Ostali sportovi

Mogu li Francuzi pred svojim navijačima napraviti čudo ili će Amerikanci uzeti 17. zlato?

Mario Borko • subota, 10.08.2024.
Mogu li Francuzi pred svojim navijačima napraviti čudo ili će Amerikanci uzeti 17. zlato?
Foto: EPA

Danas od 21:30 na programu Olimpijskih igara u Parizu je veliko finale u košarci između SAD-a i Francuske. Ove su dvije reprezentacije igrale finale i u Tokiju prije tri godine, a tada su uspješniji bili Amerikanci...

Olimpijski turnir u košarci često je jedan od najpraćenijih događaja na Olimpijskim igrama, a tako je bilo i ovog puta u Parizu. U velikom finalu čeka nas ogled domaćina Francuske i nepobjedivih Amerikanaca. Repriza je to finala od prije tri godine u Tokiju, a tada su SAD slavile s 87:82 i stigle do 16. olimpijskog zlata.

Igraj na Francuska - SAD na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Za Francuze ovo je četvrto olimpijsko finale, a dosadašnja tri poraženi su od Amerikanaca, 1948. u Londonu, 2000. u Sydneyu i 2021. u Tokiju. Francuska je na ovom turniru nije imala najbolji mogući start. U prvoj je utakmici pobijedila Brazil 78:66, ali pola utakmice domaćini su bili u zaostatku.

Potpuno neočekivano, u drugom kolu Japanci su bili na pragu pobjede, ali su 13 sekundi prije kraja ispustili četiri razlike i pali u produžetku. Njemačka je nakon toga nanijela uvjerljiv (85:71) poraz Francuzima koji su u četvrtfinalu igrali protiv neporažene Kanade. U toj su utakmici ubacili u brzinu više i bez problema s 82:73 izborili polufinale.

Tamo ih je čako revanš protiv Njemačke, a nakon početnog zaostatka, Francuska je u drugom dijelu utakmice dominirala i činilo se na početku posljednje četvrtine kada je otišla na 13 razlike da će rutinski stvari privesti kraju. Ipak, svjetski prvaci Nijemci su zakomplicirali susret, imali dvije lopte s kojima su mogli izboriti barem produžetak, ali Francuzi su sa 73:69 izborili finale.

Bit će ovo deveti olimpijski ogled između Francuske i SAD-a, a Francuzi su u Tokiju uspjeli s 83:76 pobijediti u grupnoj fazi. U finalu to nisu uspjeli ponoviti, ali dobra je stvar što Francuzi imaju iskustvo pobjeđivanja Amerikanaca. Srbija je pokazala koliko dream-team može biti ranjiv, a na Francuskoj je da na domaćem terenu iskoristi te slabosti i stigne do zlata.

Guerschon Yabusele iskočio je u nokaut fazi s 22 poena protiv Kanade i 17 koševa protiv Njemačke. Victor Wembanyama ima nešto manji učinak nego u grupnoj fazi, a ključnim se pokazao potez micanja Rudyja Goberta iz rotacije.

Amerikanci su svijet za sebe u košarci. U 155 utakmica na olimpijskim igrama, izgubili su samo šest, a u 19 nastupa svaki puta su osvajali medalju. 16 puta zlatnu, jednom srebrenu (1972.) i dva puta brončanu (1988. i 2004.).

Bez obzira na kvalitetu kadra, SAD bile su na rubu ispadanja protiv Srbije. Stephen Curry je iskočio s 36 poena i spasio svoju reprezentaciju blamaže. Do polufinala Amerikanci su došli s lakoćom. U grupi su s 26 razlike pobijedili Srbiju (110:84), sa 17 Južni Sudan (103:86) i Portoriko s 21 (104:83).

Brazilci su su se prve dvije četvrtine držali relativno blizu, ali na kraju su izgubili s 35 razlike (122:87). Protiv Srba je serija 14-2 pred kraj utakmice presudila, a bilo je i nekoliko diskutabilnih sudačkih odluka.

LeBron James lovi svoje treće olimpijsko zlato, bio je član reprezentacije koja je 2004. ostala bez finala i zamalo mu se to dogodilo drugi puta. Jedan od najboljih košarkaša svih vremena u polufinalu je upisao triple-double sa 16 poena, 12 skokova i deset asistencija.

SAD su se pojačale s naturaliziranim Joelom Embiidom koji je zamalo igrao za Francusku. Kevin Durant također ima važnu ulogu u momčadi, a o koliko se snažnoj momčadi radi sugerira podatak da NBA prvak Jason Tatum u polufinalu nije dobio ni sekunde.

Mjesto, vrijeme

Pariz, AccorHotels Arena, 21:30

Prošli dvoboj

Posljednja utakmica ovih dviju reprezentacija bila je na prošlim Igrama u Tokiju, a tada su Amerikanci pred praznim tribinama slavili s 87:82.

Prognoza

SAD su ogromni favorit i sve osim uvjerljive pobjede bilo bi veliko iznenađenje. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!