Ostali sportovi

Nizozemkama nakon sjajnog finiša zlato u štafeti, Crouser postao najbolji svih vremena

HINA, Mario Borko • subota, 03.08.2024.
Nizozemkama nakon sjajnog finiša zlato u štafeti, Crouser postao najbolji svih vremena
Foto: EPA

U subotu su održana dva vrlo zanimljiva finala u atletskim disciplinama. U štafeti 4x400 metara za žene pobjedu su odnijele Nizozemke, a u bacanju kugle treće uzastopno zlato osvojio je Ryan Crouser...

Nizozemska mješovita štafeta na 4x400 metara osvojila je naslov olimpijskog pobjednika u Parizu i to prvenstveno zahvaljujući fenomenalnoj zadnjoj izmjeni koju je trčala Femke Bol.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon prve tri izmjene u kojima su trčali Eugene Omalla, Lieke Klaver i Isaya Klein Ikkink Nizozemska je bila četvrta s više od 50 metara zaostatka za američkom štafetom, no Bol je prvo prestigla Belgiju i stigla na treće mjesto, pa Veliku Britaniju čime je stigla na drugo mjesto da bi u zadnjih pet metara pretekla i Amerikanku Kaylyn Brown koja nije uspjela oploditi sjajan posao svojih prethodnika Vernona Norwooda, Shamier Little i Brycea Deadmona.

Bol je ciljem prošla u vremenu 3:07.43 minuta što je za samo dvije stotinke sporije od svjetskog rekorda kojega je postavila američka štafeta u kvalifikacijama u petak. SAD je osvojila broncu s 3:07.74, dok je broncu osvojila štafeta Velike Britanije u sastavu Samuel Reardon, Laviai Nielsen, Alex Haydock-Wilson i Amber Anning.

Amerikanac Ryan Crouser (31) osvojio je treći uzastopni naslov olimpijskog pobjednika u bacanju kugle na OI u Parizu.

Apsolutni vladar ove discipline, Crouser je i dvostruki uzastopni svjetski prvak te svjetski rekorder u kugli, dominirao je finalom, bacio je tri najduža hica natjecanja i to u prve tri serije, prvo 22.69, pa 22.64, a onda u trećoj seriji i najdužih 22.90 metara.

Do srebra je hicem u posljednjoj seriji stigao iskusni Joe Kovacs (35), kojemu je to treće uzastopno olimpijsko srebro. Kovacs je bacio kuglu na 22.15 metara, isti je rezultat imao i Jamajčanin Rajindra Campbell (28), no kako je Kovacsev drugi hitac bio mnogo bolji od Campbellova, Jamajčaninu je pripala bronca.

Crouser je postao najuspješniji olimpijac u bacanju kugle i prvi koji je osvojio tri zlata. Njegov sunarodnjak Ralph Rose od 1904. do 1912. godine osvoji je dva zlata i srebro, a isti je uspjeh u razmaku od 1952. do 1960. ponovio još jedan Amerikanac Parry O'Brien.

Prije Crousera Poljak Tomasz Majewski osvoji je dva zlata (2008. i 2012) što znači da se samo dvojica bacača u posljednjih 20 godina mogu pohvaliti naslovom olimpijskog pobjednika. test

EPA/ROBERT PERRY

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!