Ostali sportovi

Preminuo legendarni osječki boksač, jedini koji je imao bolji međusobni omjer s Matom Parlovom

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 28.08.2024.
Preminuo legendarni osječki boksač, jedini koji je imao bolji međusobni omjer s Matom Parlovom

U Osijeku je u 82. godini, nakon kratke i teške bolesti preminuo veliki hrvatski boksač, legenda slavonskog i osječkog boksa i sporta Vladimir Premuš, objavljeno je u srijedu na službenim stranicama Hrvatskog boksačkog saveza.

Premuš, rođen 1943. godine u Daruvaru, cijeli je životni vijek proveo u Osijeku, a boksom se aktivno bavio od 1962. do 1974. godine i u tom vremenu nanizao brojne pobjede i pothvate zbog kojih je opravdano tituliran kao boksačka legenda Slavonije i grad na Dravi.

Igraj na boksačke mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U karijeri je imao 250 mečeva, a boksao je u BK Mladosti, pa najviše u BK Slavoniji, te potkraj karijere za BK Borovo. Premuš je oduševljavao osječke ljubitelje boksa tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća kad su se održavali momčadski ligaški mečevi.

U srednjoj kategoriji bio je višestruki prvak Hrvatske i bivše Jugoslavije, a najveće uspjehe postigao je na tada vrlo kvalitetnim i prestižnim Balkanskim prvenstvima – 1966. godine donio je u svoj Osijek zlatnu, a godinu kasnije i srebrnu medalju.

Vladimir Premuš nadaleko je ostao zapamćen kao jedini boksač koji je imao pozitivan omjer pobjeda i poraza (5:4) protiv legendarnog Mate Parlova, našeg najvećeg boksača i službeno najvećeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća.

"Bio sam iskusniji i afirmiraniji boksač kad smo se Mate i ja sučeljavali u ringu, njegova je zvijezda tek bila u usponu, ali, gospodo, kako sam baš ja, Vlado iz Osijeka, bio i ostao jedini s pozitivnim skorom protiv takvog velikana?! Štoviše, taj jezičac na vagi, dogodio se u našem devetom okršaju, na otvorenom ringu u Puli, kad se tada 21-ogodišnji Parlov tek vratio s EP-a u Bukureštu u Rumunjskoj 1969. godine kao viceprvak Europe u srednjoj kategoriji, što je bila njegova prva velika europska medalja, ali se, ipak, i tada našao na koljenima", objasnio je Premuš tih pet pobjeda koje je ostvario u devet žestokih mečeva s tada mladom pulskom zvijezdom Parlovom.

Kad je to bilo najpotrebnije, u ratnim danima agresije na Osijek 1991. godine, Vladimir Premuš dao je velik doprinos u obrani grada jer je neumorno, svakodnevno „Slobodinim“ kamionom razvozio kruh braniteljima na prvoj crti bojišnice, koji se i iz tih povijesnih mjeseci itekako dobro sjećaju neporecive hrabrosti njihova ljubimca „plemenite vještine“.

Za sve što je dao Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, Vladimir Premuš primio je 2022. godine Nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!