Nogomet

Boto: 'Moja je velika pogreška bila što sam povjerovao u Mierezov govor u svlačionici'

Mihaela Bradovski, NK Osijek • subota, 24.08.2024.
Boto: 'Moja je velika pogreška bila što sam povjerovao u Mierezov govor u svlačionici'
Foto: NK Osijek

Na Opus Arenu dolazi Rijeka, a uoči tog dvoboja sportski direktor Jose Boto govorio je o stanju u svlačionici, odlascima i dolascima...

Pred novinarima su uoči nedjeljnog derbija s Rijekom bili trener Osijeka Federico Coppitelli i sportski direktor Jose Boto. Šef stručnog stožera je govorio o pripremi za nadolazeću utakmicu i svojim očekivanjima.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Svjesni smo da nas čeka vrlo teška utakmica koja donosi određenu vrijednost za cijelu našu momčad i nadamo se da ćemo moći oploditi sve što smo radili u pripremi ovoga susreta. Mislim da smo igrali dobro u onom ritmu kojega smo do sada imali i da smo dobro izgledali. Sada imamo priliku raditi više, a završetkom prijelaznog roka momčad će dobiti svoj konačni identitet. Vjerujem u dečke, mislim da nitko više od igrača na terenu nije osjetio taj dojam sportske nepravde koju smo svi vidjeli. Oni su najviše svjesni da smo na dobrom putu. No, bilo je stvari koje su nam nedostajale i sada nam je to jedan od najvećih motiva da stalno rastemo kao momčad", pričao je Coppitelli.

Jedno od pitanja za trenera odnosilo se i na rezultat dvoboja u kojem je Omonia u play-offu Konferencijske lige uvjerljivo svladala Ziru sa 6:0. Potom se prešlo na dvoboj s Riječanima…

"Dvaput smo ostajali bez pobjede s njima u 90. minuti i siguran sam da bi naš rezultat protiv Omonije bio dosta drukčiji nego ovaj njihov. Što se tiče Rijeke, poznajem ih otprije jer su prošle sezone bili vrlo dobri. Njihova struktura je već definirana, imaju iskustvo i puno talenta u napadačkom dijelu. Za svaku utakmicu imamo svoju strategiju i taktiku, siguran sam da će nas naša izvedba na terenu dovesti do pobjede. Svi vjerujemo da je zaslužujemo."

Sportski direktor je napravio svoj uvod prije novinarskih pitanja, dotaknuvši se nekoliko aktualnih tema koje dominiraju medijskim prostorom i u javnosti općenito.

"Nitko nije sretan situacijom u kojoj se nalazi naša momčad u ovom trenutku jer mislimo da zaslužujemo više. No, to u nogometu ne mora puno značiti. Eto, da smo zabili samo još jedan penal u Bakuu sada bismo svi bili sretni i imali drukčiju perspektivu svega o čemu dogovorimo. Za nas je 5. kolovoza bio nesretan datum jer smo prodali najboljeg igrača koji je zabio više od 50 posto golova, a i napad i obranu smo s njim igrali na drukčiji način. Mogu reći i da je bio lider naše svlačionice. Ne bih nikoga prozivao u smislu nekakve krivnje. Momčad je do tada bila koncipirana da Mierez ostaje kod nas jer je do tada imao i boljih ponuda od ove posljednje. On je u Tallinu održao i govor u svlačionici, skoro da je pritom i zaplakao, rekavši suigračima da u njegovoj zadnjoj godini u ovom klubu svi trebaju dati maksimum da nešto veliko napravimo. Moja je velika pogreška bila što sam povjerovao u to. Nemoguće je brzo nadomjestiti takav nedostatak. Trebalo je napraviti novu strategiju za situaciju u kojoj smo se našli. Inače, ponudili smo mu petogodišnji ugovor, on je ovdje imao jako dobru plaću, u najvišem rangu za bilo koji hrvatski klub, no to nije ni 50 posto onoga što može zaraditi u Emiratima. Na neki način ga razumijem jer će tamo u samo jednoj godini dobiti ono što bi kod nas inkasirao u pet sezona", istaknuo je Boto.

Što će dalje uslijediti do kraja prijelaznog roka? Dotaknuo se Jose i slučaja Duarte odnosno okolnosti u kojima je transferiran.

"Započeli smo pregovore s nekim igračima, sada će daljnji potezi ovisiti o samom klubu jer ne možemo utjecati na financije. Vlasnici skrbe o plaćama i transparentnom poslovanju, podsjećam da je ne tako davno NK Osijek bio na rubu bankrota. Želim time reći da smo zahvalni na ovome što imamo i nadam se da će naše vodstvo izaći u susret zahtjevima koje sada postavljamo. Duarte? On je htio imati takav status da igra baš svaku utakmicu, a trener je smatrao da to ne zaslužuje u potpunosti i ja se slažem s takvim stavom. I onda bi Andre bio ljut i razočaran, mogu reći i neprofesionalan. Mister ga je odlučio udaljiti i to sam maksimalno podržao. Ionako smo tražili još jednog središnjeg braniča kojega smo ubrzo pronašli u Hasiću."

Govorio je Boto i o prodaji još nekih igrača pa i o zamjerkama koje čita i sluša zbog odlaska nekih prvotimaca koji su poniknuli u Školi.

"Prekodravac? U našem rosteru je on bio sedmi vezni igrač i treći desni bočni. Smatram da je dobar igrač, ali nije bio sretan ovdje jer je mislio da neće kod nas igrati. Pronašli smo opciju za njega, nakon što je prethodno zatražio odlazak. Slušam da nemamo povjerenje u naš podmladak, a kod nas učestalo igraju Omerović, Bukvić, Matković, Mikolčić… Pitam vas koji klub ima toliko igrača u postavi, a da dolaze iz njihove akademije?"

Još nekim igračima važeći ugovor istječe krajem lipnja iduće godine. Što se po tom pitanju poduzima?

"Nejašmić? On je u zadnjoj godini ugovora, ponudit ćemo mu produženje, no svjestan sam da s 26 godina razmišlja i o nekim drugim opcijama. U razgovoru s njegovim ocem, ujedno i menadžerom, shvatio sam da konkretnih ponuda trenutno nema. Neja je jako bitan igrač za našu momčad, htjeli bismo da ostane, a ukoliko ne prihvati novi ugovor, na kraju sezone će nas napustiti. Kada je o Pušiću riječ, on je ovdje vrlo sretan i trenutno nam nije tema razgovora. Inače, za dva igrača imam jako puno ponuda. Jedan je Jurišić za kojega zanimanje pokazuju ozbiljni klubovi, no složili smo se s Rokom da ga ne prodajemo u ovoj natjecateljskoj godini. Drugi je, naravno, Matković. Podsjetit ću samo, prije osam mjeseci kada sam stigao u klub, neki su mi ljudi ovdje o njemu govorili, a nisu stranci kao Federico i ja, da će naš najveći dragulj otići u Zrinski iz Jurjevca i tamo biti stoper sa svojom konstitucijom. A on je, uz moju konstantnu podršku, pokazao sav raskoš svoga potencijala. Ovoga trenutka bismo ga vrlo lako mogli prodati jer imamo za njega ponude iz cijele Europe. Nažalost, gotovo pa nije imao nikakvu minutažu u reprezentacijama U-19 i U-21 jer se nije uklapao u izbornikovu taktiku. A ja sam mu dao punu podršku da nastavi raditi i razvijati se. Uglavnom, u zaključku – Anton ostaje kod nas."

Što je s Fućkom, zašto trenira samostalno i nije ni u kakvim kombinacijama za momčad? I kakva je situacija s igračima na čiji dolazak uskoro računate?

"On je prošle sezone imao dužu stanku, a nakon ponovnog ulaska u trenažni proces na austrijskim je pripremama pitao trenera zašto ne igra i koliko će igrati. Federico ne prihvaća takav stav što mi je u redu i u procesu smo traženja zadovoljavajućeg rješenja za njega. S potencijalnim pojačanjima smo se praktički već dogovorili i sada je odluka na klubovima. Ne upravljam s klupskom blagajnom, igrači koje smo pikirali nisu toliko skupi, a vidjet ćemo hoće li klub imati sredstava da to i ostvarimo. Dovođenjem Ademija htjeli smo omogućiti treneru neke nove mogućnosti u napadu. Znamo da nema završni dodir kao Mierez, ali želimo iskoristiti njegove kvalitete u otvaranju prostora za neke druge igrače. Kada je riječ o Almašiju koji se također spominje, on tada nije bio moj izbor nego opcija trenera koji je vodio momčad. Sada tražimo igrača između devetke i desetke, po svojim karakteristikama. Također želimo dovesti i jedno krilo i desnog beka. Očekujemo i od oporavljenog Kewala da pruži svoj doprinos našoj momčadi." test

AUTOR: NK Osijek

SuperSport HNL

1Dinamo 310:1+99
2Šibenik 45:4+19
3Rijeka 38:0+87
4Hajduk 35:3+27
5Varaždin 43:2+15
6Istra 1961 32:10-83
7Gorica 33:4-12
8Lokomotiva 43:8-52
9Osijek 34:6-21
10Slaven Belupo 43:8-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 310:1+99
2Šibenik 45:4+19
3Rijeka 38:0+87
4Hajduk 35:3+27
5Varaždin 43:2+15
6Istra 1961 32:10-83
7Gorica 33:4-12
8Lokomotiva 43:8-52
9Osijek 34:6-21
10Slaven Belupo 43:8-51

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!