Ostali sportovi

Povijesno zlato za Kanadu u judu, Hejdarov dominira kategorijom do 73 kilograma

HINA, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 29.07.2024.
Povijesno zlato za Kanadu u judu, Hejdarov dominira kategorijom do 73 kilograma
Foto: EPA

Kanađanka Christa Deguchi osvojila je povijesno zlato u judu za Kanadu pobijedivši u finalu kategorije do 57 kg Korejku Huh Mimi.

Kanada do sada nikada nije osvojila zlato u judu na Olimpijskim igrama. Bilo je to finale dvije djevojke rođene u Japanu u miješanim brakovima koje su nastupale pod japanskom zastavom, ali su kasnije promijenile državljanstvo.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Deguchi i Mimi su pitanje pobjednika razriješile "zlatnim bodom", nakon što su borbu završile sa po dva "shida" ili upozorenja. Treći je nakon šest minuta produžetka zaradila korejska judašica, pa je pobjeda pripala 28-godišnjoj Kanađanki rođenoj u Naganu.

Do 2014. je nastupala za Japan, a od 2017. za Kanadu pod čijom zastavom je osvojila dva svjetska naslova (2023, 2019). Na putu do trećeg svjetskog naslova spriječila ju je upravo Huh Mimi na SP-u u Abu Dhabiju ove godine.

Zanimljivo i Huh je rođena u Japanu, u Tokiju, od korejskog oca i japanske majke, a od 2021. nastupa za Koreju kako bi ispoštovala želju svoje bake na samrti.

Bronce su osvojile Japanka Funakubo Haruka i Francuskinja Sarah Leonie Cysique koja je u Tokiju bila "srebrna".

U muškoj konkurenciji na rasporedu je bila kategorija do 73 kg, a zlato je osvojio Azer Hidajat Hejdarov koji je tako spojio svjetsko i olimpijsko zlato.

U finalu je pobijedio Francuza Joan-Benjamina Gabu, dok su bronce pripale Moldavcu Adilu Osmanovu i Japancu Soichiju Hashimotutest

FOTO: EPA/DANIEL IRUNGU

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!