Ostali sportovi

Hrvatska u specifičnom terminu protiv susjeda daje odgovore na mnoga pitanja

Mario Borko • ponedjeljak, 29.07.2024.
Hrvatska u specifičnom terminu protiv susjeda daje odgovore na mnoga pitanja
Foto: Luka Batelić/PIXSELL

Hrvatski rukometaši danas od 11 sati igraju drugu utakmicu na Olimpijskim igrama u Parizu. Nakon preokreta i pobjede protiv Japana u posljednjim sekundama, slijedi ogled protiv starih znanaca, susjeda Slovenaca koji su u turnir startali porazom od Španjolske...

Odgovore na mnoga pitanja dat će utakmica drugog kola olimpijskog turnira u rukometu između Hrvatske i Slovenije. Hrvatski rukometaši u drami su najprije pobijedili sebe, a onda i Japan koji je 17 minuta prije kraja vodio šest razlike. Bez obzira na pobjedu, puno je upitnika ostalo iznad izabranika Dagura Sigurdsson, a oni će danas u neobičnom terminu od 11 sati otkriti za što su zaista sposobni.

Igraj na Hrvatska - Slovenija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatska je godinama bila svjetska sila u rukometu, ima dva olimpijska zlata, četiri puta je bila u finalu svjetskog prvenstva (jedan naslov) i tri puta u finalu europskog. Iz tog je razloga neobično vidjeti da je na posljednjih pet velikih natjecanja nije bilo nigdje. HRS je posegao za stranim trenerom, a Sigurdsson je u debiju uspio izboriti Olimpijske igre u Parizu nakon neuspjeha na Euru i propuštanja prošlih u Tokiju.

Hrvatski rukometaši su se dugo pripremali, odradili su i dvije prijateljske utakmice protiv Egipta i Francuske i nitko nije očekivao da će se baš toliko mučiti protiv uvijek neugodnog Japana. Čak su i kladionice Hrvatsku postavile za petog favorita, a povjerenje je nakon blijede partije protiv Japana poljuljano.

Ipak, nije sve tako sivo. Hrvatska je i na svoj loš dan “iščupala“ pobjedu, napravila određene prilagodbe na protivnika i uspješno se vratila iz ogromnog rezultatskog minusa. To može biti veliki poticaj za nastavak turnira, a koje je bilo pravo lice Hrvatske u prvoj utakmici najbolje će se vidjeti danas protiv Slovenije.

Ovo je posebna utakmica za najboljeg hrvatskog strijelca u prvom susretu, Marija Šoštarića koji je rođen u Sloveniji i kratko je igrao za njihovu reprezentaciju. Nije dobio pravu priliku, odlučio je čekati potrebno razdoblje i na prošlom je Europskom prvenstvu debitirao za Hrvatsku.

Kapetan Domagoj Duvnjak na tom je natjecanju imao sporednu ulog, kasnije je bio i bolestan, a protiv Japana je dokazao da je i dalje najbolji igrač ove reprezentacije. Njegova fenomenalna igra u 5-1 obrani donijela je preokret, a Duvnjak je i u napadu preuzimao odgovornost kada je to bilo potrebno.

Puno se više očekuje od Luke Cindrića koji je zabio samo dva gola i Ivana Martinovića, koji je postigao četiri pogotka, među njima i odlučujući, ali osim slabog postotka šuta izostali su i njegovi karakteristični prodori.

Slovenija je na svojim četvrtim olimpijskim igrama. U Riju je stigla do četvrtfinala, što joj je najveći uspjeh, a u prvom kolu protiv Španjolske ispustila je pobjedu u drugom dijelu. Slovenci su na odmoru imali dva gola prednosti i vodstvo od tri razlike 20 minuta prije kraja. Međutim, Španjolska tada u šest minuta radi seriju 8-2 i odlazi na lijepu prednost.

Slovenci su se u jednom trenutku opet vratili na jedan razlike, ali iskusni Španjolci mirno su utakmicu priveli kraju.

Slovenija je imala i malo peha prije jer je dva dana uoči olimpijskog turnira ostala bez dva jaka aduta. Zbog ozljeda, njihov izbornik Uroš Zorman morao je izvan sastava ostaviti kružnog napadača Mateja Gabera i desnog vanjskog Nejca Cehtea.

Umjesto njih, u sastav su uskočili Kristijan Horžen i Nik Henigman. Riječ je o dobrim igračima, ali Gaber je trebao biti stožerni obrambeni igrač, a Cehte prva napadačka opcija na desnoj strani.

Bez obzira na to, Slovenija posjeduje iznimnu kvalitetu. Prekaljeni kapetan Jure Dolenec i dalje je vođa momčadi. Na vratima je također iskusni Klemen Ferlin, na desnom krilu jedan od najboljih igrača svijeta na toj poziciji Blaž Janc. Na crti je Blaž Blagotinšek, a na vanjskim pozicijama su Dean Bombač, Miha Zarabec, Borut Mačkovšek i Aleks Vlah.

Slovenci su na Europskom prvenstvu početkom godine završili šesti, a posljednju medalju osvojili su 2017. na Svjetskom prvenstvu kad su u utakmici za treće mjesto nadoknadili minus osam protiv Hrvatske.

Uz srebro s Europskog prvenstva 2004., kojem su bili domaćini, to su jedine dvije slovenske medalje. Dojam je da je reprezentacija s tako kvalitetnim pojedincima mogla više, ali još uvijek nije na zalasku tako da u svakom trenutku može eksplodirati.

Slovenci su nagazna mina koju Hrvatska mora preskočiti i tako se sasvim približiti primarnom cilju, četvrtfinalu.

Što su rekli

Dagur Sigurdsson, izbornik Hrvatske: "Protiv Japana smo osvojili važne bodove. U prvom poluvremenu i na početku drugog dijela smo igrali loše, bili smo nervozni, činili smo mnoštvo tehničkih pogrešaka, griješili smo i kod šuta. Japan je igrao kompaktno i brzo, bila je teška utakmica. Japanci su iznenadili naše igrače koji nisu očekivali da oni mogu biti na tako visokoj razini, a nisu bili posebno dobri tijekom priprema za Olimpijske igre. Slovenija ima dobre i iskusne igrače, nekoliko odličnih igrača u sredini, kao i u obrani. Bit će to otvorena i važna utakmica za obje ekipe. Nadam se našoj boljoj igri u obrani i napadu."

Mjesto, vrijeme, suci

Pariz, Paris Expo Porte de Versailles, 11:00

Suci: Gjorgji Načevski, Slave Nikolov (Sjeverna Makedonija)

Prošli dvoboj

Hrvatska i Slovenija posljednji put su međusobno igrale početkom godine u pripremnoj utakmici za Europsko prvenstvo, a hrvatski rukometaši su slavili s 32:26.

Osim najpoznatije utakmice sa Svjetskog prvenstva 2017., Hrvatska je 2004. na putu do zlata u Ateni pobijedila Slovence s 27:26.

Prognoza

Hrvatska je favorit, ali u ovoj utakmici pobjeda može otići na bilo koju stranu. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!