Tenis

Sinner otkazao suradnju kondicijskom treneru i fizioterapeutu nakon skandala s dopingom

HINA, Mihaela Bradovski • subota, 24.08.2024.
Sinner otkazao suradnju kondicijskom treneru i fizioterapeutu nakon skandala s dopingom
Foto: EPA

Prvi tenisač svijeta Talijan Jannik Sinner otpustio je svog kondicijskog trenera i fizioterapeuta nakon što je izbjegao suspenziju unatoč tome što je pao na dva doping testa u ožujku.

Sinner je bio pozitivan na doping ovoga ožujka za vrijeme ATP Mastersa u Indian Wellsu, ali je ipak izbjegao suspenziju.

Igraj na teniske mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U Sinnerovu organizmu naime, pronađeni su tragovi klostebola. Tijekom istrage prihvaćeno je Sinnerovo objašnjenje kako je anabolički agent klostebol u njegov organizam ušao putem masaže od strane jednog člana njegova tima, a ovaj je prethodno koristio sprej za tretman kože koji sadrži klostebol i koji se legalno može nabaviti u svakoj ljekarni.

Sinner nije bio suspendiran, kao što je to inače slučaj sa sportašima i tenisačima na ATP Touru, zbog vrlo male količine nedozvoljene tvari, kao i zbog činjenice da je odmah predočio dobre argumente o svojoj nevinosti.

Sprej je koristio njegov fizioterapeut Giacomo Naldi na posjekotini na svojoj ruci, a dao mu ga je trener Umberto Ferrara. Naldi je potom nenamjerno kontaminirao Sinnera supstancom. Svjetski broj jedan je obojicu otpustio.

"Zbog ovih grešaka nisam siguran da možemo nastaviti," kazao je.

Sinnerov slučaj izazvao je buru s obzirom na to da drugi igrači koji su pali na testu obično budu suspendirani tijekom istrage.

"Razlog zašto sam mogao igrati je taj što smo znali gdje je supstanca i kako je došla u moje tijelo," rekao je.

"U svom umu znao sam da nisam učinio ništa loše. Tko god me dobro poznaje, zna da nisam i nikad ne bih napravio nešto što je protivno pravilima. Što se tiče reputacije, vidjet ćemo dalje, zar ne? Jer ovo zapravo ne mogu kontrolirati," dodao je.

Pojedini sadašnji i bivši igrači navode dvostruke standarde, postavljajući pitanje zašto Sinner nije odmah suspendiran kao drugi igrači koji su bili pozitivni.

"Mnogi igrači prolaze kroz istu stvar i moraju čekati mjesecima ili godinama da se proglasi njihova nevinost," napisao je britanski igrač Liam Broady na društvenim mrežama.

Analitičarka ESPN-a i vlasnica 18 Grand Slam naslova Chris Evert rekla je kako vjeruje da se igrači s vrha ljestvice poput Sinnera suočavaju s drugačijim posljedicama nakon pozitivnog testa.

"Mislim da oni štite vrhunske igrače. Mislim da tu postoji neka zaštita, nego da ste Joe Smith, 400. na svijetu," poručila je.

Dvostruka Grand Slam prvakinja Simona Halep čekala je godinu dana na odluku prvobitnog suda nakon što je bila pozitivna na zabranjenu supstancu, a Britanka Tara Moore više od 18 mjeseci. test

FOTO: EPA/MARK LYONS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!