Ostali sportovi

Veočić: 'Pripremit ćemo se još bolje i napasti olimpijsko odličje u Los Angelesu'

HINA, Mihaela Bradovski • subota, 10.08.2024.
Veočić: 'Pripremit ćemo se još bolje i napasti olimpijsko odličje u Los Angelesu'
Foto: Damir Senčar/HINA

Hrvatski boksač Gabrijel Veočić (23), dvostruki prvak Europe i jedini hrvatski boksački olimpijac na Olimpijskim igrama u Parizu, vratio se u petak navečer u Zagreb i odmah najavio napad na medalju na sljedećim Igrama u Los Angelesu 2028.

Veočić je u Parizu u poluteškoj kategoriji, a zapravo superteškoj kategoriji po snazi konkurenata, osvojio peto mjesto i zaustavljen je u borbi za medalju od Dominikanca Christiana Javiera Pinalesa (22) koji je na putu do odličja izbacio i prvog nositelja, Kineza Tuohetaerbieka.

Igraj na Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tako je on najuspješniji naš boksač na Olimpijskim igrama poslije brončanog Filipa Hrgovića u Rio de Janeiru 2016.

"Ispunio sam dječački san i nastupio na Olimpijskim igrama, to je ono što smo sanjali od prvog dana kad sam se opredijelio za boks. Zadovoljni smo petim mjestom, a ostaje žal što nisam uspio nastup okruniti medaljom. Ovaj put nisam bio očito dovoljno pripremljen za to, a u sljedećem ciklusu pripremit ćemo se još bolje i napasti olimpijsko odličje u Los Angelesu 2028. godine", rekao je Gabrijel pred kamerama.

Veočić je u Parizu bio postavljen za osmog nositelja poluteške kategorije do 80 kg. Svladao je u osmini finala jednoglasnom odlukom prvaka Azije i trostrukog olimpijca, Jordanca Husseina Ishaisha i u borbi za medalju jednoglasnom odlukom izgubio od Dominikanca Pinalesa koji je odličnim borbama bio jedan od velikih iznenađenja boksačkih natjecanja u Parizu.

"Da mi je netko uoči Olimpijskih igara ponudio borbe za medalju protiv predstavnika Jordana i Dominikanske Republike, odmah bih prihvatio. No, Dominikanac je i mene iznenadio – visok i brz s odličnom tehnikom, kontraš s distance za razliku od ostalih kandidata za medalje koji su napadači i tempaši. Koliko je bila jaka i izjednačena konkurencija, pokazuje što je Ukrajinac Oleksandr Khyzniak u finalu pobijedio odlukom 3:2 svjetskog prvaka, Kazahstanca Nurbeka Oralbaya, a obojica su prije toga tijesnim odlukama 3:2 slavili u polufinalu. Ukrajinac Khyzniak sa 3:2 prošao je dvostrukog olimpijskog pobjednika Kubanca Arlena Lopeza, a Kazahstanac sa 3:2 Dominikanca Pinalesa. Svaki od polufinalista mogao je do zlata", naglasio je Gabrijel.

Jedini hrvatski boksački olimpijac, osim ishodom meča u četvrtfinalu, oduševljen je svime što je doživio za 20-tak dana boravka u Parizu.

"Imali smo vrhunski tretman i uvjete za sve što nam je trebalo, kao i svi sportaši. Lijepo nam je bilo u Hrvatskom domu, navijali smo i bodrili jedni druge, zajednički slavili uspjehe, prekrasno iskustvo. Sad najprije slijedi odmor i samo odmor, a zatim kreću pripreme, naporan rad, prvo za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine na kojem je cilj medalja nakon što sam bio u dva četvrtfinala, a glavni cilj bit će postavljen prema Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. godine".

Izbornik seniora i trener Pero Veočić također ističe da bi Gabrijel na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. trebao u svakom smislu bit na vrhuncu i spreman za olimpijsku medalju.

"Gabrijel se borio u konkurenciji svjetske elite, 18 najboljih na svijetu, što pokazuje i veliki broj izjednačenih, podijeljenih odluka, a nije bilo nijednog prekida. U olimpijsku polutešku kategoriju ušli su svi najbolji iz srednje kategorije do 75 kg i cruiser teške do 86 kg koje nisu u olimpijskom programu. Nijanse su odlučivale, Gabrijel je peti, moramo biti zadovoljni, premda smo učinili sve, pripremali se i žestoko radili najbolje kako smo znali i dali smo sve od sebe da osvojimo odličje. Pripremali smo se puno jače nego za Europske igre lani u Krakovu i za Europsko prvenstvo ove godine na kojem je Gabrijel postao prvak Europe", kazao je Pero Veočić.

Od izborenog plasmana do nastupa na Olimpijskim igrama bilo je godinu dana vremena, a izbornik Veočić kaže da bi sad sigurno nešto mijenjao u načinu priprema.

"Mijenjao bih svakako, pogotovo u načinu pripreme posljednjih mjesec dana uoči odlaska na Igre. Svakako bih testirao formu s jačim sparing partnerima, vrhunskim tehničarima, pripremao se za borbu na distanci s višim, hitrim i pokretnim suparnikom. Sad znamo što moramo poboljšati za sljedeća natjecanja. Visoki Dominikanac koji je eliminirao prvog nositelja Kineza možda nas ne bi iznenadio da sam ga vidio uživo i snimio na kvalifikacijskom turniru u Bangkoku na kojem je dominirao uoči Olimpijskih igara, a na kojem stjecajem okolnosti nisam bio. Gabrijel bi se lakše nosio s Kinezom, pa i Kazahstancem svjetskim prvakom, jer bi mu njihov stil borbe više odgovarao", nastavio je izbornik.

Pero Veočić je naglasio koliko je zadovoljan svime što je doživljeno u Parizu.

"Oduševljeni smo svime što smo doživjeli kao dio naše olimpijske reprezentacije. Uvjerili smo se koliko su poštovani boksači i boks na olimpijskoj razini. Dvorane su bile redovito pune, uz ulaznice koje su među najskupljima na Olimpijskim igrama i koje je bilo teško nabaviti. I predsjednik HOO-a Zlatko Mateša rekao nam je da ne može vjerovati i da najbliži članovi obitelji, moja supruga i Gabrijelova mama, mora kupiti skupu ulaznicu od 150 eura da bi gledala sina. Slijedi kvalitetan odmor i krećemo s pripremama, prvo natjecanje vjerojatno će najesen biti Grand Prix u Zagrebu, pa pripreme za Svjetsko prvenstvo 2025. godine i potom korak po korak prema Olimpijskim igrama 2028. godine", završio je Pero Veočić. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!