Ostali sportovi

Danas kreću natjecanja u sportu koji je Hrvatskoj donio pet olimpijskih medalja

Mario Borko • srijeda, 07.08.2024.
Danas kreću natjecanja u sportu koji je Hrvatskoj donio pet olimpijskih medalja

U srijedu kreće olimpijski taekwondo turnir. Hrvatska u Parizu ima jednu predstavnicu i dva predstavnika, a dvoje od njih je postavljeno među prva četiri nositelja. To je znak da hrvatski taekwondoaši ponovno iz drugog plana mogu postati heroji nacije...

Olimpijske igre u Parizu polako ulaze u završnu fazu, a taekwondo u srijedu tek počinje sa svojim natjecanjem. U četiri muške i četiri ženske kategorije, Hrvatska ima jednu predstavnicu i dva predstavnika, a prva će na borilište dvostruka svjetska prvakinja do 46 kilograma Lena Stojković.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Trostruka europska prvakinja i osvajačica bronce s Olimpijskih igara mladih 2018. godine na turniru je postavljena za četvrtu nositeljicu. Razlog tome je što je njezina primarna kategorija do 46 kilograma, a na Olimpijskim igram najniža kategorija je do 49 kilograma.

Stojković će imati težak zadatak protiv protivnica koje su fizički nešto jače od nje, ali je i dalje među kandidatima za medalju. Turnir otvara protiv Kanađanke Josipe Kafadar, a ako uspije pobijediti tu borbu, u koju ulazi kao favoritkinja, vjerojatno bi se borila protiv Meksikanke Daniele Souze koja je prije dvije godine u ovoj kategoriji bila svjetska prvakinja.

Ždrijeb nije mazio hrvatsku predstavnicu koja bi se u eventualnom polufinalu borila protiv aktualne olimpijske pobjednice Panipak Wongpattanakit, ali treba ići korak po korak i sve je moguće.

U četvrtak će na borilište izaći Marko Golubić, svjetski prvak u kategoriji do 74 kilograma iz Bakua prošle godine. Njegove kategorije također nema na Olimpijskim igrama pa se Golubić spustio u nižu, do 68 kilograma.

Postavljen je za sedmog nositelja, a u osmini finala protivnik mu je Dominikanac Bernardo Pié. Hrvatskog predstavnika ždrijeb već u četvrtfinalu vodi na drugog nositelja i srebrenog iz Tokija Britanca Bradlyja Sindena.

Golubić bi trebao proći prvu prepreku, a vidjet ćemo hoće li težinska razlika u ovom slučaju ići u korist hrvatskom borcu.

Posljednji će na borilište u petak Ivan Šapina. Srebreni s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva u kategoriji do 87 kilograma u Parizu nastupa u kategoriji iznad 80 kilograma i postavljen je za trećeg nositelja.

U prvom kolu protivnik mu je Gambijac Alasan Ann, a hrvatskog borca put u eventualnom polufinalu vodi na drugog nositelja Carlosa Sansoresa koji je svjetski prvak u kategoriji iznad 87 kilograma.

Hrvatski predstavnici u taekwondou na svake olimpijske igre dolaze u tišini, a tako je i ovog puta. Hrvatska najviše olimpijskim medalja na ljetnim igrama ima u veslanju (8), tenisu (6) i atletici (6). Sva tri sporta podebljala su svoj konto u Parizu i taekwondo je ostao usamljen na četvrtom mjestu s pet odličja.

Martina Zubčić i Sandra Šarić bile su senzacija Igara u Pekingu s dvije bronce, a medalja Lucije Zaninović u Londonu četiri godine kasnije više nije bila takvo iznenađenje.

Matea Jelić donijela je u Tokiju povijesno zlato za hrvatski taekwondo, ali ga nažalost neće braniti u Parizu. Toni Kanaet senzacionalno je stigao do bronce prije četiri godine, ali usprkos tome što je aktualni europski prvak ni njega neće biti u Parizu.

Hrvatska trenutno ima pet osvojenih odličja, najmanje još od Pekinga 2008. kada su Igre završene s pet medalja. Nije još puno kandidata preostalo da se brojka podigne, rekord iz Rija (10) ostat će nedostižan, ali hrvatski taekwondo možda opet sve iznenadi i iznjedri nove heroje test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!