Nogomet

Razigrani Kijevljani pokušat će iznenaditi favorizirane Austrijance

Mario Borko • srijeda, 21.08.2024.
Razigrani Kijevljani pokušat će iznenaditi favorizirane Austrijance
Foto: EPA

U srijedu se nastavljaju kvalifikacije za Ligu prvaka, a od 21:00 sastaju se RB Salzburg i Dynamo Kijev. Austrijanci su nakon deset godina ostali bez naslova prvaka Austrije, ali žele šestu godinu zaredom biti dio najelitnijeg klupskog natjecanja. Kijevljani su oduševili u pretkolima i pokušat će iznenaditi favorizirane Bikove...

Utorak je u play-offu Lige prvaka bio dan domaćina. Dinamo, Bodo i Lille ostvarili su pobjede i s prednošću dočekuju uzvrate koji se igraju iduće srijede. Dynamo Kijev, iz dobro znanih razloga, nema luksuz igranja kod kuće, ali u poljskom Lublinu formalno će ugostiti austrijski Red Bull Salzburg i tražiti što povoljniji rezultat.

Igraj na Dynamo Kijev – RB Salzburg e na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kijevljani su prošle sezone igrali vrlo dobro i bili su jako blizu naslovu prvaka Ukrajine. Šahtar je osvojio prvenstvo s dva boda više, a ključnom se pokazala crna serija u koju je Dynamo upao još u listopadu 2023. kad je u četiri utakmice osvojio sam jedan bod. Točku na i Šahtar je stavio tri kola prije kraja kad je s minimalnih 1:0 u međusobnom ogledu praktički osigurao naslov.

Bez obzira na to, momčad Oleksandra Šokovskog cijelo je vrijeme igrala dobar nogomet, a to se nastavilo i u ovoj sezoni. Značajnijih odlazaka nije bilo, a momčad je pojačana dvojcem iz Dnipra. Dynamo je u kvalifikacije za Ligu prvaka krenuo u drugom pretkolu, a u dvije je utakmice s nestvarnih 9-2 izbacio Partizan.

Kijevljani su već u prvoj utakmici osigurali prolaz s pobjedom 6:2 u Lublinu, a u Beogradu su s 0:3 potvrdili svoju nadmoć. Slijedio je susret s Glasgow Rangersima, a nakon 1:1 u prvoj utakmici igranoj u Poljskoj, Dynamo je s 1:2 slavio u Škotskoj i došao na korak do ulaska u Ligu prvaka nakon dvije godine.

Najveća napadačka snaga kod Ukrajinaca je Vladislav Vanat koji je prošle sezone u prvenstvu zabio 14 golova, a ove je u pet utakmica zabio dva gola i upisao dvije asistencije. Desetku nosi Mikola Šaparenko, a kapetan je 31-godišnji Vitalij Bujalski.

Dynamo je prije četiri dana u prvom kolu prvenstva slavio s 1:3 na gostovanju kod Karpata, a u strijelce se upisao i veteran Andrij Jarmolenko kojem je to bio već treći gol ove sezone.

RB Salzburg redoviti je sudionik Lige prvaka posljednjih pet sezone, a sada ima nešto teži put do nje s obzirom na to da je prošle sezone, nakon deset uzastopnih titula, ostao bez naslova prvaka Austrije pa je svoje mjesto među elitom osigurao Sturm, a Bikovi su morali u kvalifikacije.

Momčad se promijenila u odnosu na prošlu sezonu. Luka Sučić i Strahinja Pavlović ostvarili su transfere u Real Sociedad, odnosno Milan, a za 1.5 milijuna eura doveden je Japanac Takumu Kawamura. Nizozemac Pepij Lijnders preuzeo je mjesto novog glavnog trenera.

Sezona u Austriji traje već gotovo mjesec dana, a Salzburg je ukupno u šest utakmica ostvario pet pobjeda i jedan remi. U prvenstvu su Bikovi ostvarili tri pobjede, posljednju prije četiri dana na gostovanju kod LASK-a (0:1).

U kvalifikacije za Ligu prvaka uključili su se u trećem pretkolu, a protivnik je bio nizozemski Twente. Nakon 2:1 pobjede u Salzburgu, Red Bull je u Nizozemskoj vodio 2:0 i 3:1, na kraju je utakmica završila 3:3, ali Austrijanci su bez većih problema osigurali prolazak dalje.

Oscar Gloukh bio je s Izraelom na Olimpijskim igrama, a nakon što se priključio momčadi, u četiri utakmice zabio je tri gola i upisao dvije asistencije. Malijac Moussa Kounfolo Yeo upisao se u strijelce tri utakmice zaredom. Udarac je za Salzburg što od prvog prvenstvenog kola nema Karima Konatea koji je ozlijedio koljeno.

Bjelokošćanin je najskuplji igrač Bikova, njegova vrijednost se procjenjuje na 25 milijuna eura, a u 48 nastupa za Salzburg postigao je 28 golova i upisao devet asistencija. Roko Šimić potpuno je van fokusa trenera, od prijateljske utakmice s Rijekom 17. srpnja nije upisao ni minute.

Mjesto, vrijeme, sudac

Lublin, Arena Lublin, 21:00

Sudac: Sandro Schärer (Švicarska)

Prošli dvoboj

Bit će ovo prvi međusobni dvoboj ovih dviju momčadi. Kijevljani su se 14 puta susretali s austrijskim momčadima u Europi i u njima imaju devet pobjeda, dva remija i tri poraza. Salzburg je 2008. s ukupnih 3:2 ispao od Šahtara u trećem pretkolu Lige prvaka, a 2012. ga je Metalist Harkiv s ukupnih 8:1 eliminirao u šesnaestini finala Europske lige.

Prognoza

Salzburg je favorit, ali Kijevljani bi bez problema mogli doći do pobjede. test

FOTO: EPA/ANDREJ CUKIC

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!