Ostali sportovi

Donna se danas bori za ulazak u polufinale Olimpijskih igara, osam Hrvata do sad je to uspjelo

Mario Borko • srijeda, 31.07.2024.
Donna se danas bori za ulazak u polufinale Olimpijskih igara, osam Hrvata do sad je to uspjelo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Donna Vekić večeras iza 20 sati igra četvrtfinalni meč protiv Ukrajinke Marte Kostjuk. Hrvatska ima pet olimpijskih medalja u tenisu, ali nijednu u ženskoj konkurenciji. Najbliže je stigla Iva Majoli koja je 1996. u Atlanti zaustavljena upravo u četvrtfinalu...

Još jedan veliki dan za hrvatski tenis. Donna Vekić tek je nedavno igrala polufinale Wimbledona i tako postala prva Hrvatica nakon 25 godina kojoj je to uspjelo, a sada može postati prva koja će izboriti polufinale Olimpijskih igara.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Najbolja hrvatska tenisačica danas će na centralnom terenu Roland-Garrosa Philippeu-Chatrieru igrati četvrtfinalni meč protiv Ukrajinke Marte Kostjuk. Donna je protiv iste protivnice igrala u drugom kolu ovogodišnjeg French Opena, a tada je u vrlo izjednačenom dvoboju slavila sa 7:5, 6:4

Vekić je u trećem kolu izbacila drugu nositeljicu Coco Gauff. Protiv Amerikanke je sa 7:6 osvojila prvi set nakon što je gubila 5:2 i spasila tri set-lopte, a protiv Kostyuk je prije dva mjeseca i jedan dan okrenula zaostatak od 5:0 u uvodnom setu, također spasila tri set-lopte i osvojila ga sa 7:5.

Drama je vjerojatno zagarantirana i ovog puta, a Osječanka će na teren izaći oko 20 sati i 30 minuta. Prije nje na centralnom će terenu zaigrat i Rafael Nadal i Carlos Alcaraz koji u četvrtfinalu muških parova igraju protiv Amerikanaca Austina Krajiceka i Rajeeva Rama.

Hrvatska je do sad na ljetnim olimpijskim igrama osvojila 42 medalje. Prva je stigla u Barceloni 1992. godine i to upravo u tenisu. 5. kolovoza 1992. Goran Ivanišević i Goran Prpić osvojili su broncu u parovima. Tada nije bilo meča za treće mjesto pa je medalja stigla porazom u finalu u pet setova od para iz Južne Afrike.

Samo dan kasnije Ivanišević je izgubio i polufinale u singlu. Ni tamo nije bilo meča za treće mjesto, a do polufinala je Splićanin stigao dramatičnim preokretom u četvrtfinalu protiv Francuza Fabricija Santoroa. Ivanišević je gubio 2-0 u setovima, a onda je okrenuo i slavio s 8:6 u petom.

2004. godine u Ateni Ivan Ljubičić i Mario Ančić izgubili su u polufinalu, a u susretu za broncu pobijedili su favorizirani par Bhupathi/Paes iz Indije sa 16:14 u odlučujućem trećem setu i tako Hrvatskoj donijeli jednu od pet medalja u Grčkoj tog ljeta.

17 godina čekao je hrvatski tenis na novu medalju, a onda su u Tokiju stigle dvije koje su nedostajale. U japanskoj prijestolnici nije bilo gledatelja zbog globalne pandemije i to je jedina žal koja ostaje iz hrvatskog finala u parovima u kojem su Mate Pavić i Ivan Dodig porazili “kumove“ Marina Čilića i Ivana Dodiga i osvojili, do danas, posljednje zlato za Hrvatsku na OI.

Donna ima povijesnu priliku umiješati se u borbu za medalju i ostaviti tenis samog na drugom mjestu najuspješnijih hrvatskih sportova na OI. Trenutno tenis to mjesto dijeli s atletikom i Taekwondou koji su također donijeli po pet odličja.

Philippe-Chatrier pamti i jedini hrvatski Grand Slam naslov u ženskoj konkurenciji. Iva Majoli 1997. godine osvojila je Roland-Garros, a najbolja hrvatska tenisačica svih vremena na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti izgubila je u četvrtfinalu kao četvrta nositeljica od domaće predstavnice Lindsay Davenport.

Do utorka to je bio najveći uspjeh na olimpijskim igrama za ženski tenis, a Donna ga već danas ima priliku nadmašiti.

Ljetna večer 31. srpnja 2024. u Hrvatskoj je rezervirana za “bijeli sport“, a Donna taj datum može učiniti još posebnijim. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!