Ostali sportovi

55-godišnja Isabell Werth postala najuspješnija njemačka olimpijka u povijesti

Branimir Korać, HINA • subota, 03.08.2024.
55-godišnja Isabell Werth postala najuspješnija njemačka olimpijka u povijesti
Foto: EPA

Njemačka konjička reprezentacija osvojila je naslov olimpijskog pobjednika u ekipnoj dresuri na Igrama u Parizu, a članica te reprezentacije bila je i legendarna 55-godišnja Isabell Werth koja je u subotu postala najuspješnija njemačka olimpijka u povijesti.

Za Werth je ovo osmo olimpijsko zlato u karijeri, a usto ima i pet srebrnih odličja. Od tih osam zlata sedam je osvojila u ekipnoj dresuri, odnosno na svakim Igrama na kojima je nastupila. Prvo je osvojila još u Barceloni 1992., a od tada je propustila jedino Igre u Ateni 2004. Usto ima i pojedinačno zlato iz Atlante 1996. te pojedinačna srebra iz 1992., 2000., 2008., 2016. te 2021.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dosada je status najuspješnije njemačke olimpijke imala kajakakašica na mirnim vodama Birgit Fischer s osam zlata i četiri srebra.

S razlikom od 32 godine između prvog i zadnjeg zlata osvojenog na IO, Werth je srušila rekord mađarskog mačevaoca Aladara Gerevicha, koji je svojih sedam zlata osvajao u rasponu od 28 godina, između Los Angelesa 1932. i Rima 1960.

Uz Werth, Njemačku su u dresuri predstavljali Frederic Wanders i Jessica Von Bredow-Werndl. Oni su u finalu osvojili 235.790 bodova, 0.121 više od srebrnih Danaca Daniela Bachmanna Andersena, Nanne Skodborg Merrald i Cathrine Laudrup-Dufour. Broncu je sa 232.492 bodova osvojila Velika Britanija u sastavu Becky Moody, Carl Hester i Charlotte Fry.

"Ovo je bilo vrlo uzbudljivo finale. Mislim da nikada nije bilo tako gusto na vrhu", kazala je Werth.

Priznanje Njemici odao je i Britanac Hester, koji je dvije godine stariji od nje:

"Kapa dolje. Nikada ne bih niti pokušao dostići Isabell. Ona je kraljica dresure". test

FOTO: EPA/CAROLINE BREHMAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!