Ostali sportovi

Hrvatska je na koljenima, a izlaz iz krize traži protiv 'mušterije' koja je hit olimpijskog turnira u Parizu

Mario Borko • srijeda, 31.07.2024.
Hrvatska je na koljenima, a izlaz iz krize traži protiv 'mušterije' koja je hit olimpijskog turnira u Parizu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatska danas od 11 sati u trećem kolu olimpijskog turnira u rukometu igra protiv Njemačke. Hrvatski rukometaši ove su godine već dva puta pobijedili Nijemce i to na njihovom terenu, ali u Parizu Njemačka djeluje puno ozbiljnije od izabranika Dagura Sigurdssona...

Rukomet je u Hrvatskoj dugo godina bio sport broj jedan. Uspjesi zlatne generacije Ivana Balića, Petra Metličića, Blaženka Lackovića i Mirze Džombe osvojili su srce nacije, ali posljednjih se godina taj sjaj izgubio. Hrvatski rukometaši na zadnja četiri velika natjecanja pali su u prosječnost, a javnosti se na to teško naviknuti.

Igraj na Hrvatska - Njemačka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon 15. mjesta na Svjetskom prvenstvu 2021., propuštanja Olimpijskih igara u Tokiju, osmog mjesta na Europskom prvenstvu 2022. i devetog na ovogodišnjem SP-u, HRS je odlučio na klupu dovesti prvog stranog izbornika Dagura Sigurdssona, a on je na kvalifikacijskom turniru u Njemačkoj startao s tri pobjede.

U Hrvatskoj se ponovno probudila nada, ali ona je brzo splasnula nakon pobjede na “iglene uši“ protiv Japana (30:29) i teškog poraza od Slovenije (31:29). Prolazak u četvrtfinale je uvelike kompromitiran, a hrvatski rukometaši više nemaju pravo na kiks. Protivnik je danas od 11 sati Njemačka koja je u turnir startala s dvije impresivne pobjede.

Hrvatska je Olimpijske igre u Parizu izborila osvajanjem kvalifikacijskog turnira u Njemačkoj. Tamo je porazila Austriju, Alžir i domaćina, a Nijemce je pobijedila i na Europskom prvenstvu kojem su također bili domaćini u siječnju.

Te dvije pobjede daju nadu i bude optimizam, ali Njemačka je za razliku od Hrvatske na olimpijski turnir startala besprijekorno. Reprezentacija koju isto vodi Islanđanin Alfred Gislason u nizu je od sedam uzastopnih pobjeda i polako se promiče u jednog od glavni favorita za medalju.

Nijemci su u sklopu priprema nadigrali Francuze, Mađare i Japance, a u turnir su startali dominantnom pobjedom protiv favorizirane Švedske. Renars Uščins predvodio je Nijemce do pobjede u toj utakmici s osam golova, a isto je ponovno i drugom kolu protiv Japana kojem zabio sedam golova bez promašaja.

Njemačka je Švedsku pobijedila 30:27, ali imala je i pet razlike prije nego što su Šveđani “ušminkali“ rezultat. 40 minuta bilo je vrlo izjednačeno, a onda su Nijemci ubacili u brzinu više i zasluženo slavili. Za razliku od Hrvatske, Njemačka je Japan deklasirala već u prvom dijelu, a na kraju je slavila s 11 razlike (37:26).

Osim spomenutog Uščinsa, najveća opasnost prijeti od Johannesa Golla i Jurija Knorra. Potonji je zabio osam golova, ali i upisao sedam asistencija. Srednji vanjski Rhein Neckar Lowena motor je momčadi i bit će ključno zaustaviti upravo njega.

Na vratima je sjajni dvojac Andreas Wolff i David Spath, a novi-stari vratar Kiela na turnir drži visoki postotak od 36.36 posto obrana što ga smješta na treće mjesto na turniru.

Dominik Kuzmanović izludio je Nijemce u obje ovogodišnje utakmice, a na turniru je tek 13. po postotku obrana. David Mandić je tek 20. i Hrvatska se nema čemu nadati, ako vratari ne podignu svoju razinu. Naravno, za to će im biti potrebna puno bolja obrana. Hrvatska na turniru prima 30 golova u prosjeku što je puno previše za kvalitetan rezultat.

Sigurdssonovi izabranici nemaju više pravo na pogrešku. Za četvrtfinale moraju ostvariti minimalno dvije pobjede u tri utakmice koje slijede, ali teško je vjerovati da bi nakon još jednog poraza smogli snage za suprotstaviti se odličnoj Švedskoj koja nas je u posljednjim susretima redovno pobjeđivala.

Ivan Martinović s devet golova i 11 asistencija predvodi hrvatsku reprezentaciju. Mario Šoštarić je prvi strijelac, ali protiv Slovenije je neobično puno promašivao. Domagoj Duvnjak u drugom dijelu protiv Japana podsjetio je na svoje najbolje dane, ali protiv Slovenaca nije bio na toj razini.

Luka Cindrić zabio je do sad samo četiri gola i veliki je dužnik, a isto se može reći i za Kuzmanovića koji protiv svojih “mušterija“ mora povući kako bi dao Hrvatskoj šansu za pobjedu.

Spomenimo i da Hrvatskoj osim brojnih bundesligaša prijeti i jedan Hrvat. Marko Grgić najmlađi je igrač njemačke reprezentacije, a Gislason mu toliko vjeruje da šutira sedmerce. 20-godišnjak je sin nekadašnjeg igrača Zagreba, a do sat je s pozicije lijevog vanjskog zabio šest golova i upisao pet asistencija.

Što su rekli

Dominik Kuzmanović, vratar Hrvatske: "Izbornik je detektirao dosta dobrih stvari, ali moramo bit konstantniji u našoj igri. Ne smije biti toliko oscilacija. Na tome moramo graditi svoju igru, dolazi Njemačka i nadam se da ćemo pokazati svoje pravo lice. Nijemci su puno bolji nego što su bili u siječnju i u ožujku. To je ista ekipa kao i onda, moramo bit pravi i nadamo se dobrom rezultatu."

Zvonimir Srna, igrač Hrvatske: "Njemačku smo dobili posljednja dva puta, ali to ne znači ništa. No to ne znači ništa, oni na ovom turniru igraju sjajno i vidjet ćemo tko će biti bolji ovog puta. Njemačka igra slobodnije nego na Europskom prvenstvu, tamo ih je možda pojeo pritisak domaće publike. Na OI igraju odlično, iznenađenje su turnira i sigurno neće biti lako. Sve je još u igri, a mi ćemo dati sve od sebe da osvojimo vrlo važne bodove."

Mjesto, vrijeme, suci

Pariz, Paris Expo Porte de Versailles, 11:00

Suci: Vaclav Horaček, Jiri Novotny (Češka)

Prošli dvoboj

Hrvatska je protiv Njemačke odigrala 14 službenih utakmica, a slavila je deset puta. Jednom nije bilo pobjednika, a Nijemci su slavili u tri navrata. Posljednji susret odigran je u ožujku na kvalifikacijskom turnir u Hannoveru, a hrvatski rukometaši pobijedili su 33:30.

Prognoza

Njemačka je favorit i trebala bi potvrditi taj status. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!