Ostali sportovi

Dva olimpijska zlata putuju na Karibe u države s manje od 200 tisuća stanovnika

HINA, Mario Borko • subota, 03.08.2024.
Dva olimpijska zlata putuju na Karibe u države s manje od 200 tisuća stanovnika
Foto: EPA

U utrci na 100 metara zlato je odnijela sprinterica Julien Alfred iz Svete Lucije, a u troskoku je slavila Thea LaFond iz Dominike. Ovo su prve medalje za karipske države koje zajedno u Parizu imaju samo devet predstavnika...

Sprinterica Julien Alfred (23) sa Svete Lucije postala je olimpijska pobjednica na 100 metara na OI u Parizu. Alfred je sjajno startala, napravila veliku prednost u odnosu na konkurenciju te ciljem prošla u vremenu novog nacionalnog rekorda od 10.72 sekunde.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Time je Alfred osvojila prvo olimpijsko odličje u povijesti za svoju zemlju koja ima oko 180 tisuća stanovnika. Svetu Luciju na ovim Igrama predstavlja samo pet sportaša, a mogu se pohvaliti zlatom u jednom od najprestižnijih atletskih disciplina.

Najveća favoritkinja za zlato uoči natjecanja, Amerikanka Sha'Carri Richardson (24), koja ima najbolje vrijeme sezone, osvojila je srebro s 15 stotinki zaostatka za Alfred, dok je broncu osvojila još jedna Amerikanka Melissa Jefferson s 10.92.

Zlato u troskoku osvojila je Thea LaFond (30) iz Dominike, otočne države koja ima svega 72 tisuće stanovnika i četiri sportaša na Igrama u Parizu. Ovo je prvo povijesno zlato za karipsku državu.

Ključnom se pokazala druga serija natjecanja u kojoj su ostvarena sva tri najbolja skoka natjecanja, tada je LaFond doskočila do izvrsnih 15.02 metara što joj je osiguralo zlato, a u toj seriji je i Jamajčanka Shanieka Ricketts (32) doskočila do 14.87 metara što joj je osiguralo srebro, a i Amerikanka Jasmine Moore (23) do 14.67 metara za broncu.

Ricketts je prije tri godine u Tokiju bila četvrta, no u Parizu je ipak osvojila olimpijsko odličje, nakon dva srebra sa svjetskih prvenstava (Doha 2019, Eugene 2022).

Kubanke Liadagmis Povea i Leyanis Perez Hernandez ostale su nadomak medalja, četvrta i peta s duljinama 14.64 i 14.62 metara. test

FOTO: EPA/FRANCK ROBICHON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!