Ostali sportovi

Dobar start za hrvatske parastolnotenisače, Komar i Šandor ostali na korak do odličja

Sportnet, Branimir Korać • nedjelja, 01.09.2024.
Dobar start za hrvatske parastolnotenisače, Komar i Šandor ostali na korak do odličja
Foto: Daniel Kasap/HINA

Najbolji hrvatski igrač boccije Davor Komar ostao je na korak do medalje na Paraolimpijskim igrama u Parizu nakon što je susretu za broncu kategorije BC4 izgubio od Ukrajinca Artema Kolinka sa 3:4.

Nakon što je "projurio" do polufinala sa četiri pobjede, Komar je nažalost, propustio obje prilike za osvajanje paraolimpijskog odličja.

Prvo je u jutarnjem dijelu programa izgubio u polufinalu od Britanca Stephena McGuirea sa 3:5, da bi i dvoboju za broncu izgubio i od Ukrajinca Kolinka.

Na posljednjim POI u Tokiju bio je prvi hrvatski predstavnik u ovom sportu ispavši u natjecanju po skupinama, a u Parizu je bio korak do odličja.

Počela su i atletska natjecanja za hrvatske paraolimpijce u Parizu. Hrvatske boje na POI u Parizu brani desetero paraatletičara, a prvi su na borilišta izašli Velimir Šandor u bacanju diska (F52), Matija Sloup u bacanju kugle (F40), te Marijan Presečan u bacanju kugle (F53).

Šandor je u Pariz doputovao kao dvostruki osvajač paraolimpijskih odličja, te vlasnik srebra sa Svjetskog prvenstva održanog u Kobeu ove godine. I u Parizu je bio korak do odličja osvojivši četvrto mjesto sa rezultatom 18.03 metara.

Pobijedio je Talijan Rigivan Ganeshamoorthy (25) koji je postavio novi svjetski rekord, 27.06 metara. Dosadašnji rekord je držao aktualni svjetski prvak Brazilac Andre Rocha koji je 2017. u Londonu bacio disk 23.80. Talijan je popravio i paraolimpijski rekord koji je od Londona 2012. držao Latvijac Aigars Apinis s rezultatom 21.0 metara.

Upravo je Latvijac osvojio srebro sa 20.62 metara, dok je broncu osvojio Brazilac Rocha sa 19.48 m.

Šandor je do sada osvojio dvije paraolimpijske medalje - srebro u Tokiju, te broncu u Rio de Janeiru. Ove godine je na SP-u u Kobeu bio drugi, a osvojio je i bronce 2015. u Dohi i 2017. u Londonu. Ima europsko srebro iz Grosseta 2016. i broncu iz Bydgoszcza 2021.

Sloup je u kategoriji sportaša niskih rastom osvojio sedmo mjesto bacivši kuglu 10.25 metara što je njegov najbolji rezultat sezone, no slabije od osobnog rekorda koji iznosi 10.60m.

Zlato je osvojio Portugalac Miguel Monteiro s novim paraolimpijskim rekordom 11.21, srebro je osvojio Mongolac Battulga Tsegmid bacivši kuglu 11.09 metara, dok je bronca pripala Iračaninu Garrahu Tnaiashu s rezultatom 11.03. Za Iračanina je ovo treće paraolimpijsko odličje nakon zlata iz Rio de Janeira i srebra iz Tokija.

Sedmi je na koncu bio i Marijan Presečan u bacanju kugle u kategoriji F53 s rezultatom 7.05.

Presečan je prvotno završio šesti nakon što je poljski atletičar diskvalificiran, ali je nakon žalbe vraćen u poredak, pa je Presečan potonuo na sedmu poziciju.

Slavio je Marokanac Abdelilah Gani s novim svjetskim rekordom (9.22) ispred Iranca Alireze Hemamija (8.69) i Poljaka Bartosza Gorczaka (8.41).

Hrvatski parastolnotenisači Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić i Borna Zohil startali su pobjedama u pojedinačnoj konkurenciji na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Anđela Mužinić Vincetić je u svojoj kategoriji WS3 sjedećih porazila Indijku Sonalben Patel s 3:1 (11:3, 10:12, 11:7, 11:5) izborivši plasman u četvrtfinale.

Mužinić-Vincetić je u Pariz stigla kao aktualna europska prvakinja, a do sada je na POI u pojedinačnoj konkurenciji dva puta bila peta (Tokio, Rio de Janeiro), te deveta u Londonu.

U četvrtfinalu će igrati protiv Tajlanđanke Dararat Asayut.

U istoj kategoriji nastupa i Helena Dretar Karić koja je pobijedila Slovakinju Alenu Kanovu s 3:1 (11:9, 9:11, 11:9, 11:6).

Njezina iduća suparnica bit će Talijanka Carlotta Ragazzini.

Odlično je startao i Borna Zohil u kategoriji MS8 stojećih porazivši Nigerijca Victora Farinloyea sa 3:0 (11:7, 11:7, 11:7).

Protivnik u susretu osmine finale bit će mu Šveđanin Emil Andersson koji je u prvom kolu bio slobodan.

Mirjana Lučić nastupa u kategoriji S9, a u prvom kolu je čeka Brazilka Rauen.

Nastupila je i mlada hrvatska paraplivačica Paula Novina (20) koja je zauzela 10. mjesto u kvalifikacijama utrke na 200 mješovito s rezultatom 2:55.74. Za finale je trebalo plivati najmanje 2:53.10, rezultat koji je ostvarila osmoplasirana Kineskinja Hui Zhu.

Najbolje vrijeme kvalifikacija isplivala je Ruskinja Viktoria Iščiulova, 2:43.20.

Bio je to drugi nastup 20-godišnje djevojke koja je rodom iz Ivanić Grada. Ovo su njezine druge POI nakon što je sa samo 17 godina debitirala u Tokiju.

Ispred Novine je još nastup na 50m slobodno, disciplini u kojoj je u travnju ove godine na EP-u u Portugalu osvojila broncu. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!