Ostali sportovi

Veliki dan za Zelenortsku Republiku, osvojena je prva olimpijska medalja u njenoj povijesti

Branimir Korać, HINA • subota, 03.08.2024.
Veliki dan za Zelenortsku Republiku, osvojena je prva olimpijska medalja u njenoj povijesti
Foto: EPA

Boksač David de Pina upisao se u povijest Zelenortske Republike kao prvi sportaš koji je osvojio olimpijsku medalju u povijesti te zemlje.

De Pina je u četvrtfinalu muha kategorije pobijedio afričkog prvaka Patricka Chinyembu iz Zambije sa 5-0 izborivši plasman u polufinale, što znači da mu je osigurana barem brončana medalja.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Ne mogu opisati svoje emocije. Ogromne su. Učinio sam to za svoju zemlju, jer ovo zaslužujemo. Mali smo otok i nikada prije nismo ovo učinili", rekao je De Pina nakon borbe.

"Prvi sam koji sam napisao ovu priču. Osjetio sam podršku koju mi ??je pružila moja zemlja i hvala im na ovoj pobjedi."

Afrički prvak iz 2023. godine, te brončani s Commonwealth Igara 2022. godine je bio veliki favorit. Međutim, De Pina je sjajno odradio borbu.

"Svi su se kladili na Patricka, jer je on afrički prvak. Ja sam bio nitko, međutim, pokazao sam svijetu da smo mali, ali smo jaki," poručio je 27-godišnji De Pina koji je jedinstven i po svojoj "pom pom" frizuri.

"Ponekad me ljudi gledaju i smiju se, govoreći, ah, to je tip s dva uha kao Mickey Mouse. Ali danas sam im pokazao da mogu biti jednostavan, ali snažan i žestok, dobio sam niz obožavatelja," otkrio je.

De Pinu u polufinalu čeka osvajač zlatne medalje iz 2016. Uzbekistanac Hasanbojev Dusmatov.

Zelenortska Republika je mala otočna država na istoimenom otočju u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, oko 600 km od najzapadnijeg dijela afričke obale.

Na Olimpijskim igrama sudjeluju od 1996. godine, a De Pina je osvojio prvo odličje. test

FOTO: EPA/DANIEL IRUNGU

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!