Nogomet

Hit prošlosezonske Lige prvaka u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu igra protiv češkog velikana

Mario Borko • srijeda, 07.08.2024.
Hit prošlosezonske Lige prvaka u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu igra protiv češkog velikana
Foto: EPA

Danas od 19 sati u trećem pretkolu Konferencijske lige sastaju se danski Kopenhagen i češki Banik Ostrava. Danci su veliki favoriti za prolazak, ali Česi na krilima odličnog starta u europskim kvalifikacijama vjeruju u iznenađenje...

Konferencijska liga u pravilu je rezervirana za četvrtak, ali treće pretkolo krenulo je već u utorak. U srijedu su na rasporedu još četiri utakmice, a od 19 sati Kopenhagen na svom terenu dočekuje češkog predstavnika Banik Ostravu. Danci su prošle sezone igrali osminu finala Lige prvaka i veliki su favoriti za prolazak.

Igraj na Kopenhagen – Banik Ostrava na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kopenhagen u prethodni osam sezona samo jednom nije bio sudionik grupne faze europskog natjecanja. Bilo je to 2020./21. kad se u play-offu Europske lige ispriječila Rijeka. Nakon toga najtrofejniji danski klub igrao je osminu finala Konferencijske lige i osminu finala Lige prvaka.

Prošla sezona bila je za povijest, pobjede protiv Manchester Uniteda i Galatasaraya, remi u gostima kod Bayer Münchena i odličan otpor Manchester Cityju u nokaut fazi dugo će se pamtiti. Ipak, zbog toga je malo patilo domaće prvenstvo, a u vrlo izjednačenoj ligi Kopenhagen je završio treći s četiri boda iza prvaka Midtjyllanda.

Momčad Jacuba Neestrupa u posljednja tri kola nije uspjela pobijediti, upisala je dva poraza, ali zato je u ovu sezonu startala vrlo dobro. Lavovi su u prvenstvu i Europi krenuli s četiri pobjede. Bruno's Magpies iz Gibraltara nije bio prevelika prepreka u drugom pretkolu, ali tri dana nakon 5:1 pobjede stigao je remi u domaćem prvenstvu protiv Randersa.

Kopenhagen se djelomično promijenio u odnosu na prošlu sezonu. Kamila Grabar za 13.5 milijuna eura prodan je u Wolfsburg, a Elias Jelert za devet milijuna eura u Galatasaray. Bilo je tu još odlazaka, a najzvučnije pojačanje je povratak danskog reprezentativca Thomasa Delaneyja. Munsahe Garananga plaćen je belgijskom Mechelenu čak četiri milijuna eura.

Banik Ostrava zvučno je ime u češkom nogometu. Trostruki prvak bivše države, četvrtfinalist Kupa prvaka (1980/81.), Kupa Uefa (1974./75.) i polufinalist Kupa Kupova (1978./79.). Međutim, slavni dani su daleka prošlost, a jedini naslov prvaka Češke osvojen je prije točno 20 godina.

Prošle sezone Banik je završio četvrti u domaćem prvenstvu i tako se nakon 14 godina ponovno vratio u Europu. Sparta i Slavia Prag te Viktoria Plzen odskaču od ostatka lige pa je tako Banik za njima zaostao više od 20 bodova.

Povratak u Europu krenuo je na najbolji mogući način s 5:1 pobjedom protiv armenskog Urartua. U uzvratu je prolazak potvrđen s pobjedom 0:2, a u te dvije utakmice za momčad Pavela Hapala zabijalo je šest različitih igrača.

U oba susreta mrežu je pogodio samo Ewerton koji je u prošloj sezoni na posudbi iz Slavije zabio 14 golova i njima dodao četiri asistencije. Brazilac je postao kapetan momčadi i prvi igrač za čiji je dolazak plaćen milijunski iznos (milijun eura).

Mjesto, vrijeme, suci

Kopenhagen, Parken, 19:00

Sudac: Nathan Verboomen (Belgija)

Zadnji susret

Kopenhagen i Banik Ostrava nikada nisu igrali međusobno. Danci su se nekoliko puta susretali s Česima, a prošle sezone su na jedanaesterce u trećem pretkolu Lige prvaka izbacili Spartu Prag.

Prognoza

Kopenhagen je veliki favorit, ali znao je na domaćem terenu iznenađujuće gubiti od klubova iz Češke i zato mora biti oprezan. test

FOTO: EPA/Liselotte Sabroe

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!