Ostali sportovi

74. Boris Hanžeković memorijal okupit će brojne zvijezde, novi dvoboj Allman i Elkasević

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 22.08.2024.
74. Boris Hanžeković memorijal okupit će brojne zvijezde, novi dvoboj Allman i Elkasević
Foto: Tomislav Pavlek/HINA

Već u 15 sati počinje bacanje kladiva, koje se na miting vraća nakon 12 godina zahvaljujući našem Matiji Greguriću, kojem nećemo nimalo olakšati posao jer dolazi i aktualni olimpijski i svjetski prvak Ethan Katzberg, najavio je Natko Bošnjak...

Na stadionu SRC Mladost gledat ćemo 8. rujna novi dvoboj dviju najboljih svjetskih bacačica diska posljednjeg desetljeća – dvostrukih olimpijskih pobjednica Sandre Elkasević i Valarie Allman, najavljeno je na konferenciji za novinare 74. Boris Hanžeković memorijala.

Igraj na atletiku na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Naša najbolja sportašica je, podsjećamo, osvojila olimpijsko zlato u bacanju diska u Londonu i Rio de Janeiru, dok je Allman to napravila na Igrama u Tokiju i nedavno u Parizu, gdje je Elkasević osvojila broncu.

Allman je svoj novi dolazak u Zagreb prokomentirala video porukom.

"Vrlo sam uzbuđena što ću opet nastupiti u Zagrebu, to je jedno od mojih omiljenih natjecanja. Poseban je doživljaj biti na natjecanju na kojem je ženski disk toliko slavljen, zahvaljujući Sandri. S velikim nestrpljenjem očekujem nastup u Zagrebu", rekla je aktualna olimpijska pobjednica.

Projekt manager mitinga Natko Bošnjak najavio je još neke šlagere trodnevnog natjecanja u Zagrebu.

"Na Zagreb City Challengeu, natjecanju u skoku u dalj koje će biti održano 6. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića, vidjet ćemo dvije osvajačice medalje s Olimpijskih igra u Parizu, Jasmine Moore i Shanieku Ricketts te finalistice natjecanja u skoku u dalj Ackeliu Smith i Alinu Rotaru-Kottmann. Natjecanje u bacanju kugle - 10. Memorijal Ivana Ivančića - održat će se 7. rujna na bacalištu pokraj zagrebačkih fontana i bit će na razini jubileja jer će doći sva trojica osvajača medalja iz Pariza - Ryan Crouser, Joe Kovacs i Rajindra Campbell te europski prvak Leonardo Fabbri i doprvak Filip Mihaljević, pa vjerujemo da bi kugla mogla letjeti i preko 23 metra", rekao je Bošnjak.

Ništa manje atraktivno neće biti ni natjecanje na Stadionu Mladosti 8. rujna.

"Već u 15 sati počinje bacanje kladiva, koje se na miting vraća nakon 12 godina zahvaljujući našem Matiji Greguriću, kojem nećemo nimalo olakšati posao jer dolazi i aktualni olimpijski i svjetski prvak Ethan Katzberg. U 16:20 počinje bacanje koplja, u kojem će Sara Kolak i Vita Barbić ugostiti svjetsku i olimpijsku prvakinju Haruku Kitaguchi, a nakon toga će Sandra Elkasević loviti svoju 12. pobjedu na Hanžekovićevom memorijalu protiv olimpijske pobjednice Valarie Allman", kaže Bošnjak.

Projekt manager mitinga najavio je i BHM Warm-up s dodjelom stipendija najperspektivnijim hrvatskim atletičarkama i atletičarima te Drugu BHM atletsku konferenciju s nizom zanimljivih panela i predavanja.

Sara Kolak, olimpijska pobjednica u bacanju koplja iz Rio de Janeira i finalistica u Parizu, nije nakon sjajnog nastupa na Igrama nigdje nastupala.

"Drago mi je da sezonu završavam na domaćem mitingu. Nismo htjeli mijenjati plan i nastupiti na nekom mitingu nakon Pariza, nego sam uzela kratak odmor i pripremam se za Hanžekovićev memorijal. Očekujem sjajnu publiku i navijanje, veseli me jaka konkurencija jer znam da nikome nije lako složiti jaku startnu listu na samom kraju sezone. Je li ugrožen moj rekord mitinga? Sve je moguće", rekla je Sara.

Tek 17-godišnja Vita Barbić, europska prvakinja u bacanju koplja s Europskog juniorskog prvenstva do 18 godina u Banskoj Bystrici, prvi puta nastupa na Boris Hanžeković memorijalu.

"Nisam očekivala da ću tako brzo nastupiti na mitingu jer sam još do prije nekoliko godina skupljala potpise zvijezda koje su ovdje nastupale. Ovaj nastup mi je šlag na torti odlične sezone, veselim se što ću bacati protiv najboljih na svijetu bez ikakvog pritiska. Ovo mi je nagrada za sve što sam napravila ove sezone", kaže Vita.

Matija Gregurić, finalist Europskog prvenstva u Rimu u bacanju kladiva, dobro se sjeća gdje je bio prije 12 godina kada je bacanje kladiva posljednji put bilo na Hanžekovićevom memorijalu.

"Bio sam na tribini stadiona Mladosti i gledao kako bacaju najbolji svjetski kladivaši, pa je ovaj nastup nešto što sam oduvijek sanjao. Bit će to odlično natjecanje jer svjetski i olimpijski prvak Ethan Katzberg ove je godine bacio 84.38, što je deveti rezultat svih vremena. Dolazi i odlični Ukrajinac Mihailo Kohan te peterostruki svjetski prvak Pawel Fajdek. Iako je kraj sezone rekord mitinga koji drži Primož Kozmus (81.77) je sigurno ugrožen jer Katzberg stalno baca preko 82 ili 83 metra, on čak i na zagrijavanju baca s 90 posto svojih mogućnosti", najavio je spektakl na samom početku mitinga naš najbolji bacač kladiva.

Na konferenciji za medije Boris Hanžeković memorijala podržali su i izaslanik ministra turizma i sporta Josip Pavić te izaslanica gradonačelnika Zagreba Kristina Singer.

"Boris Hanžeković memorijal postao je činjenica u svijetu sporta, ne samo u gradu Zagrebu, već i u Hrvatskoj i Europi, a usudio bih se reći i na svjetskoj razini. Spektakl na Trgu i na Zagrebačkim fontanama vrhunac su promidžbe sporta i gostoprimstva te stoga Ministarstvo turizma i sporta sa zadovoljstvo prihvaća partnerstvo Memorijalu", rekao je Pavić.

Budući da je rasprodano već 60 posto ulaznica za zapadnu tribinu, nema nikakve sumnje da će stadion Mladosti dočekati 8. rujna svjetske atletske zvijezde potpuno pun. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!