Ostali sportovi

Prihod Hrvatskog olimpijskog odbora povećan za čak 150 posto

Branimir Korać, HINA • ponedjeljak, 02.09.2024.
Prihod Hrvatskog olimpijskog odbora povećan za čak 150 posto
Foto: Damir Senčar/HINA

Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 71. sjednica Vijeća HOO-a, posljednja u aktualnom sazivu, a u njezinu radu sudjelovala je i članica MOO-a iz Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon minute šutnje za preminule olimpijce Ratu Tvrdića i Mislava Bezmalinovića, uslijedile su Matešine čestitke za rezultate naših olimpijaca u Parizu te posebna pohvala i čestitka sjajnim mladim atletičarima i predsjedniku HAS-a Ivanu Veštiću za rezultate na nedavnom Svjetskom juniorskom prvenstvu u Limi, a on je uzvratio riječima:

"Uistinu je sjajan rezultat deveto mjesto Hrvatske na svijetu i drugo mjesto u Europi prema osvojenim odličjima na juniorskom SP-u, ali bitno je naglasiti da, osim HAS-a, velike zasluge za to ima i HOO jer su svi ti mladi atletičari prošli kroz njegove razvojne programe, a svi njihovi treneri su u HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera."

Upravo su polugodišnja izvješća iz HOO-ovih razvojnih programa obilježila nastavak sjednice. A tu su brojke uglavnom u porastu. U prvom šestomjesečnom razdoblju 2024. godine HOO je skrbio o ukupno 89 sportaša (51 sportašica i 38 sportaša) iz 21 pojedinačnog sporta. Broj sportaša korisnika tog programa u prvom polugodištu 2024. godine iznosio je za 33 sportaša i pet sportova više nego u istom razdoblju prošle godine. U odnosu na srpanjsko izvješće samo je atletičar Jan Ferina iz tog programa promijenio status - prešao je u program hrvatskih olimpijskih nada. U okviru programa potpore mlađim dobnim kategorijama u ekipnim sportovima (RZ I/2) HOO skrbi o 157 sportaš(ic)a iz sedam ekipnih sportova (sedam ženskih i pet muških reprezentacija).

U programu potpore perspektivnim sportašima HOO je skrbio o ukupno 105 sportaša (45 sportašica i 60 sportaša) iz 27 pojedinačnih sportova, sedam manje nego li u istom prošlogodišnjem razdoblju. U okviru programa potpore perspektivnim sportašima u ekipnim sportovima u prvom šestomjesečnom razdoblju ove godine HOO je skrbio o 140 sportaša (47 sportaša i 93 sportašica) iz pet ekipnih sportova - košarke, odbojke, rukometa, umjetničkog plivanja i vaterpola. Kroz program je praćeno 10 reprezentacija - sedam ženskih i tri muške.

U programu potpore kvalitetnim sportašima u prvoj polovici 2024. godine HOO je skrbio o ukupno 117 sportaša (59 sportašica i 58 sportaša) iz 27 pojedinačnih sportova. To znači da je broj korisnika programa veći za 36 nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj sportova veći za tri. U okviru programa hrvatskih olimpijskih nada (HON) u prvom šestomjesečnom razdoblju 2024. godine HOO je skrbio o ukupno 46 sportaša (26 sportašica i 20 sportaša) iz 15 pojedinačnih sportova.

U prvih šest mjeseci 2024. godine razvojnim programima za trenere obuhvaćena su 48 sporta sa 142 trenera, svrstana u sedam kategorija. U odnosu na srpanjski predolimpijski popis, obilje je novosti u HOO-ovu programu njihova sufinanciranja. S 1. rujna u kategoriju "kvalitetni treneri" uvršten je Franjo Pavlović (atletika / trener Filipa Pravdice), a od 1. kolovoza Marin Morić (boks) je u kategoriji "trenera mlađih dobnih uzrasta", dok treneri Leonardo Pijetraj i Tomislav Bašić prestaju biti korisnici HOO-ova programa sufinanciranja rada trenera sa 31. srpnja.

Na temelju petog mjesta Aurela Benovića na OI u Parizu, od 1. kolovoza Vladimir Mađarević (gimnastika) promaknut je iz "kvalitetnog trenera" u kategoriju "vrsni treneri". Od istog nadnevka zaslužnik za olimpijsko zlato judašice Barbare Matić, trener Vladimir Preradović, uvršten je u elitnu kategoriju "vrhunski treneri", a također iz džuda - Josip Barić postaje korisnik kategorije "vrsni treneri", a Tomislav Marijanović kategorije "kvalitetni treneri".

Olimpijsko srebro tenisačice Donne Vekić donijelo je njezinu treneru Nikoli Horvatu od 1. rujna status "vrhunskog trenera" u programu HOO-a. Na temelju osmog mjesta olimpijca Matije Marinića, njegov trener Stjepan Perestegi uvršten je od početka kolovoza u kategoriju "vrsni treneri".

Na prijedlog Hrvatskog nogometnog saveza, trener Ivica Olić u kategoriji je "trenera ekipnog olimpijskog sporta" od 1. srpnja, dok se trener Dragan Skočić izuzima s liste s 30. lipnja. Vijeće je prihvatilo i prijedlog Hrvatskog plivačkog saveza za uvrštenje Ivice Androića (trener najmlađe pariške olimpijke Jane Pavalić) u kategoriju "kvalitetni treneri“, kao i Andreja Belaića u kategoriju "trenera mlađih dobnih uzrasta" s 1. kolovoza. Od istog datuma prošao je i prijedlog Hrvatskog savate saveza, prema kojem je Predrag Šimunec uvršten u kategoriju "kvalitetni treneri". Hrvatski savez skokova u vodu uspješno je nominirao Marinu Novosel u kategoriju "trenerica mlađih dobnih uzrasta".

Vijeće HOO-a razmatralo je i prijedlog obustave financiranja Hrvatskog šahovskog saveza do kraja godine zbog "nezakonitog poslovanja", a predsjednik Mateša je istaknuo da pritom treba pronaći načina da se zaštite sportaši i njihovi međunarodni nastupi.

Pozitivna mišljenja HOO-a za prijam u hrvatsko državljanstvo dobili su 17-godišnji vrsni igrač bejzbola Spencer David Curran Mathers (SAD), 22-godišnji vaterpolist Matija Žeželj (Srbija) i dugogodišnji trener tekvondoa Ali Noghdandoost (Iran).

HOO je odobrio nematerijalno pokroviteljstvo manifestaciie "Perica Vlašić - od Vele Luke do Henleyja“, koja će se održati 14. i 15. rujna ove godine u Veloj Luci.

Pod točkom "razno", glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač rezimirao je postignuća aktualnog saziva Vijeća (2020. - 2024.), a među njima je istaknuo ukupno povećanje prihoda HOO-a od čak 150 posto, preseljenje HOO-a u vlastite prostorije i svekoliko unapređenje poslovanja i djelovanja HOO-a.

Za izbornu skupštinu HOO-a početkom listopada nacionalni sportski savezi trebaju do 12. rujna definirati svoje predstavnike, a do 24. rujna dostaviti možebitne prijedloge kandidature. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!