Ostali sportovi

Francuska u ludoj završnici preko svjetskih prvaka do četvrtog olimpijskog finala

Mario Borko • četvrtak, 08.08.2024.
Francuska u ludoj završnici preko svjetskih prvaka do četvrtog olimpijskog finala
Foto: EPA

Košarkaši Francuske prvi su finalisti olimpijskog turnira u košarci. Iako je Njemačka vodila cijelo prvo poluvrijeme, Francuzi su odličnom završnicom izborili drugu uzastopno, a ukupno četvrto finale Olimpijskih igara...

Doznali smo ime prvog finalista olimpijskog turnira u košarci. U neizvjesnom polufinalu, domaćin Francuska pobijedila je aktualne svjetske prvake Nijemce sa 73:69 i tako ponovila uspjeh od prije tri godine kad je u Tokiju stigla do finala.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Njemačka je puno bolje ušla u utakmicu, povela s 12:2, Francuzi su se vratili na minus dva, ali Nijemci sjajnom serijom prvu dionicu igre završavaju s prednošću 25:18. U drugoj-četvrtini vidjeli smo samo 23 koša, Njemačka je ostala na samo osam ubačaja i na poluvrijeme se otišlo izjednačenim rezultatom 33:33.

U trećoj-četvrtini igralo se koš za koš, ali Francuzi su serijom 5-0 završili tu dionicu igre s prednošću 56:50.

Zadnju četvrtinu Francuska je otvorila na najbolji mogući način, otišla je na 13 razlike (66:53) i činilo se da je utakmica riješena. Ipak, poslovica da Nijemce ne treba nikad otpisivati ponovno se pokazala točnom.

Njemačka se potpuno vratila u igru, 38 sekundi prije kraja tricom Franza Wagnera za 70:68. Nijemci su se nakon toga uspješno obranili, ali Wagner se poskliznuo, vratio posjed Francuzima i od heroja se pretvorio u tragičara. Nijemci su faulirali Victora Wembanyamu koji je zabio samo jedno od dva bacanja.

Njemačka je imala napad na minus tri, Francuzi su odlučili napraviti prekršaj, a Dennis Schröder je promašio prvo slobodno bacanje i tako poklonio pobjedu Francuskoj. Drugo je realizirao, ali Nijemci su morali faulirati, a Isaia Cordinier je uspješno realizirao oba slobodna bacanja i tako odveo svoju reprezentaciju na nedostižna četiri koša razlike.

Schröder, MVP prošlog Svjetskog prvenstva, pokušao je tricom s gotovo polovice igrališta vratiti Njemačku u život u posljednjih sedam sekundi, ali promašio je i tako potvrdio pobjedu Francuske.

Guerschon Yabusele sa 17 koševa i sedam skokova bio je najefikasniji kod Francuza, Cordinier je imao 16 ubačaja i jednak broj skokova, a Wembanyama je uz katastrofalan šut (4/17) imao 11 poena, sedam skokova i četiri asistencije.

Schröder je s 18 koševa bio najbolji strijelac Njemačke, a odličnu utakmicu odigrao je Daniel Theis s osam poena, deset skokova i šest asistencija.

Francuzi su šutirali vrlo slabo iza linije za tri poena, imali su samo šest uspješnih ubačaja od 25 pokušanih (24%). Njemačka je tu bila nešto bolja 10/30 (30%).

Za Francuze je ovo četvrto finale Olimpijskih igara. Prije tri godine u Tokiju su izgubili u izjednačenom finalu protiv SAD-a (87:82), a isti ih je protivnik zaustavio 1948. u Londonu i 2000. Sydneyu.

Amerikanci prijete i ovoga puta, ali najprije moraju pobijediti Srbiju. Aktualni svjetski prvaci, Nijemci, već su samim ulaskom u polufinale postigli povijesni uspjeh, a za premijernu medalju morat će pobijediti u utakmici za broncu.

Olimpijske igre, polufinale:
Francuska – Njemačka 73:69

FOTO: EPA/YOAN VALAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!