mario Borko • ponedjeljak, 29.07.2024.
Amerikanke 'razbile' Njemice, Kanađanke s oduzetih šest bodova i dalje u igri za prolaz
Foto: EPA

Drugo kolo ženskog olimpijskog turnira u nogometu obilježio je senzacionalan preokret Australije protiv Zambije i uvjerljiva pobjeda SAD-a protiv Njemačke. Kažnjene Kanađanke su još uvijek u igri...

Nogometašice Španjolske i SAD osigurale su prolaz u četvrtfinale olimpijskog turnira u Parizu nakon što su u susretima drugog kola ostvarile i druge pobjede.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Španjolska je u susretu C skupine porazila Nigeriju s 1:0, a gol odluke zabila je Alexia Puttelas u 85. minuti. U drugom susretu iz ove skupine nogometašice Japana pobijedile su Brazil s 2:1 postigavši oba gola u sudačkoj nadoknadi.

Brazilke su povele u 56. minuti golom Jheniffer, no japanske ekipa je u sudačkoj nadoknadi okrenula rezultat. Prvo je Saki Kumagi u trećoj minuti nadoknade izjednačila iz jedanaesterca, a tri minute kasnije Momoko Tanikawa je donijela pobjedu Japanu.

Španjolska vodi sa šest bodova, Japan i Brazil imaju po tri boda, dok je Nigerija na začelju bez bodova.

Dalje idu i Amerikanke koje su u susretu B skupine deklasirale Njemačku s 4:1.

Sophia Smith (11, 44), Mallory Swanson (26) i Lynn Williams (89) zabile su za pobjedničku ekipu, dok je za njemačku vrstu gol postigla Giulia Gwinn (22).

U drugom susretu u jednoj od "najluđih" nogometnih utakmica u povijesti Olimpijskih igara, nogometašice Australije su pobijedila Zambiju sa 6:5.

Zambija je na poluvremenu vodila protiv Australije s 4:2, no "Matildas", kako glasi nadimak australskih nogometašica, su u nastavku okrenule rezultat ostvarivši pobjedu 6:5.

Počelo je "vatreno". Barbara Banda je već u prvoj minuti dovela Zambiju u vodstvo. Izjednačila je Alanna Kennedy u sedmoj minuti, no uslijedila su dva zambijska gola. Racheal Kundananji je u 21. zabila za 2:1, da bi Banda u 33. povisila na 3:1.

Hayey Raso je u 35. smanjila na 2:3, a Banda svojim trećim golom u sudačkoj nadoknadi pogodila za 4:2.

Nakon ludih 45 minuta uslijedilo je jednako zanimljiv nastavak. Kada je Kundananji u 56. zabila za 5:2 činilo se kako će Zambija do prvih bodova.

No, uslijedio je nevjerojatan obrat. Michelle Heyman je u 58. pogodila za 3:5, potom je Stephanie Catley golovima u 65. i 77 (11m). izjednačila da bi Heyman u sudačkoj nadoknadi zabila za 6:5 i pobjedu Australije.

Premda je na ovoj utakmici postignuto čak 11 golova to ipak nije rekord ženskog nogometnog turnira na olimpijskim igrama. Nizozemske su u Tokiju pobijedile Zambiju s 10:3.

Najveću pobjedu ostvarile su njemačke nogometašice protiv Kine s 8:0 u Ateni 2004. godine, dok je Danska pobjeda sa 17:1 protiv Francuske u Londonu 1908. najveća u muškoj konkurenciji.

Na ljestvici vodi SAD sa šest bodova, Njemačka i Australija imaju po tri boda, a Zambija je na dnu bez bodova.

U derbiju večeri aktualne olimpijske pobjednice Kanađanke su pobijedile Francusku s 2:1 golom Vanesse Gilles u 12. minuti nadoknade.

Francuska je povela u 42. minuti preko Marie Katoto, a izjednačila je Jessie Fleming u 58. minuti. Gol nade za Kanadu zabila je Gilles.

Naime, Kanada je zbog afere s dronovima kažnjena oduzimanjem šest bodova, a premda je ostvarila dvije pobjede nalazi se na dnu ljestvice bez bodova.

Vode Kolumbija i Francuska s po tri boda, a na nuli je i Novi Zeland.

U četvrtfinale idu dvije najbolje ekipe iz svake od tri skupine, te dvije trećeplasirane ekipe. test

Skupina A, drugo kolo:

Kanada – Francuska 2:1
Kolumbija – Novi Zeland 2:0

Skupina B, drugo kolo:

Australija - Zambija 6:5
SAD – Njemačka 4:1

Skupina C, drugo kolo:

Španjolska - Nigerija 1:0
Japan – Brazil 2:1

FOTO: EPA/MOHAMMED BADRA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!