Nogomet

Mourinho, Livaković i Džeko lov na prvu Ligu prvaka nakon 16 godina nastavljaju u Francuskoj

Mario Borko • utorak, 06.08.2024.
Mourinho, Livaković i Džeko lov na prvu Ligu prvaka nakon 16 godina nastavljaju u Francuskoj
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka između francuskog Lillea i turskog Fenerbahčea. Francuzima je ovo prva službena utakmica ove sezone, a Turci su u drugom pretkolu s puno muke preskočili švicarski Lugano...

Danas kreću prve utakmice trećeg pretkola Lige prvaka, a Lille od 20:30 dočekuje Fenerbahče. Oba kluba imaju velike ambicije, prošle sezone su zaustavljeni u četvrtfinalu Konferencijske lige, a sada žele iskoristiti priliku i ući u prvo prošireno izdanje najelitnijeg klupskog natjecanja na svijetu.

Igraj na Lille - Fenerbahče na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Lille je u 92. minuti posljednje utakmice prošle sezone ostao bez izravnog plasmana u Ligu prvaka. Nica je u sučevoj nadoknadi zabila gol koji je u skupine poslao Brest, a Mastifi će morati kroz teške kvalifikacije izboriti svoje mjesto među elitom.

Ligue 1 kreće tek 17. kolovoza, tako da će za Lille dvije utakmice protiv Fenera biti prve u novoj sezoni. Leny Yoro je za 62 milijuna eura prodan u Manchester United, a najskuplje pojačanje je Norvežanin Osame Sahraoui koji je za osam milijuna eura stigao iz Heerenveena.

Bruno Genesio, bivši trener Stade Rennaisa, naslijedio je na klupi Paula Fonsecu koji je novi izazov potražio u talijanskom velikanu Milanu. Lille je pod njegovim vodstvom odigrao šest prijateljskih utakmica, a izgubio je samo od Wolfsburga 1:0. Generalna proba odrađena je protiv Celte Vigo, Mastifi su slavili s 3:1.

Jonathan David najveća je zvijezda momčadi. Nakon Copa Americe priključio se ekipi nešto kasnije, ali trebao bi biti spreman za utakmicu s Fenerom. Kanađanin je prošle sezone u 47 nastupa zabio 26 golova i upisao devet asistencija.

Tursko prvenstvo kreće ovaj vikend, ali Fener je svoje zaigravanje odradio u drugom pretkolu Lige prvaka protiv švicarskog Lugana. U dvije vrlo zahtjevne utakmice, Žuti kanarinci su upisali pobjede, ali bilo je to puno teže nego što se očekivalo. Prva je u Švicarskoj završila 2:4 zahvaljujući hat-tricku Edina Džeke, a druga 2:1, uz novi doprinos bosansko-hercegovačkog reprezentativca.

Fener je prošle sezone u dramatičnom prvenstvu ostao bez naslova. Galatasaray je bio neumoljiv i Fenerbahče je sa samo jednim porazom i 99 osvojenih bodova prvenstvo okončao na drugom mjestu. Fanatični navijači na jubilarni 20. naslov čekaju deset godina i zato je na klupu doveden čovjek za posebne zadatke, Jose Mourinho.

Portugalac je u Istanbulu dočekan poput božanstva, a prvi cilj je vratiti turskog velikana u Ligu prvaka prvi put nakon sezone 2008./09. Fener je prepun prekaljenih internacionalaca, velikih nogometnih imena, ali problem je što je većina na zalasku karijere.

Dovedeni su ovog ljeta Allan Saint-Maximin i Youssef En-Nesyri koji bi na vrhuncu svoje moći trebali pomoći Feneru da prekine dugogodišnju krizu rezultata.

Mjesto, vrijeme, suci

Valenciennes, Stade du Hainaut, 20:30

Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

Zadnji susret

U sezoni 2010./11. Lille i Fenerbahče susreli su se u šesnaestini finala Europske lige, a Francuzi su tada s pobjedom kod kuće (2:1) i remijem (1:1) u Istanbulu izborili osminu finala gdje ih je zaustavio Liverpool.

Prognoza

Lille je favorit, no, ovo je sam početak sezone i teško je predviđati, ali The Special One će sigurno dati sve od sebe da ne izgubi prvu utakmicu. test

FOTO: EPA/PETER KLAUNZER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!