Nogomet

Zekić sa Sarajevom u Slovačkoj ide po mini senzaciju i prolaz u treće pretkolo

Mario Borko • srijeda, 31.07.2024.
Zekić sa Sarajevom u Slovačkoj ide po mini senzaciju i prolaz u treće pretkolo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sarajevo danas od 20:30 u drugom pretkolu Konferencijske lige gostuje u Slovačkoj kod Spartak Trnave. Prva utakmica na Koševu završila je bez golova, a donedavni trener Osijeka nada se da njegova momčad može izboriti prolaz...

U utorak smo saznali imena prvih pet klubova koji su izborili nastup u trećem pretkolu Konferencijske lige, a danas će se njima pridodati još šest. Najzanimljiviji par iz hrvatske perspektive je onaj Spartak Trnave i Sarajeva kojeg od početka sezone vodi Zoran Zekić

Igraj na Spartak Trnava - Sarajevo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bordo-bijeli na Koševu su protiv Slovaka odigrali remi bez golova, 0:0 i sada na neugodnom gostovanju traže prolazak dalje i nastavak nade da će prvi puta u povijesti doći do skupina europskog natjecanja.

U prvom susretu Sarajevo je bilo bolje, Spartak nije uputio nijedan udarac u okvir njegovog gola, ali je izvukao povoljan rezultat. Gotovo 27 tisuća ljudi bodrilo je igrače Sarajeva na Koševu, a mali broj doputovao je i u Slovačku.

Spartak je klub s bogatim iskustvom igranja u Europi. U sezoni 1973./74. bio je četvrtfinalist Kupa prvaka, 2018./19. igrao je skupine Europske lige, a 2023./24. Konferencijske lige.

“Bijeli anđeli“, kako glasi nadimak kluba, za vikend su odigrali prvo kolo slovačkog prvenstva. Na domaćem su terenu remizirali 0:0 s Trenčinom i tako nastavili niz bez pobjede. Naime, momčad Michala Gasparika cijele je pripreme ostala bez pobjede, a u prve dvije natjecateljske utakmice odigrala je 0:0.

Spartak je u prijateljskim ogledima gubio od slovenskog Maribora i Brava, a samo je protiv austrijskog prvoligaša Hartberga ostao neporažen. To djeluje zabrinjavajuće, ali ohrabruje činjenica da su svi ključni igrač iz prošle sezone i dalje u klubu i da možda samo sporije ulaze u formu.

Zekićeva momčad izbacila je u prvom pretkolu favorizirani Aktobe iz Kazahstana i vjeruje da to može ponoviti protiv Slovaka. Bordo-bijeli su protiv Kazahstanaca pobijedili prvu utakmicu u gostima, a doma su izgubili, te tek nakon jedanaesterca prošli dalje.

U razdoblju između prve i druge utakmice Sarajevo je ostalo bez jednog igrača. Muhamed Buljubašić prodan je za 1.5 milijuna eura u turski Rizespor.

Dijete Dinama i bivši igrač Slaven Belupa Vinko Soldo važan je stup obrane ali ga neće biti u Trnavi zbog trećeg žutog kartona kojeg je zaradio. Najbolji strijelac iz prošle sezone Hamza Čataković još uvijek čeka na svoj prvi gol u novoj, a nema boljeg mjesta od europske pozornice.

Sarajevo je najbliže ulasku u skupine europskog natjecanja bilo prije četiri godine. U “korona sezoni“ Divovi su imali priliku u jednoj utakmici na domaćem terenu izbaciti škotski Celtic, ali su izgubili s 0:1. Put do Konferencijske lige još uvijek je dalek i trnovit, a u trećem pretkolu su potencijalni protivnici Wisla Krakow i Rapid Beč.

Što su rekli

Zoran Zekić, trener Sarajeva: "Nadam se da ćemo se sutra tijekom i nakon utakmice osjećati bolje. Čeka nas zahtjevna utakmica i nadam se da su moji igrači spremni za nju. Moja je želja da se uvijek priča o Sarajevu s Koševa, nekad se nešto pita i protivnika, ali to je moja misao. Spartak je ozbiljniji protivnik od Aktobea. Jako su čvrsti i čekaju svoju priliku. Moramo biti spremni na sve."

Mjesto, vrijeme, suci

Trnava, Stadion Antona Malatinskeho, 20:30

Suci: Sandi Putros (Danska)

Prošli dvoboj

Prva utakmica u Sarajevu završila je 0:0, a ove dvije ekipe već su igrale u kvalifikacijama za Europu. Bilo je to u sezoni 2009./10., a Bordo-bijeli su tada prošli dalje s pobjedom 1:0 kod kuće i remijem 1:1 u gostima.

Prognoza

Spartak je favorit, ali Sarajevo ne treba otpisati. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!