Ostali sportovi

Rukometni klasik u četvrtfinalu Olimpijskih igara pred više od 25 tisuća francuskih navijača

Mario Borko • srijeda, 07.08.2024.
Rukometni klasik u četvrtfinalu Olimpijskih igara pred više od 25 tisuća francuskih navijača
Foto: EPA

Danas se nastavlja rukometni turnir, a u drugom četvrtfinalu dana od 13:30 sastaju se domaćin Francuska i Njemačka. Repriza je to jučerašnjeg četvrtfinala u ženskoj konkurenciji, a tamo su Francuskinje predvođene s 26 tisuća navijača stigle do pobjede...

Rukometni turnir došao je u završnu fazu, a nakon grupe je iz Pariza preselio na nogometni stadion u Lille. Hrvatska je nažalost otišla kući, ali to ne znači da četvrtfinala neće biti uzbudljiva. Među vrlo atraktivnim parovima, ističe se ogled Francuske i Njemačke. Francuzi su domaćini, ali jedva su se dočepali drugog kruga, dok su Nijemci iznenadili i s prvog mjesta u svojoj skupini ušli u borbu za medalju.

Igraj na Francuska - Njemačka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Francuzi su apsolutni vladari rukometa na olimpijskim igrama. Trenutno su u nizu od četiri uzastopna finala, a tri puta su osvajali zlatnu medalju. Isto im se predviđalo i na Igrama u Parizu kojima su domaćini, ali sve je od samog starta krenulo krivo.

Momčad Guillaumea Gillea teško je poražena u prvoj utakmici protiv Danske (37:29), a šok joj je priredila i Norveška koja je u drugom kolu slavila s 27:25. Francuzi su bili na koljenima, a suci su dozvolili da s njih u posljednjim sekundama zabije gol za remi protiv Egipta (26:26).

Vrag je tu već odnio šalu, ali Francuskoj su drugi rezultati išli u prilog i bilo je jasno da će pobjeda protiv Argentine i Mađarske biti dovoljne za drugi krug. Francuzi su to i ostvarili, protiv Argentinaca bez stresa, a protiv Mađara su deset minuta prije završetka bili u zaostatku, ali im onda do kraja više nisu dozvolili nijedan gol iz igre i pobjedom (24:20) su zaključili grupnu fazu.

Danas počinje novi turnir, više nitko nema pravo na pogrešku, a tu do izražaja dolazi francuska snaga. Ždrijeb je povoljan, Njemačka je impresivna na ovom turniru, ali nema dobru povijest u ogledima s Francuzima, a u eventualnom polufinalu Egipat i Španjolska su puno bolji izbor od Danaca ili Norvežana.

Dimka Mem prvi je strijelac Pijetlova s 27 golova, prati ga Hugo Descat s 26, ali ono najbolje od Francuske tek dolazi.

Njemačka nije stigla u Pariz kao reprezentacija u prvom ešalonu favorita, ali bez obzira na prvo mjesto u skupini i četiri uvjerljive pobjede, Nijemci su protiv Francuza veliki autsajderi. Nakon četvrtog mjesta na Euru, kojem su bili domaćini, izabranici Alfreda Gislasona odradili su odlične pripreme, a tu su igru prenijeli i na olimpijski turnir.

Nijemci su već u prvom kolu iznenadili Švedsku s 30:27, a onda su se s 11 razlike poigrali s Japanom (37:26). Hrvatska je pokazala kako treba igrati protiv Njemačke, s pet razlike (31:26) pobijedila ju je treći put u samo nekoliko mjeseci, ali Španjolci (33:31) i Slovenci (36:29) nisu imali odgovor na njemačku igru.

Renars Uščins zabio je 28 golova, Juri Knorr je svojih 18 dodao čak 25 asistencija, a Andreas Wolff je peti najbolji vratar turnira s 32.77 posto obrana. Novi-stari igrač Kiela morat će biti i bolji od toga kako bi Njemačka napravila iznenađenje protiv Francuske.

Mjesto, vrijeme, suci

Lille, Stadium Lille Metropole, 13:30

Suci: Mads Den Hansen, Jesper Den Madsen (Danska)

Zadnji susret

U sklopu priprema za Olimpijske igre, Njemačka je s 35:30 pobijedila Francusku, ali Francuzi su na ovogodišnjem Euru u skupini slavili s 33:30, a u četvrtfinalu prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva s 35:28. Na Igrama u Tokiju Francuzi su bili bolji s 30:29, a u Riju s 29:28.

Prognoza

Francuska je s obzirom na prikazano neočekivano velik favorit, a Njemačkoj će to biti dodatan motiv. test

FOTO: EPA/FILIP SINGER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!