Ostali sportovi

Vorobjeva bez odličja, nastup u Parizu završila na šestom mjestu

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 07.08.2024.
Vorobjeva bez odličja, nastup u Parizu završila na šestom mjestu

Hrvatska jedriličarka Jelena Vorobjeva zauzela je šesto mjesto u klasi ILCA 6 u Marseilleu,nakon što je u plovu za odličja završila kao deveta.

Nakon brojnih odgoda - finale se trebalo održati u utorak - vjetar se konačno smilovao i jedriličarke su u srijedu ipak uspjele održati skraćeni finalni plov.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Vorobjeva, 36-godišnja Ruskinja koja je prije desetak godina došla trenirati u Split, a prije četiri godine dobila hrvatsko državljanstvo, držala je peto mjesto uoči plova za odličja i imala je šanse za broncu. No, nade u odličje su nestale već na startu odabirom lošije strane regatnog polja, pa je Jelena prvu oznaku okrenula tek kao deveta. Zaostatak je bio tako velik da Vorobjeva na skraćenom regatnom polju nije uspjela napredovati i svoje treće olimpijske igre završila je kao šesta.

Jelena Aleksandrova, djevojačko Oblova, rođena je u ruskoj Kolomni, gradu blizu Moskve, gdje je prvi put sjela u jedrilicu i prevrnula se. Osvojila je srebro na Europskom prvenstvu u Laser radialu u Helsinkiju 2011. godine, a bila četvrta za Rusiju na Ljetnim olimpijskim igrama 2012. u Londonu jedreći u klasi Elliott 6 sa svojim timskim kolegicama Jekaterinom Skudinom i Jelenom Sjuzevom. Nakon neuspjeha u kvalifikacijama na OI u Rio de Janeiru 2016. za Rusiju, odlučila je krenuti ispočetka i sa suprugom Sergejom preselila se u Split. Znala je da Hrvatska ima bogatu tradiciju u jedrenju i uvjete za treniranje, a danas Split zove svojim domom. U Tokiju je nastupila za Hrvatsku, ali je ostala 12. u poretku, nadomak plova za odličja, da bi u Parizu napravila korak više.

Nizozemka Marit Bouwmeester je već je i prije finalne regate osigurala naslov olimpijske prvakinje, postavši najuspješnija jedriličarka u povijesti OI s dva zlata, te po jednim srebrom i broncom, dok je Dankinja Anne-Marie Rindom također ranije bila neuhvatljiva u borbi za srebro. Bronca je pripalo Novežanki Lise Fleme Hoest.

Vorobjeva sa šestim mjestom ima najbolji plasman od svih hrvatskih jedriličara na ovim Igrama. Braća Šime i Mihovil Fantela bili su deveti u klasi 49er, Filip Jurišić je završio kao 19. u klasi ILCA 7, a Palma Čargo u jedrenju na dasci bila 12.

Martin Dolenc u kiteu drži 14. mjesto s 54 negativna boda. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!