Ostali sportovi

Spektakularno zatvorene Olimpijske igre, hrvatsku zastavu nosili Lena Stojković i Ivan Šapina

HINA, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 12.08.2024.
Spektakularno zatvorene Olimpijske igre, hrvatsku zastavu nosili Lena Stojković i Ivan Šapina
Foto: EPA

Nakon 16 dana uzbudljivih natjecanja Pariz je spustio zastor na 33. izdanje ljetnih Olimpijskih igara na kojima je nastupilo više od 10.000 sportaša iz 206 zemalja, uključujući i reprezentaciju izbjeglica.

Hrvatske boje u Parizu je branilo 73 sportaša u 16 sportova koji su osvojili sedam medalja. Podsjetimo, zlata su osvojili džudašica Barbara Matić i veslači Martin i Valent Sinković, srebro su osvojili vaterpolisti i tenisačica Donna Vekić, a bronce strijelac Miran Maričić, atletičarka Sandra Elkasević i tekvondašica Lena Stojković.

Najuspješniji su bili sportaši SAD-a koji su osvojili 40 zlata, 44 srebra i 42 bronce, odnosno velikih 126 medalja.

Za razliku od svečanosti otvaranja koja je prvi put u povijesti održana izvan stadiona, brodskim mimohodom ili mimoplovom duž rijeke Seine, punih šest kilometara i u nazočnosti oko 300.000 gledatelja, ceremonija zatvaranja je održana na uobičajenom okruženju, stadionu Stade de France pred više od 70.000 gledatelja.

Ceremonija zatvaranja nosila je naziv "Rekordi" u režiji Thomasa Jollyja, koji je bio i umjetnički direktor ceremonije otvaranja.

Stade de France je pretvoren u veliko kazalište. Sudjelovalo je više od 270 izvođača, akrobata, plesača i cirkuskih umjetnika. Golema i zahtjevna scenografija, kostimi i spektakularni svjetlosni efekti vodili su gledatelje na putovanje kroz vrijeme, prošlost i budućnost. Dio predstave se odvijao se i u zraku.

Ceremonija je uključivala i sekvencu pod nazivom "Zapisi", koja je donijela putovanje kroz vrijeme kao iz snova, predvođeno "Zlatnim putnikom". Njegova odiseja je počela na početku Olimpijskih igara prije nego što nastavi u distopijskoj budućnost punoj znanstvene fantastike u kojoj su Olimpijske igre nestale i moraju se ponovno izgraditi.

Na putu je "zlatni putnik" otkrio simbole mira i jedinstva koji podupiru vrijednosti olimpizma. Ovaj je lik inspiriran referencama iz francuske povijesti, uključujući Duh Bastille, kao i stvorenja iz znanstvene fantastike i videoigara.

"Osmislio sam predstavu u kojoj Olimpijske igre još jednom nestaju, a netko dolazi i osniva ih. Želimo slaviti, ali svjesno. Ovaj trenutak slavlja također će biti prilika za razmišljanje o važnosti Olimpijskih igara u našem društvu," poručio je Jolly.

Svečanost je počela u Jardins des Tuileries, gdje se nalazio Olimpijski kotao, a Zaho de Sagazan i zbor Academie Haendel-Hendrix izveli bezvremenski klasik "Sous le ciel de Paris" slavne Edith Piaf.

Pjesma je pratila gašenje olimpijskog kotla i odlazak plamena, u rukama osvajača četverostruke zlatne medalje, francuskog plivača Leona Marchanda prema Stade de Franceu gdje se nastavilo "slavlje". Uslijedio je mimohod zastava, hrvatsku su nosili tekvondaši Lena Stojković i Ivan Šapina, a potom su izašli i sportaši, naravno onih koji se još nisu vratili u svoje domovine.

U prvom dijelu programa sportaše su zabavljala dva istaknuta francuska benda, duo Air koji je 4. kolovoza nastupio i na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila, te grupa Phoenix.

Predsjednik Organizacijskog odbora Tony Estanguet se u protokolarnom dijelu programa zahvalio svim sudionicima, volonterima, gledateljima, a posebno sportašima.

"Vama, sportašima, što mogu reći? Znali smo da ćete biti briljantni, ali bili ste čarobni," kazao je Estanguet sportašima.

“U ime milijardi ljubitelja sporta na pet kontinenata, puno vam hvala," dodao je.

"Vaši nastupi su bili nevjerojatni, natjecali ste se žestoko, na rubu savršenstva. Pokazali ste nam do kakvih visina su ljudi sposobni doseći. Unatoč svim napetostima u našem svijetu, došli ste ovdje iz svih 206 nacionalnih olimpijskih odbora i olimpijskog tima za izbjeglice, kako biste učinili da Grad svjetlosti zasja jače od ikad prije. Živjeli ste mirno u olimpijskom selu, poštovali ste jedni druge, stvorili ste kulturu mira," dodao je između ostalog predsjednik MOO-a Thomas Bach.

"Olimpijske igre Pariz 2024. bile su proslava sportaša i sporta u njegovom najboljem izdanju. Bile su to prve Olimpijske igre u potpunosti su skladu s reformama našeg olimpijskog programa, mlađe, urbanije, inkluzivnije, održivije. Prve Olimpijske igre s potpunom ravnopravnošću spolova. Ovo su bile senzacionalne Olimpijske igre od početka do kraja – ili usuđujem se reći: Seine -zacionalne Olimpijske igre," poručio je Bach.

Jedan od vrhunaca ceremonije bila je primopredaja olimpijske zastave koju je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo predala gradonačelnici Los Angelesa Karen Bass, domaćinu idućih Olimpijskih igara 2028.

U ceremoniji zatvaranja sudjelovala je i američka filmska zvijezda Tom Cruise, koji je još u travnju snimio nekoliko video kadrova na motoru s velikom olimpijskom zastavom na ulicama francuskog glavnog grada, a potom i u blizini natpisa Hollywood iznad Los Angelesa.

Cruise se spustio s vrha Stade de Francea, podijelio mnoštvo selfija, uzeo je Olimpijsku zastavu, na motoru izjurio sa stadiona, provozao se ulicama Pariza, zatim uskočio u avion za L.A. te potom padobranom iskočio kod poznatog znaka Hollywood.

Njegov video u stilu filmske franšize "Mission Impossible" (Nemoguća misija) u kojoj glumi, simbolički je označio zatvaranje OI u Parizu i otvaranje Olimpijskih igara u LA-u.

U nošenju olimpijske zastave do glasovite plaže Venice Beach u LA-u pomogli su mu brdska biciklistica Kate Courtney, slavni atletičar, četverostruki olimpijski pobjednik Michael Johnson, te legenda skateboardinga Jagger Eaton.

Štafeta je završila na Venice Beachu gdje su kratki muzički program odradili izvođači iz Los Angelesa - Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers, Snoop Dogg i Dr.Dre.

U samoj završnici ceremonije na Stade de Franceu pojavio se Marchand noseći plamen kojeg je ugasio zajedno s francuskim džudašem Teddyjem Rinerom, australskom plivačicom Emmom McKeon, kubanskim hrvačem Mijainom Lopezom, kenijskim atletičarem Eliudom Kipchogeom, azijskom stolnotenisačicom Sun Yingsha, te predstavnicom ekipe izbjeglica Cindy Winner Djankeu Ngamba.

Sjajna pariška večer na Stade de Francu završila je Sinatrinim "My Way kojeg je otpjevala Yseult i velikim vatrometom.

Nakon što najbolji olimpijci napuste Pariz, glavni francuski grad postat će centar paraolimpijskog sporta. Od 28. kolovoza do 8. rujna Pariz će biti domaćin 17. izdanja ljetnih Paraolimpijskih igara na kojima će nastupiti 22 hrvatska parasportaša. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!