Košarka

Bivši španjolski reprezentativac novi izbornik njemačke košarkaške reprezentacije

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 15.08.2024.
Bivši španjolski reprezentativac novi izbornik njemačke košarkaške reprezentacije
Foto: EPA

Španjolski stručnjak Alex Mumbru novi je izbornik muške njemačke košarkaške reprezentacije, objavio je u četvrtak Njemački košarkaški savez (DBB).

Mumbru će na izborničkoj poziciji zamijeniti Gordona Herberta, koji je odveo Njemačku do prvog naslova svjetskog prvaka prošle godine i do četvrtog mjesta na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu. Herbert je prije početka olimpijskog turnira najavio da će napustiti kormilo reprezentacije, jer je prihvatio posao trenera u minhenskom Bayernu.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Tražili smo izbornika koji je 'gladan', stručan i iznimno motiviran te gori od želje za radom s momčadi. Alex Mumbru nas je vrlo brzo uvjerio da je ono što tražimo", rekao je predsjednik DBB-a Ingo Weiss u službenom priopćenju.

Za 45-godišnjeg Španjolca ovo će biti prvi izbornički posao. Mumbru je prvi trenerski angažman dobio 2018. u Bilbao Basketu, klubu u kojem je iste godine zaključio igračku karijeru. Četiri godine je bio trener u Bilbau, da bi od 2022. do ove godine vodio Valenciju.

"Zahvaljujem vam na povjerenju vrlo sam uzbuđen što ću imati priliku raditi s jednom od najboljih reprezentacija na svijetu. Radujem se nastavku sjajnog posla, koji je obavljen s reprezentacijom posljednjih godina. Spreman sam za ovaj izazov", rekao je Mumbru, koji je kao igrač bio svjetski prvak sa Španjolskom 2006. te osvojio olimpijsko srebro 2008. u Pekingu.

Mumbruov prvi zadatak na klupi Njemačke bit će kvalificirati se za EuroBasket 2025. Nijemci su u skupini s Crnom Gorom, Bugarskom i Švedskom. Nakon dva odigrana kola sve četiri momčadi imaju učinak 1-1. Nijemci su u veljači ove godine uvjerljivo na domaćem terenu svladali Crnogorce, ali su neočekivano poraženi na gostovanju u Bugarskoj. Ipak, to ih ne bi trebalo omesti na putu prema osvajanju jednog od prva tri mjesta u skupini koja donose plasman na završni turnir EuroBasketa, koji će zajednički organizirati Poljska, Finska, Cipar i Latvija.

Nijemce u studenome čekaju dva dvoboja sa Šveđanima, a u veljači sljedeće godine će ugostiti reprezentaciju Bugarske te gostovati u Podgorici. test

FOTO: EPA/CAROLINE BREHMAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!