Ostali sportovi

Plivanje: Dvije štafete plivale brže od svjetskog rekorda, Katie Ledecky za povijest

HINA, Mario Borko • subota, 03.08.2024.
Plivanje: Dvije štafete plivale brže od svjetskog rekorda, Katie Ledecky za povijest
Foto: EPA

Subota je na plivačkim natjecanjima na Olimpijskim igrama bila vrlo zanimljiva. U mješovitoj štafeti Amerikanci i Kinezi su rušili svjetski rekord, Katie Ledecky je osvojila 14. olimpijsku medalju, a kanadska tinejdžerica nastavlja oduševljavati...

Pretposljednjeg dana plivačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu postavljen je drugi svjetski rekord i to u utrci mješovitih štafeta na 4x100 metara mješovito, a postavila ga je štafeta SAD-a.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Utrka je protekla u izjednačenoj borbi američke i kineske štafete gotovo od prvog do posljednjeg metra, a na kraju su obje te štafete bile brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda kojega je tri godine držala Velika Britanija.

Na kraju je posljednja američka plivačica Torri Huske rub bazena dotaknula u vremenu 3:37.43 minute, što je bilo za 12 stotinki brže od Kineskinje Junxuan Wang, a 15 stotinki brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda.

I SAD i Kina su se odlučile u prve dvije izmjene, leđnim i leptirovim stilom, postaviti plivače, a onda u zadnje dvije izmjene prsnim i slobodnim stilom plivačice. Za SAD su uz Huske plivali Ryan Murphy, Nic Fink i Gretchen Walsh, a za Kinu uz Wang još Jiau Xu, Haiyang Qin i Yufei Zhang.

Broncu je osvojila Australija u sastavu Kaylede McKeown, Joshua Yong, Matthew Temple i Mollie O'Callaghan s 3:38.76.

Amerikanka Katie Ledecky (27) osvojila je svoje četvrto uzastopno zlato na 800 metara, a to joj je ukupno već 14 olimpijska medalja, deveta zlatna. Ledecky je utrku odlučila između 600. i 700. metra kada se odvojila od Australke Ariarne Titmus (25) te na cilj stigla u vremenu 8:11.04 minuta.

Titmus je osvojila srebro s 8:12.29, dok je do bronce doplivala još jedna Amerikanka Paige Madden (23) s 8:13.00. Za Ledecky je ovo treća medalja u Parizu, nakon zlata na 1500 m slobodno i srebra u štafeti 4x200 m slobodno, dok je Titmus osvojila četvrtu medalju, ima zlata na 400 m slobodno i iz štafete 4x200m slobodno te srebro na 200m slobodno.

Ledecky je tako postala druga žena s devet olimpijskih zlata, prije nje to je uspjelo samo ruskoj gimnastičarki Larisi Latinjinoj. No, Latinjina je i dalje uspješnija jer ima i pet srebra te četiri bronce, dok je Ledecky na četiri srebra i jednoj bronci.

Četvrtu medalju u Parizu, a treću zlatu osvojila je i 17-godišnja Kanađanka Summer McIntosh koja je slavila na 200 metara mješovito. McIntosh je sjajnom završnicom pretekla Amerikanke Alex Walsh i Kate Douglass te došla na cilj s vremenom 2:06.56 minuta što je novi olimpijski rekord.

Kasnije je utvrđeno kako je Walsh prilikom prelaska iz leđne u prsnu tehniku pogriješila kod okreta pa je diskvalificirana. Stoga je srebro osvojila Douglass (22) s 2:06.92, a broncu Australka Kaylee McKeown (23) s 2:08.08.

Mađar Kristof Milak (24) osvojio je zlato na 100 metara leptir, on je na cilj stigao s vremenom 49.90 sekundi i tako nadmašio Kanađane Josha Lienda i Ilju Haruna (19), koji su osvojili srebro i broncu s 49.99, odnosno 50.45. Nakon što je prije tri godine osvojio zlato na 200m i srebro na 100m leptir, Milak je u Parizu nakon srebra na 200m osvojio zlato na 100m leptir. test

EPA/RITCHIE B. TONGO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!