Ostali sportovi

96 parasportaša iz Rusije i Bjelorusije nastupit će na Paraolimpijskim igrama

HINA, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 26.08.2024.
96 parasportaša iz Rusije i Bjelorusije nastupit će na Paraolimpijskim igrama
Foto: EPA

Na Paraolimpijskim igrama u Parizu koji počinju u srijedu, 28. kolovoza svečanim otvaranjem, nastupit će 88 ruskih parasportaša pod neutralnom zastavom, objavio je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC).

Uz 88 ruskih natjecatelja, nastupit će i osam Bjelorusija, također pod neutralnom zastavom.

Rusiji i njezinoj saveznici Bjelorusiji zabranjeno je sudjelovanje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama zbog invazije na Ukrajinu prije više od dvije godine. Neki od njihovih sportaša ipak su dobili dopuštenje za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama, pod uvjetima koji su jednaki onima koje je MOO uspostavio za Olimpijske igre.

Osim što smu morali proći kroz kvalifikacije, bili su podvrgnuti dvostrukoj provjeri, od strane IPC-a i međunarodnih sportskih federacija, u pogledu njihove aktivne podrške ratu u Ukrajini i povezanosti s vojskom svoje zemlje.

Tijekom Olimpijskih igara koje su održane od kraja srpnja do početka kolovoza, tridesetak ruskih, ali i bjeloruskih sportaša dobilo je dozvolu od strane MOO-a za nastup pod neutralnom zastavom.

Određeni sportovi, poput atletike, odlučili su potpuno isključiti Ruse i Bjeloruse, što nije slučaj s paraatletikom.

Međutim, prisutnim ruskim i bjeloruskim parasportašima neće biti dopušteno sudjelovati na ceremoniji otvaranja u srijedu na Champs-Elysees i Place de la Concorde. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!