Ostali sportovi

Indonežanin s novim svjetskim rekordom opravdao status favorita u brzinskom penjanju

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 08.08.2024.
Indonežanin s novim svjetskim rekordom opravdao status favorita u brzinskom penjanju
Foto: EPA

Indonežanin Veddriq Leonardo u četvrtak je postao prvi olimpijski pobjednik u brzinskoj disciplini sportskog penjanja.

Penjački sprint je prije tri godine u Tokiju bio jedna od tri discipline penjačkog programa u kojem su se rezultati zbrajali, a bio je podijeljen samo jedan set medalja.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

No, od Pariza je brzinska disciplina izdvojena, a u kombinaciji za drugi set medalja su "bouldering" i "lead".

Leonardo, koji je tri godine zaredom (2021. - 2023.) pobjednik Svjetskog kupa u brzinskom penjanju, tako nije imao šansu za osvajanje olimpijskog odličja u Tokiju, ali je u Parizu iskoristio svoju priliku postavljajući iz nastupa u nastup osobne rekorde.

U polufinalu je stijenu svladao za 4.78 sekundi, što je u tom trenutku bio i novi svjetski rekord, a pobijedio je Iranca Rezu Alipoura Shenazandifarda (4.84). U drugom polufinalu je Kinez Wu Peng (4.85) bio bolji od Amerikanca Sama Watsona (4.93).

Watson je u Pariz došao kao svjetski rekorder i očekivao je dvoboj za zlato, ali je došao do brončanog odličja, čije je osvajanje začinio i novim svjetskim rekordom, koji sada iznosi 4.74 sekundi.

Leonardo je u velikom finalu bio stotinku sporiji od Amerikanca (4.75), ali dvije stotinke brži od Kineza Wua (4.77) i tako osvojio prvu zlatnu olimpijsku medalju za Indoneziju u nekom drugom sportu, osim badmintona. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!