Ostali sportovi

Gvatemala slavi prvo olimpijsko zlato u svojoj povijesti

HINA, Petar Jenjić • srijeda, 31.07.2024.
Gvatemala slavi prvo olimpijsko zlato u svojoj povijesti
Foto: Damir Senčar/HINA

Predstavnica Gvatemale, Adriana Ruano Oliva, osvojila je zlatnu medalju u trapu na Olimpijskim igrama. To je ujedno prvo zlatu za tu državu u povijesti...

Gvatemalka Adriana Ruano Oliva osvojila je naslov olimpijske pobjednice u trapu osiguravši tako svojoj zemlji prvo zlato s OI u povijesti.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ruano Oliva je dominirala finalom trapa, pogodila je prvih 16 letećih meta i već tada preuzela čvrsto prvu poziciju. Gvatemalka je nastavila pogađati te je nakon 30 ispucanih metaka imala tri pogotka prednosti u odnosu na najbliže konkurentice.

Naslov pobjednice osigurala je već u 46. od ukupno 50 serija kada je pogodila svoju 43. metu i tako izjednačila olimpijski rekord. Tek tada je došlo do malog pada koncentracije pa je Ruano Oliva promašila sljedeće dvije mete, ali natjecanje je okončala s dva pogotka, odnosno sa 45 od 50 pogođenih meta u finalu.

Zanimljivo, do Igara u Parizu Ruano Oliva nije imala zapaženih rezultata, prije tri godine na OI u Tokiju bila je 26., dok je na posljednja dva SP bila 36. u Osijeku 2022. te 33. u Bakuu lani.

Ovo je ukupno treće olimpijsko odličje za Gvatemalu u povijesti, a drugo osvojeno na Igrama u Parizu, a oba su stigla u trapu. U utorak je Jean Pierre Brol bio brončani u muškoj konkurenciji. Jedinu medalju odranije osvojio je atletičar Erick Barrondo koji je bio srebrni u hodanju na 20 kilometara prije 12 godina u Londonu.

Srebro je sa 40 pogodaka osvojila Talijanka Silvana Maria Stanco, a broncu Australka Penny Smith koja je pogodila 32 od 40 meta.

Španjolke Mar Molne Magrina i Fatima Galvez, koje su bile najbolje u kvalifikacijama, a Galvez je i najbolje rangirana trapašica na svijetu, ostale su bez odličja, završile su kao četvrta i peta u finalu. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!