Nogomet

Jedvaj i društvo nakon dramatičnog ispadanja, borbu u Europi nastavljaju u Francuskoj

Mario Borko • četvrtak, 22.08.2024.
Jedvaj i društvo nakon dramatičnog ispadanja, borbu u Europi nastavljaju u Francuskoj
Foto: EPA

Danas od 21:00 u play-offu Konferencijske lige igraju Lens i Panathinaikos. Francuzi se u kvalifikacije uključuju tek na posljednjoj stepenici, a Grci su nakon neviđene drame ispali od Ajaxa u trećem pretkolu Europske lige i sada se na popravnom ispitu žele dokopati grupne faze europskog natjecanja...

Dva puta do sad igrali su međusobno Lens i Panathinaikos (1998. i 2007.), a kuglice su ih ovoga puta spojile u play-offu Konferencijske lige. Tako će ova dva kluba nakon Lige prvaka i Kupa Uefe snage odmjeriti i u trećem europskom natjecanju. Prva se utakmica igra u Francuskoj, a uzvrat je za tjedan dana u Grčkoj.

Igraj na Lens - Panathinaikos na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Lens je nakon jedinog naslova prvaka Francuske u sezoni 1997./98., još nekoliko godina bio u vrhu tamošnjeg prvenstva, a onda je malo po malo ispao iz najvišeg ranga. Vratio se 2020. godine, a od tada raste. Prije dvije sezone je završio kao drugi u prvenstvu, prošle je igrao Ligu prvaka i uspio se dokopati sedmog mjesta koje ga je dovelo u play-off Konferencijske lige.

“Čudotvorac“ Franck Haise rastao se s klubom na kraju sezone, a na njegovo mjesto je postavljen Will Still, 31-godišnji trener koji je prije toga više od godinu dana radio u Reimsu. Napadač Elye Wahi za 25 milijuna eura transferiran je u Marseille, a na pojačanja je potrošeno manje od deset.

Lens ima svoj model, koji se pokazuje uspješnim, a pripreme i prvo kolo Ligue 1 odrađeni su besprijekorno. Odlična forma od pet pobjeda u šest utakmica s priprema, preslikana je u prvom kolu protiv Angersa. Minimalnih 0:1 bilo je dovoljno za velika tri boda na startu.

Florian Sotoca zabio je prošle godine sedam golova u prvenstvu, a 33-godišnji napadač i ove je krenuo kao prva opcija u vrhu napada uz strijelca Wesleyja Saida.

Panathinaikos je velikan grčkog nogometa, ali već 15 godina ne zna za naslov prvaka u domaćem prvenstvu. U tom razdoblju nije ostvarivao ni neke zapažene rezultate u Europi, ali je uvijek prisutan. Prošle je godine u izjednačenom prvenstvu u zadnjih pet utakmica osvojio samo bod i tako umjesto eventualne titule, osvojio tek četvrto mjesto.

Utjeha je bio kup koji ga je odveo u kvalifikacije za Europsku ligu. Na klupu je doveden Urugvajac Diego Alonso, a sezona je startala u drugom pretkolu protiv Botev Plovdiva. PAO je to rutinski odradio s ukupnih 6-1 (2:1, 0:4) u dvije utakmice, a onda je u idućem pretkolu čekao nizozemski velikan Ajax.

Nakon minimalnog 0:1 poraza u Ateni, Zeleni su u Amsterdamu slavili istim rezultatom, a ispali su u 17. seriji raspucavanja s bijele točke. Šokantno ispadanje ostavilo je traga, a samo tri dana kasnije na otvaranju grčkog prvenstva upisan je domaći 0:1 poraz od Asterasa.

Klub je na pojačanja potrošio oko 20 milijuna eura, a najzvučnija su Brazilac Tete koji je stigao iz Galatasaraya i Urugvajac Facundo Pellistri koji je stigao iz Manchester Uniteda na nagovor sunarodnjaka. Tin Jedvaj zadovoljio je na posudbi i otkupljen je od ruskog Lokomotiva za 500 tisuća eura.

PAO je momčad sačinjena od brojnih internacionalaca, a glavna je napadačka opcija Grk Fotis Ioannidis koji je prošle sezone u prvenstvu zabio 15 golova. Klub je napustio Brazilac Bernard koji je bio vrlo važan kotačić u momčadi, a sunarodnjak Tete trebao bi nadomjestiti njegov učinak.

Mjesto, vrijeme, sudac

Lens, Stade Bollaert-Delelis, 21:00

Sudac: Gergo Bogar (Mađarska)

Prošli dvoboj

Od posljednjeg susreta prošlo je nešto više od 17 godina. Tada je u šesnaestini finala Kupa Uefa Lens prošao dalje. Francuzi su kod kuće slavili s 3:1, a u gostima je završilo 0:0.

U skupini Lige prvaka u sezoni 1998./99. Panathinaikos je pobijedio na svom terenu s 1:0, a istom je mjerom Lens uzvratio u Francuskoj.

Prognoza

Lens je ogroman favorit, a PAO sigurno neće baš tako lako pasti. test

FOTO: EPA/GEORGIA PANAGOPOULOU

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!