Ostali sportovi

Srbić i Benović spremni za finale: 'Bacamo se na glavu, idemo na sve ili ništa'

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 03.08.2024.
Srbić i Benović spremni za finale: 'Bacamo se na glavu, idemo na sve ili ništa'

Hrvatska gimnastika u povijesti je na olimpijskim igrama u dva finala osvojila dvije medalje. Filip Ude 2008. u Pekingu na konju s hvataljkama bio je srebrni kao i Tin Srbić na preči 2021. u Tokiju.

Slijede dva dana koja bi mogla udvostručiti broj hrvatskih gimnastičkih medalja na olimpijskim smotrama. Aurel Benović i Tin Srbić bili su odlični u prošlotjednim kvalifikacijama u Bercy Areni. Benović je na preskoku završio treći, a Srbić na preči četvrti.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Aurel Benović u svom debiju na olimpijskim igrama uspio je izboriti finale. 24-godišnji Osječanin sutra od 16.25 sati uz prijenos na HTV-u 2 kreće u borbu za medalju na preskoku. U kvalifikacijama član GK Osijek Žito dobio je samo jednu desetinku slabiju ocjenu od prvoplasiranog Ukrajinca Nazara Čepurnyija. Najboljih osam bilo je unutar nešto više od dvije i pol desetinke – to dovoljno govori koliko će neizvjesno biti finale koje slijedi.

"Bliži se finale mojih prvih olimpijskih igara, a zapravo još uvijek nisam svjestan da sam u finalu najvećeg sportskog događanja i natjecanja koje je san svakog sportaša. Uspio sam na težak način izboriti odlazak na Olimpijske igre – ali došao sam u Pariz, ušao sam u finale i presretan sam, prezadovoljan. Pokušat ću dati svoj maksimum, još bolje ću pokušati odraditi svoja dva skoka u finalu nego u kvalifikacijama. Osjećam se dosta dobro, iako imam malih problema s išijasom, s bolovima u desnoj nozi. To me malo koči i kod treninga, a malo me kočilo i u kvalifikacijama – no bacamo se na glavu, idemo na sve ili ništa i borit ću se do kraja."

"Da mi je netko prošle godine u 12. mjesecu rekao da ću uopće otići na Olimpijske igre, ne bih mu vjerovao da je to moguće, s obzirom da je nastavak moje gimnastičke karijere bio upitan nakon teške ozljede u osmom mjesecu, frakture metatarzalne kosti u desnom stopalu. Bilo je upitno hoću li se uopće oporaviti i koliko će dugo trajati oporavak ako bude potrebna operacija. Uz pomoć dr. Vrgoča i čitavog njegovog tima uspio sam uz pomoć fizikalne terapije oporaviti nogu i jako sam im zahvalan na tome. Dobio sam priliku izboriti Olimpijske igre kroz četiri turnira Svjetskog kupa i uspio sam, a evo me i u finalu Igara. U nedjelju ću dati sve od sebe, pokušat ću uživati što više u svom nastupu. Neću se opterećivati rezultatom, ali naravno pokušat ću odraditi što bolje i boriti se za medalju."

Benović u sutrašnjem finalu nastupa šesti. Konkurencija u finalu preskoka je fantastična. Tu su posljednja tri svjetska prvaka u ovoj disciplini: Filipinac Carlos Yulo, Armenac Artur Davtyan i aktualni prvak svijeta Britanac Jake Jarman. Ukrajinac Nazar Čepurnyi osvojio je broncu na posljednjoj svjetskoj smotri, a njegov sunarodnjak Igor Radivilov ima ukupno pet svjetskih i olimpijskim medalja u ovoj disciplini. Preostala trojica finalista – naš Aurel Benović, Britanac Harry Hepworth i Iranac Mahdi Olfati nemaju medalju na preskoku s velikih natjecanja.

Dan nakon Benovića – u ponedjeljak, 5. kolovoza, od 13.30 sati uz prijenos na Drugom programu HTV-a – po drugo olimpijsko odličje u karijeri kreće najbolji hrvatski gimnastičar, aktualni olimpijski i svjetski viceprvak Tin Srbić. Član ZTD-a Hrvatski Sokol od 2017. u samom je svjetskom vrhu na preči. Od tada je na velikim natjecanjima osvojio ukupno sedam medalja. Izdvajamo olimpijsko srebro iz Tokija te svjetsko i europsko zlato iz Montreala, odnosno Antalyje. Srbić već uobičajeno nastupa prvog i posljednjeg dana gimnastičkih natjecanja. Deset dana je razmaka između kvalifikacija i posljednjeg dana finala po spravama kada je na rasporedu preča.

"Bliži se moje drugo finale olimpijskih igara, drugi put zaredom, ovog puta u Parizu. Još uvijek mi to zvuči malo nestvarno, no istovremeno sam jako ponosan i sretan koliko dugo trajem i pokazujem da sam u vrhu. Ovaj dio između kvalifikacija i finala traje jako dugo, kao i uvijek, ali super ide i puno mi je lakše trenirati sada nego prije kvalifikacija. Ipak je taj najstresniji i najteži dio prošao, prošao je stvarno savršeno, i za mene i za Aurela. Sada se opuštenije i kvalitetnije trenira, sve izvodim na treninzima što s trenerom zajedno isplaniram. Plan za finale je vježba težine 6.6 s elementom Stadler-Rybalko, njega ćemo ubaciti. Nema tu previše kalkulacija, bez obzira što nastupam sedmi. Vjerujem da neću moći izbjeći vidjeti ocjene koje su dobili gimnastičari prije mene, tako da ću sve znati. Može se jedino taktizirati ako bude dovoljna niža ocjena za zlato, no to se neće dogoditi, tako da je idem na 6.6. To je jedini plan, probat ću što bolje i kvalitetnije izvesti vježbu."

"Vjerujem u sebe i mislim da to mogu. Zdravstveno stanje je u redu, jedino imam problema s ramenom, ali ništa novo i ništa gore nego što je bilo. Ne smeta me u izvođenju treninga, već sam se navikao i ne mogu se žaliti. U odnosu na Tokio, u ovom finalu ću nastupiti pred publikom, više od 15 tisuća ljudi bit će u dvorani. Energija će biti na potpuno drugoj razini, što zbog publike, što zbog jače konkurencije nego u Tokiju. Da svi odradimo idealno, bila bi velika borba za srebro, a jedini koji malo iskače je Tang. No, na preči i u gimnastici je sve moguće tako da idemo korak po korak. Probat ću sa što manje stresa i pritiska, a što poletnije i sa što tečnijom izvedbom nastupiti u finalu."

Srbić u finalu preče nastupa sedmi. Gledajući finaliste, Srbić je uvjerljivo najuspješniji po broju velikih medalja. 27-godišnji Zagrepčanin jedini u kolekciji ima olimpijsku medalju te svjetsko zlato. Srbićevi konkurenti bit će Kinezi Zhang Boheng i Weide Su. Nema Japanca Daikija Hashimota, no tu su njegovi sunarodnjaci – Takaaki Sugino i Shinnosuke Oka. U fantastičnoj formi je Chia-Hung Tang, gimnastičar iz Kineskog Tajpeha, koji je u posljednjih godinu dana nekoliko puta dobivao ocjene iznad 15 bodova. Svoju priliku u finalu traže i aktualni svjetski juniorski prvak Kolumbijac Angel Barajas te Cipranin Marios Georgiou, europski prvak na preči iz Münchena 2022. godine. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!