Ostali sportovi

Atletska jedinica za integritet žalila se CAS-u zbog dozvole nastupa Knightonu na OI

Branimir Korać, HINA • srijeda, 14.08.2024.
Atletska jedinica za integritet žalila se CAS-u zbog dozvole nastupa Knightonu na OI
Foto: EPA

Atletska jedinica za integritet (AIU) uložila je žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS) nakon što je američki sprinter Erriyonu Knightonu (20) oslobođen dopinškog prekršaja, čime mu je omogućeno natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Mladi američki atletičar je u ožujku bio pozitivan na zabranjenu tvar, ali je izbjegao suspenziju jer je američka Agencija za borbu protiv dopinga rekla kako je neovisni arbitar zaključio da je to vjerojatno uzrokovano kontaminiranim mesom te da on nije kriv.

Knigton je izbjegao suspenziju, a potom na američkim kvalifikacijama osvojio drugo mjesto na 200m čime mu je omogućen nastup u Parizu gdje je u finalu bio četvrti na 200m.

AIU, neovisno tijelo koje je 2017. osnovao World Athletics za rješavanje pitanja integriteta u atletskom sportu, priopćilo je da je osporilo prvostupanjsku odluku da Knightonu nije utvrđena krivnja ili nemar.

"Ova je žalba protiv odluke arbitražnog suda u Sjedinjenim Državama da sportašu nije dokazana krivnja ili nemar," objavio je AIU na X.

Izvršni direktor USADA-e Travis Tygart rekao je da razumije razloge AIU-a za žalbu na slučaj.

"Pravi problem u ovom slučaju je loše pravilo WADA-e. Trenbolon, tvar u Knightonovom slučaju, poznati je pojačivač stoke i poznato je da se nalazi u zalihama mesa", rekao je Tygart.

"Godinama smo se zalagali za formalnu promjenu pravila o kontaminaciji, a WADA je odbila djelovati brzo," dodao je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!