Vodeni sportovi

Tahićanin osvojio zlato u surfanju: 'San se ostvario'

HINA, Petar Jenjić • utorak, 06.08.2024.
Tahićanin osvojio zlato u surfanju: 'San se ostvario'
Foto: EPA

Do zlatne medalje u surfanju stigao je Kauli Vaast, Tahićanin iz malog mjesta Tehaupo'o. Ujedno je i prvi tahićanski olimpijski pobjednik...

Tahićanin Kauli Vaast osvojio je za Francusku zlatnu medalju u surfanju, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila Amerikanka Caroline Marks.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Malo selo Teahupo'o, na Tahitiju, rasplamsalo se od radosti nakon trijumfa svog heroja Kaulija Vaasta, prvog francuskog olimpijskog pobjednika u surfanju, ali i prvog tahićanskog olimpijskog pobjednika u svim disciplinama zajedno.

Domaći dečko osvojio je u svom rodnom mjestu Teahupo'ou olimpijsko zlato u surfanju izazvavši oduševljenje na brodovima za gledatelje u kanalu i na obali.

"San se ostvario, trenutno ne mogu vjerovati, ali upravo sam ispisao povijest, za mene, za sve Tahićane, za Polineziju i Francusku", rekao je 22-godišnji Vaast, dodajući kako je ostao bez glasa vrišteći od sreće dok je vozio pobjednički krug na jet skiju.

"Mnogi ljudi surfaju i to je dio naše kulture. Ponosan sam što mogu reći da je surfanje rođeno u Polineziji, pa mi to puno znači", dodao je.

Njegova majka, Natou Thupalua, od stresa nije mogla gledati finale, bavila se vrtom.

"Kada se on natječe na Tahitiju, ja radim u vrtu, susjedi mu kažu kako je završilo", kazala je.

Vaast je uvjerljivo slavio s ocjenom 17.67 ispred Australca Jacka Robinsona (7.83), dok je u okršaju za broncu slavio Brazilac Gabriel Medina (15.54) ispred Peruanca Alonsa Correje (12.43).

U ženskoj konkurenciji zlato je pripalo Amerikanki Caroline Marks, svjetskoj prvakinji iz 2023. s ocjenom 10.50, druga je bila Brazilka Tatiana Weston-Webb (10.33), dok je Francuskinja Johanne Defay završila treća (12.66) ispred Kostarikanke Brise Hennessy (4.93).

"Stvarno sam sretna i samo pokušavam upiti sve jer je ovo vjerojatno najbolji dan u mom životu. Kada sam shvatila da Tatiana nije dobila veću ocjenu samo sam briznula u plač. Baš super emotivno - cijeli život prolazi u jednom ovakvom trenutku, tako da je to stvarno posebno", dodala je Marks. test

FOTO: EPA/FAZRY ISMAIL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!