Ostali sportovi

Svjetski kup u Osijeku bit će kvalifikacijski za Olimpijske igre u Los Angelesu

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 01.08.2024.
Svjetski kup u Osijeku bit će kvalifikacijski za Olimpijske igre u Los Angelesu
Foto: Marko Mrkonjić/HINA

Ovih dana nižu se odlične vijesti iz Pariza za hrvatsku gimnastiku. Za sportske rezultate pobrinuli su se Tin Srbić i Aurel Benović. Nakon što je u Gradu svjetlosti održan Izvršni odbor Svjetske gimnastičke federacije stigla je i potvrda novog statusa Svjetskog kupa u gradu na Dravi. U razdoblju od 2025. do 2028. DOBRO Svjetski kup u Osijeku bit će u kategoriji kvalifikacijskih za Olimpijske igre i svjetska prvenstva.

Ono na čemu su dugo radili čelnici Hrvatskog gimnastičkog saveza konačno se isplatilo. Svjetski kup u Osijeku ulazi u društvo Kaira (Egipat), Cottbusa (Njemačka), Bakua (Azerbajdžan), Dohe (Katar) i Antalyje (Turska). Svjetska gimnastička federacija odlučila je povećati sa četiri na šest broj kvalifikacijskih Svjetskih kupova u narednom olimpijskom ciklusu. Novi u ovom društvu su Osijek i Antalya. Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik nije krio oduševljenje nakon ovakve odluke.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Jako smo sretni što je zahvaljujući i toj dugoj tradiciji, jako dobrim iskustvima i odličnom organizacijom Hrvatski gimnastički savez dobio domaćinstvo Svjetskog kupa najviše razine u olimpijskom ciklusu od 2025. do 2028. godine. Na taj način Hrvatska se nalazi uz bok velikim svjetskim zemljama i gradovima kao što je Doha odnosno Katar, Kairo u Egiptu, Baku u Azerbajdžanu, Cottbus u Njemačkoj i Antalya u Turskoj. Ovo je velika čast, veliko priznanje i za Hrvatski gimnastički savez i za izvršnog organizatora GK Osijek Žito koji odlično radi posao organizacije natjecanja, a sve to naravno i zahvaljujući našim partnerima i svima onima koji nas podržavaju. Tu prije svega mislimo na Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatsku turističku zajednicu, Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek. Zahvaljujemo svima njima i svim ostalim partnerima u ovom događaju, ponosni smo i sretni što ćemo Hrvatsku predstavljati na najbolji mogući način i u sklopu organizacije ovih velikih sportskih događaja."

Ovakva odluka donosi još zanimljivije natjecanje s više vrhunskih gimnastičara i gimnastičarki u dvorani Gradski Vrt. Naravno, to je i prilika za hrvatske predstavnike da pred domaćim navijačima stignu do velikih natjecanja. Prisjetimo se, baš putem kvalifikacijskih Svjetskih kupova Aurel Benović izborio je Olimpijske igre u Parizu, a Tini Zelčić nedostajao je samo jedan bod u konačnom poretku za odlazak u Pariz. Ponosan je i direktor Dobro Svjetskog kupa u Osijeku Vladimir Mađarević. Dugi niz godina stižu pohvale za organizaciju sa svih strana. Iza svega stoji puno truda i rada, ali sve se isplatilo.

"Nakon petnaest godina stiglo je i priznanje Svjetske gimnastičke federacije. Rezultat je to predanog i kvalitetnog rada i organizacije gdje je Osijek stekao ime i postao jedan od najposjećenijih renomiranih Svjetskih kupova iz serije Svjetskih kupova koji nisu bili kvalifikacijski. Dobro je naglasiti da je organizacija Svjetskog kupa u Osijeku u proteklih petnaest godina bila pod paskom ljudi koji se u hrvatskoj gimnastici nalaze u nizu i drugih uloga pa tako nerijetko putuju na velika natjecanja u ulogama trenera, sudaca i u biti gostiju tih drugih organizacija. Kroz godine smo primjećivali sve ono što nedostaje u organizacijama u drugim zemljama i upravo kod nas u Hrvatskoj pokušavali ispraviti sve te nedostatke koje smo vidjeli negdje dalje."

"Isto tako Osijek je poznat po nizu inovacija koje svake godine uvodi u sadržaj Svjetskog kupa i na taj način mijenja gimnastički sustav natjecanja i gimnastički svijet. Jedna od takvih inovacija je i javno izvlačenje brojeva u jednom od najljepših parkova u Osijeku. Ove godine podignuli smo i nagradni fond, dvostruko u odnosu na sve ostale kandidate, a i niz drugih stvari od ulaska sportaša kroz razlomljeni portal video zida, tri stolice gdje se očekuju rezultati. Ponudili smo četiri prihvatna aerodroma: Budimpeštu, Zagreb, Beograd i Osijek. Imamo kvalitetnu organizaciju prijevoza gdje autobusi idu svakih pola sata. Vodili smo računa o svim detaljima koji ugađaju sportašima, trenerima i svim sportskim djelatnicima koji posjete Hrvatsku i naš grad. Za sljedeće četiri godine osigurali smo i nagradni fond za trenere, to je isto jedna inovacija, tako da će pored sportaša nagrade na našem Svjetskom kupu dobivati i treneri. Sve te stvari koje sam nabrojao i kvalitetna organizacija proteklih petnaest godina doveli su do toga da jedan mali grad iz jedne male zemlje na karti svijeta, ne baš pretjerano poznate, ne baš pretjerano moćne, dobije tako važnu ulogu među financijskim i sportskim velesilama i ubaci se u tu famoznu šestorku koja će biti odlučujuća i izlučna za sve gimnastičare u predstojećem periodu." test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!