Ostali sportovi

IBA novčano nagradila talijansku boksačicu unatoč porazu od Alžirke

HINA, Mihaela Bradovski • subota, 03.08.2024.
IBA novčano nagradila talijansku boksačicu unatoč porazu od Alžirke

Međunarodna boksačka asocijacija (IBA) dodijelit će Talijanki Angeli Carini novčanu nagradu od 50.000 dolara, premda je izgubila dvoboj osmine finala velter kategorije od Alžirke Imane Khelif na Olimpijskim igrama u Parizu.

Alžirka Khelif i Tajvanka Lin Yu-ting, dvije su boksačice kojima je zabranjen nastup na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu nakon što su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Međutim, obje imaju pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu. Khelif je u prvom kolu slavila protiv Talijanke Carini koja je predala meč nakon 46 sekundi.

IBA, kojoj je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prošle godine oduzeo međunarodno priznanje, objavila je kako će Carini dobiti 50.000 dolara, njezin savez 25.000 dolara, a njezin trener dodatnih 25.000 dolara.

"Ne razumijem zašto su ubili ženski boks," kazao je predsjednik IBA-e Umar Kremljov.

"Samo bi se sportaši koji ispunjavaju uvjete trebali natjecati u ringu zbog sigurnosti. Nisam mogao gledati njezine suze," dodao je.

MOO je prošle godine lišio IBA-u statusa upravnog boksačkog tijela zbog pitanja upravljanja i preuzeo kontrolu nad samim boksačkim natjecanjem u Parizu 2024., ali sada se našao u središtu svađe oko sudjelovanja Alžirke i Tajvanke.

Australska profesionalna boksačica i vlasnica WBC naslova u perolakoj kategoriji, Skye Nicolson istaknula da Khelif i Lin "ne zaslužuju ovakvo maltretiranje".

"One su odrasle kao djevojčice, kao žene. Natjecale su se kao žene cijelo vrijeme. To nisu prirodno rođeni muškarci koji su se odlučili nazvati ženama ili se identificirati kao žene kako bi se borili sa ženama na Olimpijskim igrama. Osjećam da je ono što se dogodilo s Talijankom reklamni trik," kazala je.

Neki sportovi ograničili su razine testosterona dopuštene za sportaše koji se natječu u ženskoj konkurenciji, dok su drugi zabranili svima koji su prošli kroz muški pubertet.

Razlike seksualnog poremećaja (DSD) su skupina rijetkih stanja koja uključuju gene, hormone i reproduktivne organe. Neki ljudi s DSD-om odgajani su kao žene, ali imaju XY spolne kromosome i razinu testosterona u krvi u rasponu za muškarce. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!