Košarka

U-16: Veliki preokret Hrvatske za ostanak u A diviziji!

Sportnet, Petar Jenjić • subota, 24.08.2024.
U-16: Veliki preokret Hrvatske za ostanak u A diviziji!
Foto: fiba.basketball

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija do 16 godina osigurala je ostanak u A Diviziji Europskog prvenstva nakon što je u borbi za 13. mjesto preokretom slavila protiv Crne Gore...

U svojoj posljednjoj utakmici na Europskom prvenstvu, U-16 ženska reprezentacija Hrvatske je pobijedila Crnu Goru rezultatom 59:56 te tako osvojenim 13. mjestom potvrdila ostanak u A diviziji te poslala suparnice u B diviziju.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tri minute prije kraja Crnogorke su vodile 46:56. Hrvatska je serijom 13:0 privela utakmicu kraju za veliko i zasluženo slavlje.

Bila je to utakmica s teškim psihološkim teretom za obje ekipe. Prva četvrtina protekla je u izjednačenoj igri do rezultata 12:12, no Crnogorke u završnici ipak stvaraju prednost od pet poena (13:18).

Hrvatska je nakon 40 sekundi igre u drugoj četvrtini zaostajala devet poena (12:22), a onda uhvatila priključak i povela 25:24. Na poluvremenu Crna Gora je vodila 27:29.

Treća četvrtina je prvo donijela izjednačenje na 30:30 (trica Nike Gažić), a onda bijeg Crnogorki na 32:42. Do kraja ove dionice Hrvatska je smanjila zaostatak na šest poena (40:46).

Milena Vujović i Maša Praščević su s dvije trice na otvaranju posljednje četvrtine odvele Crnu Goru na +11 (41:52). Uz malo koševa na obje strane Crnogorkama su tu prednost od desetak razlike imale do tri minute prije kraja.

Kod rezultata 46:56 Nina Bilić je povezala šest poena i dovela Hrvatsku na četiri poena zaostatka (52:56), da bi Maja Lovrić i Nika Gažić s crte slobodnih bacanja nastavile seriju do izjednačenja 56:56.

Do kraja utakmice ostalo je 50 sekundi. Hrvatice su se opet dobro brane, a nakon time-outa solo akcijom Iva Tabak je zabila za vodstvo Hrvatske 58:56.

Crnogorkama je za zadnji napad ostalo 14.8 sekundi. Već nakon pet sekundi promašile su zicer, a onda na crtu slobodnih bacanja dovele Niku Gažić koja pogađa jedno bacanje potvrdu pobjede, nevjerojatan preokret i veliko slavlje djevojaka koje su vjerovale do samog kraja.

Nika Gažić je zabila 21 poen uz devet skokova, no svakako valja izdvojiti ključnu rolu Nine Bilić koja je, kada se činilo da spasa nema, serijom od šest poena vratila Hrvatsku u egal, psihološki utjecala na protivnice, skratila im ruku, te pokrenula svoju ekipu.

Bilić je utakmicu završila sa sedam poena i šest skokova. Iva Tabak je zabila važan koš za 58:56 te u pobjedu ugradila ukupno osam poena te četiri skoka i četiri asistencije. test

AUTOR: HKS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!