Ostali sportovi

Komar ide u borbu za broncu, Presečan šesti, Sloup završio sedmi

HINA, Petar Jenjić • nedjelja, 01.09.2024.
Komar ide u borbu za broncu, Presečan šesti, Sloup završio sedmi
Foto: Daniel Kasap/HINA

Večeras će u borbu za paraolimpijsku broncu Davor Komar koji se natječe u bocciji, u kategoriji BC4. Nastupili su i hrvatski paraatletičari, Matija Sloup i Marijan Presečan...

Najbolji hrvatski igrač boccije Davor Komar poražen je u polufinalu kategorije BC4 na Paraolimpijskim igrama u Parizu od Britanca Stephena McGuirea s 3:5.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Brončani s posljednjeg EP-a je tako pobijedio aktualnog europskog prvaka ostvarivši svoj najveći uspjeh karijere ulaskom u finale.

Britanac je poveo 5:0, a Komar je do kraja uspio tek smanjiti. U večerašnjem dijelu programa Komara očekuje borba za broncu protiv Ukrajinca Artema Kolinka, dok je finale u ponedjeljak.

Počela su i atletska natjecanja za hrvatske paraolimpijce u Parizu. Hrvatske boje na POI u Parizu brani desetero paraatletičara, a prvi su na borilišta izašli Matija Sloup u bacanju kugle (F40), te Marijan Presečan u bacanju kugle (F53).

Sloup je u kategoriji sportaša niskih rastom osvojio sedmo mjesto bacivši kuglu 10.25 metara što je njegov najbolji rezultat sezone, no slabije od osobnog rekorda koji iznosi 10.60m.

"Nisam došao ovdje po ovaj plasman, ova daljina nije ona koju imam na treninzima. Došao sam baciti preko 11 metara i u borbu za medalje. Nažalost, današnja izvedba nije bila tehnički kakva je trebala biti", kazao je 28-godišnji Sloup.

Zlato je osvojio Portugalac Miguel Monteiro s novim paraolimpijskim rekordom 11.21, srebro je osvojio Mongolac Battulga Tsegmid bacivši kuglu 11.09 metara, dok je bronca pripala Iračaninu Garrahu Tnaiashu s rezultatom 11.03. Za Iračanina je ovo treće paraolimpijsko odličje nakon zlata iz Rio de Janeira i srebra iz Tokija.

"Nadao sam se da će drugi ili treći hitac biti pravi, ali žurio sam, ponijela me atmosfera i adrenalin", dodao je Kutinjanin koji je u Tokiju prije tri godine bio četvrti.

Matija je rođen s genetskom bolesti, zbog čega je visok metar i 20. Prošao je 16 operacija, prvu još kao dječak u trećem razredu osnovne škole. Kazao je kako mu je sport zaista puno pomogao kroz život i uz njega je sazrio. Prije 16 mjeseci je dobio i sina.

Atletska natjecanja se održavaju na Stade de Franceu pred gotovo punim tribinama.

"Atmosfera je bila fenomenalna, ali nažalost nisam mogao toliko uživati koliko bi trebao", poručio je.

Marijan Presečan je bio šesti u bacanju kugle u kategoriji F53 s rezultatom 7.05.

Slavio je Marokanac Abdelilah Gani s novim svjetskim rekordom (9.22) ispred Iranca Alireze Hemamija (8.69) i Poljaka Bartosza Gorczaka (8.41).

"Nisam zadovoljan rezultatom, još više sam razočaran IPC-om, od nas sedam četvorica imaju zdrave ruke. Nešto se mora promijeniti u ovoj kategoriji", kazao je 47-godišnji Slatinčanin.

Kada je imao 23 godine, Presečan je doživio prometnu nesreću. Automobil u kojem je bio suvozač, izletio je iz zavoja i završio pod kamionom. Jedan je mladić poginuo, jedan se izvukao bez ozljeda, a Marijan je završio u kolicima.

Pariz su bile njegove treće paraolimpijske igre. U Rio de Janeiru je bio šest, a u Tokiju deveti.

"Atmosfera je bila ludnica. Bacao sam prvi, kamera me snimala, a s tribine su me svi bodrili, zaista poseban osjećaj", dodao je.

Nastupila je i mlada hrvatska paraplivačica Paula Novina (20) koja je zauzela 10. mjesto u kvalifikacijama utrke na 200 mješovito s rezultatom 2:55.74. Za finale je trebalo plivati najmanje 2:53.10, rezultat koji je ostvarila osmoplasirana Kineskinja Hui Zhu.

Najbolje vrijeme kvalifikacija isplivala je Ruskinja Viktoria Iščiulova, 2:43.20.

Bio je to drugi nastup 20-godišnje djevojke koja je rodom iz Ivanić Grada. Ovo su njezine druge POI nakon što je sa samo 17 godina debitirala u Tokiju.

Ispred Novine je još nastup na 50m slobodno, disciplini u kojoj je u travnju ove godine na EP-u u Portugalu osvojila broncu. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!