Nogomet

Prvaci Poljske traže senzaciju protiv uzdrmanog nizozemskog velikana

Mario Borko • četvrtak, 22.08.2024.
Prvaci Poljske traže senzaciju protiv uzdrmanog nizozemskog velikana
Foto: EPA

Večeras od 20:45 na rasporedu je prva utakmica play-offa Europske lige između prvaka Poljske Jagiellonije i nizozemskog velikana Ajaxa. Nizozemci su veliki favoriti, ali već nekoliko sezona nisu na svojoj najvišoj razini i zato Poljake ne treba otpisivati...

Treći puta u svojoj povijesti Ajax putuje na gostovanje u Poljsku. Nizozemski velikan dva puta je igrao protiv Legije i jednom protiv Rucha, a večeras od 20:45 gostuje kod aktualnog prvaka Jagiellonije.

Igraj na Jagiellonia - Ajax na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ajax je četverostruki prvak Europe, osvajač Kupa Uefa, Kupa pobjednika kupova i 36 puta je bio najbolji u domaćem prvenstvu. Ipak, posljednje dvije sezone u maloj je krizi i daleko je od vrha u Nizozemskoj, a kamo li Europi. Najbolje o stanju u europskom velikanu govori činjenica da je u nešto više od godinu dana promijenio šest trenera.

Čast i odgovornost da povede Ajax u novu sezonu dobio je 35-godišnji Francesco Farioli koji je tako postao prvi Talijan na klupi kluba iz Amsterdama. Sezona je krenula dobro s četiri pobjede (tri su bile s minimalnih 1:0), uspješno je u drugom pretkolu Europske lige preskočena Vojvodina, Panathinaikos je poražen u Ateni, a start u prvenstvu protiv Heerenveena je bio pobjednički.

Uslijedila je ogromna drama protiv Grka koji su na Johan Cruyff Areni pobijedili s minimalnih 1:0, a pali su tek u 17. seriji raspucavanja s bijele točke. Ta je drama očito više izmorila Ajaxove igrače nego što im je donijela nešto pozitivno jer su prije četiri dana u prvenstvu s 2:1 izgubili od NAC Brede.

Ajax bez obzira na slabije rezultate posjeduje izuzetnu individualnu kvalitetu. Brian Brobbey prošle sezone je u prvenstvu zabio 18 golova, ove još uvijek čeka na prvi, ali 22 godišnji napadač velika je prijetnja za sve obrane. Kapetan Steven Bergwijn velika je opasnost s krila, a tu je i iskusni Steven Berghuis.

U klubu je i dalje Josip Šutalo koji pod novim trenerom igra jako dobro, a Borna Sosa i Jakov Medić poslani su na posudbe u Torino, odnosno Bochum.

Jagiellonia je prošle sezone prvi puta u povijesti osvojila naslov prvaka Poljske. Klub koji postoji 104 godine, do sad je dva puta bio drugi, a kao osvajač kupa u sezoni 2010./11. premijerno je nastupio u Europi. Ovo je peti puta da klub se klub iz Białystoka bori za nastup u grupnoj fazi nekog europskog natjecanja, a prolaskom drugog pretkola Lige prvaka, prvaci Poljske su osigurali minimalno nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Litavski Panevežys nije bio osobita prepreka za Jagielloniju u drugom pretkolu Lige prvaka, Poljaci su u pobijedili s 3:1 i 4:0 i tako s ukupnih 7:0 izborili prolazak u treće pretkolo. Tamo je čekao Bodo/Glimt koji je s ukupnih 5:1 uvjerljivo izbacio Poljake iz borbe za najelitnije klupsko natjecanje.

Jagiellonia za ulazak u Europsku ligu mora izbaciti Ajax, ali to će s obzirom na razliku u kvaliteti biti vrlo teško. U domaćem prvenstvu je startala s tri pobjede, ali nakon dva poraza od Bodo/Glimta došao je prvi u ligi i to na domaćem terenu protiv Cracovije 2:4.

Najbolji strijelac iz prošle sezone Jesus Imaz, zabio je ove četiri uz dvije asistencije, a s tri pogotka i dvije asistencije prati ga Angolac Afimico Pululu. Adrian Siemieniec na klupi je od travnja 2023., a četvrti poraz zaredom mogao bi malo kompromitirati i njegovu poziciju.

Mjesto, vrijeme, sudac

Białystok, Białystok Stadion, 20:45

Sudac: Rade Obrenovič (Slovenija)

Prošli dvoboj

Ajax i Jagiellonia nikada nisu igrali međusobno. Poljacima je ovo prvi susret s Nizozemcima, a Ajax je u šest utakmica protiv poljskih klubova ostvario pet pobjeda i upisao jedan remi.

Prognoza

Ajax je favorit, ali Jagiellonia pred svojim navijačima neće biti lagan protivnik. test

FOTO: EPA/MAURICE VAN STEEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!