Ostali sportovi

Vekić u meč drugog kola protiv 171. tenisačice svijeta ne ulazi kao favoritkinja

Mario Borko • ponedjeljak, 29.07.2024.
Vekić u meč drugog kola protiv 171. tenisačice svijeta ne ulazi kao favoritkinja
Foto: Damir Senčar/HINA

Najbolja hrvatska tenisačica u nedjelju je uspješno preskočila prvu prepreku na Olimpijskim igrama, a veće danas od 12 sati čeka je meč drugog kola protiv bivše četvrte igračice svijeta Biance Vanesse Andreescu...

Bogat dan za hrvatski sport na Olimpijskim igrama kreće vrlo rano, a od 12 sati na teren broj 6 u Roland-Garrosu izlazi najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić. Nedavna polufinalistica Wimbledona u drugom kolu igra protiv Kanađanke Biance Vanesse Andreescu koja bez obzira na to što je trenutno 171. tenisačica svijeta u ovaj susret ulazi kao favoritkinja.

Igraj na Andreescu - Vekić na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Donna je u fenomenalnoj formi. Pobijedila je deset od posljednjih 12 mečeva. U Bad Homburgu je došla do finala, u Wimbledonu do polufinala, a u prvom kolu olimpijskog turnira protiv Lucie Bronzetti pokazala je da se vrlo brzo s travnate podloge adaptirala na zemljanu.

Najbolja hrvatska tenisačica, Talijanku je pobijedila sa 6:2, 7:5. Iako je u drugom setu bila u zaostatku, kasnije propustila pet meč lopti, to je nije poljuljalo, nastavila je igrati agresivno i na taj je način vrlo brzo uspijevala ispraviti pogreške. Donna je imponirala samopouzdanjem i u svakom je trenutku djelovala kao da je u apsolutnoj kontroli.

Vekić je “šljaka“ najslabija podloga i na njoj u karijeri ima manje od 50 posto pobjeda (46 %). To se protiv Bronzetti, kojoj je zemljana podloga broj jedan, nije vidjelo. Osječanka se još od Wimbledona muči sa sitnim ozljedama, ali istaknula je da je igranje za Hrvatsku nešto posebno i da želi doći do medalje.

Ovo je drugi nastup za Vekić na olimpijskim igrama, prije tri godine u Tokiju je stigla do trećeg kola. Na French Openu najdalje je stigla do osmine finala 2019. godine, a ove je zaustavljena u trećem kolu.

Andreescu se upravo na ovogodišnjem Roland-Garrosu vratila tenisu nakon devet mjeseci izbivanja zbog ozljede (hijatalna kila). Kanađanka, rumunjskih korijena, u Parizu je dogurala do trećeg kola gdje ju je u tri seta zaustavila kasnija finalistica Jasmine Paolini. U Hertogenboschu je igrala finale, a na Wimbledonu ju je ponovno u trećem kolu zaustavila Talijanka.

Kanađanka je trenutno 171. tenisačica svijeta i nastupa pod zaštićenim renkingom, ali radi se o igračici koja je 2019. bila četvrta na svijetu, a te je godine osvojila US Open i dva Masters turnira. Andreescu se nakon toga mučila s ozljedama, nije više igrala na takvoj razini, ali je nakon povratka ostavila dobar dojam i u meču s Vekić je favoritkinja.

U prvom kolu olimpijskog turnira Kanađanka je s uvjerljivih 6:2, 6:3 pobijedila Dankinju Claru Tauson i tako samo potvrdila da je u odličnoj formi.

Što su rekli

Donna Vekić: "Nisam očekivala da ću tako dobro igrati. Bila sam spremna na veliku borbu i drago mi je da sam uspjela završiti u dva seta. Ona voli igrati na zemlji i stvarno sam očekivala puno, puno teži meč. Nisam bila nervozna ni nakon pet propuštenih meč lopti, dobila sam na kraju osam poena zaredom i pobijedila. Ovo je ipak podloga koja mi najmanje odgovara, a premalo je vremena prošlo od polufinala Wimbledona. Gležanj me malo muči, a i neke druge stvari, ali najbitnija je pobjeda. Nisam nikad igrala s Andreescu tako da ne znam što mogu očekivati. Ovo su ipak Olimpijske igre, igram za Hrvatsku, pa je tu malo više nervoze. Bit će sigurno težak meč, a ovo danas me ohrabrilo."

Mjesto, vrijeme

Pariz, teren šest Roland-Garros, 12:00

Prošli dvoboj

Bit će ovo prvi dvoboj ovih dviju tenisačica. Andreescu na zemlji ima postotak pobjeda od 64 posto, Vekić 46 posto.

Prognoza

Andreescu je favoritkinja, ali to Donni može poslužiti samo kao dodatna motivacija. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!