Ostali sportovi

Kinezi i Šveđani odlučit će o momčadskom olimpijskom pobjedniku u stolnom tenisu

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 08.08.2024.
Kinezi i Šveđani odlučit će o momčadskom olimpijskom pobjedniku u stolnom tenisu
Foto: EPA

Stolnoteniski reprezentativci Kine i Švedske borit će se za naslov olimpijskog pobjednika u momčadskoj konkurenciji na OI u Parizu.

Šveđani su u srijedu navečer dramatičnim preokretom pobijedili Japan s 3:2 i po prvi put ušli u finale olimpijskog turnira, dok su Kinezi u četvrtak ujutro s 3:0 opravdali ulogu favorita u polufinalnom dvoboju protiv Francuza.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Japanci su vodili 2:0 protiv Šveđana, nakon pobjede u igri parova (3:1) i trijumfa Tomokazua Harimota protiv prvog švedskog igrača Trulsa Moregarda (3:1), da bi Kristian Karlsson svladao Shunsukea Togamija (3:1), a Moregard bio bolji od Hirota Shinozuke (3:1) za izjednačenje na 2:2.

Tomokazu Harimoto je u odlučujućem meču igrao protiv Antona Kallberga i osvojio prva dva seta sa 11:5. No, uslijedio je velik preokret u kojem je Šveđanin preostala tri seta osvojio, dvaput po 11:7 te posljednji sa 11:9.

Kinezi nisu dopustili da se nešto slično dogodi u njihovom dvoboju s Francuzima. Ma Long i Wang Chuqin su u paru sa 3:0 (11, 5, 2) svladali Simona Gauzyja i Alexisa Lebruna, da bi u pojedinačnim mečevima Fan Zhendong prepustio jedan set Felixu Lebrunu, a isto je učinio i Wang Chuqin protiv Alexisa Lebruna.

Tako će se u petak (10 sati) Francuzi boriti za brončano odličje protiv Japanaca, dok će Kinezi i Šveđani od 15 sati igrati za zlato.

Momčadsko natjecanje je u olimpijski program uvedeno 2008. u Pekingu i Kinezi od tada ne znaju za poraz. Dvaput su u finalima pobjeđivali njemačke stolnotenisače (Peking 2008. i Tokio 2021.), a po jednom reprezentacije Južne Koreje (London 2012.) i Japana (Rio de Janeiro 2016.).

Nakon Kineza, Nijemci su druga najuspješnija stolnoteniska nacija u momčadskom dijelu sa dva srebra i dvije bronce, ali su u Parizu izgubili u četvrtfinalu od Šveđana, koji će u Parizu osvojiti prvu momčadsku medalju.

Francuzi će imati priliku za isto ostvarenje, ako pobijede Japance koji u svojoj kolekciji imaju srebro iz Rio de Janeira i broncu iz Tokija. test

FOTO: EPA/MAST IRHAM

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!