Nogomet

Češki velikan 19 godina čeka na povratak u Ligu prvaka, posljednja prepreka je prvak Švedske

Mario Borko • srijeda, 21.08.2024.
Češki velikan 19 godina čeka na povratak u Ligu prvaka, posljednja prepreka je prvak Švedske
Foto: EPA

Danas od 21:00 u play-offu Lige prvaka sastaju se Malmö i Sparta Prag. Šveđani su domaćini u prvoj utakmici i žele sa što boljim rezultatom otputovati na uzvrat, ali Česi ne znaju za poraz još od ožujka i utakmice s Liverpoolom...

Play-off Lige prvaka uvijek garantira uzbudljive susrete vrlo izjednačenih momčadi po kvaliteti. Malmö i Sparta Prag su upravo takve ekipe, dvomeč bi trebao biti vrlo izjednačen i garantirati puno golova.

Igraj na Malmö - Sparta Prag na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Malmö je prošle sezone osvojio naslov prvaka Švedske zahvaljujući boljoj gol razlici od Elfsborga. Bio je to ukupno 26. naslov za švedskog velikana, a prvo mjesto garantira kvalifikacije Lige prvaka. Prošle sezone Nebesko plavi nisu nastupali u Europi, a prije dvije godine su i drugom pretkolu iznenađujuće ispali od litavskog Žalgirisa.

Šveđani su do sad tri puta igrali u grupnoj fazi Lige prvaka, a ove su sezone u kvalifikacijama startali u drugom pretkolu. Klaksvík s Farskih otoka nije bio prevelika prepreka, ali Malmö je nakon uvjerljive 4:1 pobjede kod kuće, u gostima poražen s 3:2.

Upravo zato je PAOK u trećem pretkolu bio favorit za prolazak, a nakon 2:2 u prvoj utakmici stvari nisu izgledale dobro za Šveđane. Ipak, u Solunu su se u 96. minuti spasili poraza i izborili produžetak, a tamo su golom Andresa Christiansena u 99. minuti stigli do 4:3 pobjede i tako osigurali play-off.

Švedsko prvenstvo je već u drugoj polovici, Malmö je uvjerljivo prvi s devet bodova. Najbolji strijelac Issac Kiese Thelin još uvijek čeka na prvi gol u Europi, u prvenstvu ih je zabio 12. Sebastian Nanasi apsolutno je ime broj jedan u momčadi Henrika Rydstroma, u prvenstvu je na šest golova i devet asistencija, a u Europi je PAOK-u u dvije utakmice zabio tri gola i upisao asistenciju.

Spartu Prag smo upoznali prošle sezone kad je s 4:1 u uzvratu razbila Dinamo, a od tada gubi vrlo rijetko. U osmini finala Europske lige zaustavio ju je Liverpool, ali nakon toga je Sparta 22 utakmice u svim natjecanjima neporažena. Obranjen je naslov prvaka Češke, a nova je sezona otvorena s pet uzastopnih pobjeda.

U Europi je prva prepreka bio irski Shamrock Rovers, a Česi su to rutinski odradili s 0:2 u gostima i 4:2 kod kuće. Protiv rumunjske FCSB rezultat 1:1 iz prve utakmice nije obećavao, ali u Bukureštu je Sparta već u prvom dijelu imala prednost od 3:0. Na kraju su Rumunji potpuno zakomplicirali susret, ali prvaci Češke su s 3:2 izborili play-off.

Sparta je 1992. igrala polufinale Lige prvaka, ali u grupnoj fazi nije nastupala od sezone 2005./06. Do povratka u skupine trebali bi je predvoditi mladi branič Martin Vitik koji se već sada procjenjuje na 12 milijuna eura i napadačka četvorka Veljko Birmančević, Lukas Haraslin, Jan Kuchta i Angelo Preciado.

Bivši igrač Lokomotive Indrit Tuci u odličnoj je formi u domaćem prvenstvu, ali u Europi još uvijek čeka na svoju priliku.

Mjesto, vrijeme, sudac

Malmö, Eleda Stadion, 21:00

Sudac: Jesus Gil Manzano (Španjolska)

Prošli dvoboj

Prije deset godina ove su dva kluba međusobno igrala u trećem pretkolu Lige prvaka, a dalje su zahvaljujući pravilu gola u gostima prošli Šveđani. Sparta je kod kuće slavila s 4:2, a u uzvratu je završilo 2:0 za Malmö koji je tako prošao dalje.

U veljači su Malmö i Sparta odigrali prijateljsku utakmicu, a Česi su slavili s 2:1.

Prognoza

Malmö je blagi favorit, a vrlo je vjerojatno da će obje momčadi zabiti gol. test

FOTO: EPA/MARTIN DIVISEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!