Ostali sportovi

Hrvatska za svoje četvrto finale igra protiv deveterostrukih olimpijskih pobjednika

Mario Borko • petak, 09.08.2024.
Hrvatska za svoje četvrto finale igra protiv deveterostrukih olimpijskih pobjednika
Foto: Damir Senčar/HINA

Danas od 19:35 hrvatski vaterpolisti love sedmu hrvatsku olimpijsku medalju na Igrama u Parizu. Protivnik u polufinalu je Mađarska koja je devet puta osvajala zlato, a na prošlim Igrama u Tokiju izbacila je Hrvatsku u četvrtfinalu...

Još jedan veliki dan za hrvatski sport. Hrvatski vaterpolisti od 19:35 igraju polufinalnu utakmicu olimpijskog turnira u vaterpolu i pobjedom mogu osigurati sedmo odličje na Igrama u Parizu. Protivnik je vječni rival Mađarska koja je apsolutni vladar muškog vaterpola na olimpijskim igrama, ali na finale čeka od Pekinga 2008.

Igraj na Hrvatska- Mađarska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Izabranici Ivice Tucka stigli su u Pariz kao jedni od glavnih favorita. Aktualni svjetski prvaci i europski doprvaci (oboje iz ove godine) dobro su otvorili turnir s 11:8 pobjedom protiv uvijek neugodne Crne Gore. Nakon toga uslijedio je poraz od Italije i dvije važne pobjede protiv Rumunjske i Grčke koje su osigurale drugi drug.

Hrvatska je u četvrtfinale mogla s prvog mjesta, ali je izgubila od SAD-a 14:11 i tako je već u četvrtfinalu morala igrati protiv prvog favorita Španjolske koja je do tog trenutka imala pet pobjeda iz isto toliko utakmica. Barakude su odigrale fenomenalnu utakmicu, posebno u obrani i tako se osvetile Španjolcima za bolan poraz u finalu Europskog prvenstva u Hrvatskoj u siječnju.

Hrvatska ovog puta nema izrazitog strijelca ili igrača koji bi posebno iskakao, krasi je momčadska igra, a samo je Konstantin Harkov imao individualni bljesak u dvije utakmice protiv Grčke i SAD-a s četiri i pet golova.

Barakude su do sad igrale tri polufinala na olimpijskim igrama. Pobijedile su sva tri, ali su nakon toga dva puta su poražene u finalu.

Mađari na olimpijskim igrama imaju ukupno 16 medalja, devet zlatnih. Od 1928. u Amsterdamu do 1980. u Moskvi, Mađarska je na 12 uzastopnih igara osvajala odličja. Od tada je imala crne rupe, ali je od 2000. do 2008. tri puta zaredom bila olimpijski pobjednik. Nakon toga u Londonu i Riju su uslijedila dva peta mjesta, a u Tokiju je dohvaćena bronca.

Mađarska je 2023. u Fukuoki osvojila četvrti naslov prvaka svijeta, a u Parizu je krenula relativno skromno. 13:12 pobjeda u prvoj utakmici protiv Francuske nije ulijevala preveliko povjerenje, a ono je još malo poljuljano porazom od Španjolske 10:7. Mađari su stalno bili blizu, ali su posustali u završnici.

Nakon sigurne pobjede protiv Japan uslijedio je potpuno neočekivani poraz od Australije 9:8. Mađarska je ponovno pala u posljednjoj četvrtini koju je izgubila 3:1 i tako ostala bez pobjede. Uvjerljiva pobjeda protiv Srbije 17:13 stigla je u pravo vrijeme, a protiv Italije je Mađarska do pobjede stigla uz veliku pomoć sudaca.

Talijani su zabili gol za dva razlike, ali im je isti poništen i dodijeljene su im četiri minute s igračem manje koje su Mađari iskoristili i nakon drame peteraca izborili polufinale s 12:10 (9:9).

Prije tri godine u Tokiju, Mađarska u četvrtfinalu bila bolja s 15:11, a kasnije je porazom od Grčke i pobjedom protiv Španjolske osvojila broncu. Najveću prijetnju kao i uvijek predstavljaju Gergő Fekete, Krisztián Manhercz i Vince Vigvári.

Što su rekli

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: “Pokušat ćemo ih udaljiti od gola. Oni nisu toliko jaki u momčadskoj kontri kao Španjolci recimo. Često izlete, odu u kontru jedan na jedan gdje su jaki naravno. Mi moramo biti pametni, odlučni, svesti utakmicu na što manji broj golova. Ako odemo na utakmicu s 14-15 golova, bit će problematično.”

Konstantin Harkov, igrač Hrvatske: “ Više-manje mi sve znamo o njima, kao i oni o nama. Kako kroz klubove, tako i kroz reprezentativne dvoboje. Mađari igraju malo drukčije od većine reprezentacija. Ulaze sa svih pozicija na dva metra, imaju odlične centre. I da jasno, imaju dvojicu vrhunskih ljevaka.”

Marko Žuvela, igrač Hrvatske: “ Duboko sam uvjeren u našu dobru pripremu i da možemo ponoviti igru protiv Španjolske. S onakvom željom i voljom, te stavom kao da sutra ne postoji, a sigurno ćemo se tako postaviti i u polufinalu, nadam se jasno uspjehu. Kako se kaže, ‘poginut’ ćemo za tu pobjedu. Trebamo spriječiti ‘čake’ golove, pogotovo šuteve iz faula, pa kontre. Budemo li kompaktni kao utakmicu ranije, te agresivni.“

Prošli dvoboj

Prije dolaska na Olimpijske igre Hrvatska i Mađarska su odigrale prijateljsku utakmicu krajem lipnja, a Barakude su slavile 16:15 nakon boljeg izvođenja peteraca.

Posljednji službeni dvoboj, Hrvatska je dobila na Europskom prvenstvu u Zagrebu 11:8, ali Mađari tu nisu igrali s najjačim snagama.

Prognoza

Hrvatska je favorit, ali odlučivat će nijanse. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!