Ostali sportovi

Duplantis nakon novog svjetskog rekorda: 'Još uvijek mi je teško sletjeti'

HINA, Petar Jenjić • utorak, 06.08.2024.
Duplantis nakon novog svjetskog rekorda: 'Još uvijek mi je teško sletjeti'
Foto: EPA

Armand Duplantis deveti je put postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom, ovoga puta na Olimpijskim igrama. Nakon velikog postignuća izjavio je da je taj trenutak zamišljao milijun puta...

Fenomenalni Šveđanin Armand Duplantis obranio je svoj olimpijski naslov nevjerojatnom lakoćom, a potom nezaboravnu noć na Stade de Franceu okrunio novim svjetskim rekordom, 6.25m

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bio je to "Mondo show" pred 70 tisuća gledatelja na Stade de Franceu.

Duplantisu su u finalu trebala samo četiri skoka kako bi s preskočenih šest metara obranio tokijsko zlato. Potom je postavio i novi olimpijski rekord od 6.10m, a zatim iz trećeg pokušaja postavio i novi svjetski rekord 6.25m, centimetar više od njegovog dosadašnjeg rekorda. Bio je to njegov već deveti svjetski rekord.

Prije njega samo su Amerikanac Bob Richards (1952, 1956) i Ruskinja Jelena Isinbajeva (2004, 2008) osvojili dva olimpijska naslova u skoku s motkom. Čak je i legendarni Sergej Bubka samo jednom bio olimpijski prvak, 1988. godine.

"Još nisam shvatio koliko je taj trenutak bio fantastičan. To je jedan od onih trenutaka koji se čini nestvarnim, kao da izlaziš iz vlastitog tijela. Još uvijek mi je teško sletjeti", rekao je Duplantis.

"Upravo sam oborio svjetski rekord na Olimpijskim igrama, na najvećem natjecanju za skakače s motkom. Moj najveći san od djetinjstva bio je oboriti svjetski rekord na Olimpijskim igrama i uspio sam u tome i to pred "najluđom" publikom ikad", dodao je.

Mladi Šveđanin je otkrio kako je ovaj trenutak zamišljao milijun puta u životu.

"Zamišljao sam ovaj trenutak milijun puta u životu. Svaki put kad sam bio u svom vrtu, zamišljao sam kako obaram svjetski rekord u olimpijskom finalu. Kada sam preskočio iz trećeg pokušaja, imao sam dojam da sam to već tisuću puta", dodao je sa smiješkom.

Još je impresivnije da je svjetski rekord postavio iz trećeg pokušaja. Nakon što je dva putra rušio letvicu, činilo se kako više nema snage.

"Publika je poludjela, bilo je tako bučno unutra, bilo je poput utakmice američkog nogometa. Nemam previše iskustva sa stadionima od 100 tisuća mjesta, nikad nisam bio u središtu pozornosti. Pokušao sam upravljati energijom koju mi ??je javnost dala, a dali su mi je puno", poručio je. test

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!