Ostali sportovi

Gimnastika: Biles prestigla legendarnu Comăneci, drugo olimpijsko zlato u povijesti za Filipine

HINA, Mario Borko • subota, 03.08.2024.
Gimnastika: Biles prestigla legendarnu Comăneci, drugo olimpijsko zlato u povijesti za Filipine
Foto: EPA

U subotu su održana tri finala po spravama u gimnastici na Olimpijskim igrama u Parizu, a velika Amerikanka Simone Biles dodatno je učvrstila svoju reputaciju osvajanjem zlata u preskoku...

U subotu su u gimnastici na Olimpijskim igrama održana tri finala, jedno u ženskoj, a dva u muškoj konkurenciji. Ponovno je “show“ ukrala sjajna Amerikanka Simone Biles koja je stigla do svog sedmog olimpijskog zlata, trećeg u Parizu.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Biles je za svoje izvedbe u finalu dobila ocjenu 15.300 te tako stigla do svog trećeg zlata u Parizu, nakon ekipnog natjecanja te višeboja. Za Biles je to sedmo olimpijsko zlato u karijeri, prva četiri je osvojila prije osam godina u Rio de Janeiru, tada je uz ekipno te zlata u višeboju i preskoku bila najbolja i u vježbi na parteru, a taj doseg će imati priliku izjednačiti u Parizu u ponedjeljak kada je na programu finale partera.

Amerikanka se izjednačila s Mađaricom Ágnes Keleti i Ukrajinkom Polinom Asatakovom koje imaju ukupno deset olimpijskih medalja. Tako je iza sebe ostavila legendarnu Rumunjku Nadiju Comăneci koja ih ima devet.

Ispred Biles su još samo Čehinja Věra Čáslavská koja ima 11 medalja (sedam zlata, četiri srebra) i neponovljiva Larisa Latinjina koja je na Igrama 1956., 1960. i 1964. osvojila 18 medalja (devet zlatnih, pet srebrenih i četiri brončane).

Srebro je s ocjenom 14.966 osvojila braniteljica naslova iz Tokija, Brazilka Rebeca Andrade (25) kojoj je to također treća medalja u Parizu, nakon ekipne bronce i srebra u višeboju, dok je do bronce stigla još jedna Amerikanka Jade Carey (24) s 14.466.

U konkurenciji gimnastičara održana su dva finala, a zlata su osvojili Filipinac Carlos Edriel Yulo (24) na parteru i Irac Rhys McClenaghan (25) na konju s hvataljkama.

Yulo, svjetski prvak na parteru iz 2019., bio je sjajan u finalu te je za svoju izvedbu dobio ocjenu 15.000 te je tako osvojio drugo olimpijsko zlato za Filipine u povijesti, do sada je jedino zlato osvojila dizačica utega Hidilyn Diaz prije tri godine u Tokiju. Srebro je osvojio branitelj naslova Artem Dolgopjat (27) s 14.966, a broncu Britanac Jake Jarman (22) s 14.933.

Dvostruki svjetski prvak na konju s hvataljkama McClenaghan karijeru je okrunio i olimpijskim zlatom s ocjenom 15.533, srebro je s 15.433 bodova osvojio Kazahstanac Nariman Kurbanov (26), a broncu Amerikanac Stephen Nedoroscik (25) s 15.300. Britanac

Max Whitlock (31), koji je osvajao zlata u ovoj disciplini u Riju 2016. te Tokiju 2021., završio je na četvrtom mjestu s 15.200.

U nedjelju su na programu još tri finala po spravama, a na preskoku će nastupiti i Aurel Benović, dok će gimnastička natjecanja završiti s posljednja četiri finala po spravama u ponedjeljak, a tada će nastupiti i Tin Srbić na preči. test

FOTO: EPA/MOHAMMED BADRA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!