Ostali sportovi

Mužinić Vincetić i Sinovčić dobili čast nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Paraolimpijskih igara

Sportnet • utorak, 20.08.2024.
Mužinić Vincetić i Sinovčić dobili čast nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Paraolimpijskih igara

Hrvatska parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić i paraplivač Dino Sinovčić nosit će hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranju Paraolimpijskih igara u Parizu 28. kolovoza...

U Parizu 28. kolovoza počinju Paraolimpijske igre na kojim će sudjelovati oko 4.400 sportaša iz 186 paraolimpijskih odbora, a natjecat će se u 22 sporta. Hrvatske boje branit će 22 parasportaša, a imat ćemo predstavnike u šest sportova.

Igraj na sve sportove na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Najviše predstavnika Hrvatska će imati u atletici, deset (Deni Černi, Ivan Katanušić, Matija Sloup, Erik Fabian Kaurin, Luka Baković, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Marijan Presečan, Mikela Ristoski, Ivana Purkić).

U para stolnom tenisu hrvatske boje će braniti četvero sportaša (Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Borna Zohil), po troje u paraplivanju (Dino Sinovčić, Emma Mečić, Paula Novina) i bocciji (Anamarija Arambašić, Dora Bašić, Davor Komar), te po jedan u paratriatlonu (Antonio Franko) i parataekwondou (Ivan Mikulić).

Čast nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja dobili su parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić, te paraplivač Dino Sinovčić. Za razliku od Olimpijskih igara koje su otvorene na rijeci Seine, "pozornica" ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara bit će Place de la Concorde i Champs-Elysees.

"Velika je čast i ponos nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja. To je iskazuje poštovanja prema onome što si do sada učinio", kazala je 32-godišnja Splićanka.

Bit će to njezine četvrte POI nakon Londona, Rio de Janeira i Tokija, a do sada je osvojila ekipno srebro u Riju i ekipnu broncu u Tokiju u paru s Helenom Dretar Karić. Tijekom karijere osvojila je i 14 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava.

Najbolji hrvatski paraplivač je istaknuo kako će to biti jedan od najposebnijih trenutaka u karijeri.

"Bit će to velika čast i odgovornost, poseban nacionalni naboj. Predstavljat ćemo cijelu naciju, nevjerojatno emotivan trenutak", kazao je 32-godišnji Sinovčić za kojeg će to biti treće POI nakon Rio de Janeira i Tokija.

Tokio posebno pamti, u Japanu je osvojio broncu na 100 metara leđno. U riznici trofeja ima i tri uzastopne medalje na svjetskim prvenstvima - dva zlata (2019, 2022) i srebro (2023), dok je na Europskim prvenstvima osvojio četiri medalje.

Prošle godine je osvojio europsko srebro u Funchalu na portugalskoj Madeiri, imao i srebro iz 2021. godine, također na Madeiri, europsko zlato iz Dublina (2018), te broncu 2009. u Reykjaviku.

Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine s 25 predstavnika, dok je na zadnjim igrama u Tokiju, također bilo 22 predstavnika.

Najuspješnije Igre bile su u Pekingu gdje su hrvatski parasportaši osvojili tri zlata i jedno srebro, dok su u Tokiju osvojili sedam medalja, ali bez zlata – tri srebra i četiri bronce. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!